Dienas ziņas

Akcijas dalībnieki: Pieaug atkritumu daudzums jūras krastā

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Līgatnē aizvadīts festivāls "Rakstivāls"

FOTO: Līgatnē aizvadīts pirmais rakstīšanai veltīts festivāls – «Rakstivāls»

Aizvadītajā svētdienā Līgatnē norisinājās pirmais rakstīšanas festivāls "Rakstivāls", kas ir unikāls pasākums, kāds līdz šim nav pieredzēts ne Baltijā, ne Ziemeļeiropā.

Festivāla apmeklētāji atzina, ka gaisotne atgādinājusi mūzikas festivālu, kur izvēle starp dažādām aktivitātēm radījusi dinamisku un piepildītu dienu.

Pārpildītā Līgatnes radošā kvartāla zālē pasākuma dalībnieki uzmanīgi klausās runātājos, ik pa brīdim veic piezīmes savā blociņā, datorā vai telefonā.  Šajā dienā viss tiek koncentrēts uz ideju – rakstīšana. Monta, festivāla apmeklētāja no Rīgas, stāsta: "Tā ir pašizpausme galvenokārt. Rakstot paliek vieglāk gan tās emocijas pārstrādāt, gan jūtas; ir iespējams arī pamainīt skatpunktu uz dzīvi." Rīdziniece Ariela piebilst: "Rakstīšana ir kā cita sfēra. Tagad varbūt nespēju atrast īstos vārdus, bet tas ir tāpat kā zīmēt vai gleznot. Tas top uzreiz, taču caur prātu, redzi un dažreiz arī dzirdi, un top gan prātā, gan uz papīra."

"Rakstivāla" apmeklētāju un diskusiju dalībnieku vidū arī tie, kuri  raksta jau sen. Dzejniece un rakstniece Māra Zālīte pauž: "Grozi kā gribi, bet rakstniecība ir visas latviskās kultūras pamats, un to nosaka valoda, un rakstnieks lieto valodu, un tādēļ mūsu visa klasiskā literatūra, bez kuras mēs nebūtu tie, kas mēs esam, – Brigadere vai Blaumanis, vai Aspazija, Rainis –, rakstniecība ir ļoti būtiska un vārdam ir liels spēks."

Rakstnieks Māris Bērziņš izceļ to, ka satikties vienmēr ir interesanti, it īpaši rakstniekiem, kuri pārsvarā sēž savās cellēs un tur kaut ko domā un raksta: "Šeit tomēr ir tikšanās un sarunas, no kurām varbūt arī kaut kāda dzirksts rodas un kādas atziņas."

Savukārt rakstniece Inga Grencberga atklāj: "Man ir blociņš, un šodien visu dienu staigāju un pierakstu savu rakstīšanas māsu un brāļu sacīto;  ļoti, ļoti vērtīgi."

Pirmais rakstīšanai veltītais festivāls "Rakstivāls"
Pirmais rakstīšanai veltītais festivāls "Rakstivāls"

Par festivāla atmosfēru rakstnieks Haralds Matulis teic: "Tā sajūta ir tāda, kā tu būtu mūzikas vai filmu festivālā. Tev nav pat iespējas aiziet uz visu, ko gribi, un tad tev jāizvēlas. Ir tāda forša svētku sajūta."

Sarunās, radošās darbnīcās analizēti daudzi temati – sākot ar bērnu un jauniešu attīstību un beidzot ar mākslīgā intelekta ietekmi. 

"Rakstivāla" organizatore, rakstniece Inga Žolude stāsta: "Galvenais mērķis, pirmkārt, cildināt rakstīto vārdu. Otrkārt, pievērst uzmanību, cik tas ir ārkārtīgi būtiski, īpaši tādai relatīvi nelielai valodai kā latviešu valodai. Arī šajos apstākļos gan mēs jau daudzus gadus vai gadu desmitus runājam par, teiksim, globalizāciju un angļu valodas ietekmi. Pēdējos pāris gadus mēs īpašu uzmanību pievēršam arī tam, kā teksts vai informācija var tikt izmantoti pret mums."

Organizatori pauž cerību, ka rakstīšanas festivāls varētu kļūt par ikgadēju tradīciju Cēsu novadā – ar nākotnes mērķi piesaistīt arī starptautiskus viesus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti