Trendā, bet ar savu mugurkaulu. Atskats uz festivālu «Bauska Taste»

9.⁠ ⁠un 10. augustā Bauskas pils parkā aizvadīts festivāls "Bauska Taste". Veidojot satikšanās vietu kā baušķeniekiem, tā pilsētas viesiem, muzikālajā programmā festivāla veidotāji nav baidījušies no stilistiskas daudzveidības, kuras kontrasti veidoja atmiņas un festivāla atšķirīgo kopskaņu.

Bauskas iedzīvotāju skaits ir zem 10 tūkstošiem, pilsētas novietojums kartē ir izdevīgs dažādos virzienos braucošiem ceļiniekiem. Pilsētā un tās apkārtnē ir dažādi kultūras objekti, un ar dažādu stilu mūziku Bauska ir "uz tu" – šeit ir notikuši senās mūzikas, kantrī, metāla un populārās mūzikas festivāli. Pēdējos mēnešos Bauskas vārdu saistām ar negantiem laika apstākļiem. Tie aizvadītajā nedēļas nogalē bija mēreni: tās bija saulainas un vējainas dienas ar neilgu, bet spēcīgu lietu. 

Blīvajā Latvijas festivālu vasarā "Bauska Taste" izceļas ar atmosfēru, kuru veido īpašas svētku dekorācijas, iekārtotas atpūtas zonas un citas atrakcijas, un, galvenais, laipnā uzņemšana.

Festivāla programmā kopskaitā bija 22 vārdi – mūziķi, grupas, DJ, kas ir pietiekoši, lai idejiski visus varētu paspēt dzirdēt.

Tas seko līdzi aktualitātēm un pielāgojas dažādu paaudžu klausītāju interesēm, kas, iespējams, ir festivāla veiksmes atslēga.

Vārds tiek dots vietējiem mūziķiem – šogad grupai "Bekars". Programmā ir Latvijas mūzikas skatuves zvaigznes – šogad tas bija Ainars Mielavs. Ir jaunie, daudzsološie talanti – šogad tā bija grupas "Idille", "Viral Mind" un mūziķis JL Kalmann. Ir ārzemju viesi. Ir iespēja izdziedāties un izdejoties pie mūžam zaļās mūzikas, bet nakts dejas tiek uzticētas dīdžejiem. Tendences mainās, bet tematiskais ietvars paliek, esot "Bauska Taste" programmas mugurkauls. 

Šogad "Bauska Taste" izveda klausītāju ceļojumā pa dažādiem Latvijas novadiem: uzstājās "Latgalīšu Reps" no Ludzas, Ivo Fomins, "Musiqq" no Liepājas un Fiņķis, kam dzimtā pilsēta ir Madona. Novadnieku uzskaitījumu varētu turpināt – no vienas puses, tas varētu šķist mazsvarīgi, bet, no otras puses, šīs dzimtās pilsētas atzīmes uz Latvijas kartes ļauj iepazīt Latvijas mūzikas skatuves daudzveidību. Daļa mūziķu arī uzsvēra savu lokālo piederību. Savādāk (svarīgāk) uz pilsētu Bauska var paskatīties arī caur ārzemju mūziķu dalību festivālā. Abi – gan igauņu Noëp, gan ukraiņu Ivans Dorns – ir katrs savas valsts zvaigznes ar starptautisku atpazīstamību. Tas pozitīvi ietekmē skatu uz reģionos esošajām pilsētām, kas ierasti stereotipiski tiek saistītas ar "proviciālismu" tā negatīvajā izpratnē. 

Festivāls "Bauska Taste 2024"
Festivāls "Bauska Taste 2024"

Tomēr, ja sākumā šķita, ka piektdienas ārzemju viesi būs festivāla galvenie mākslinieki, kulminācija bija sestdienas vakarā, un par to gādāja vietējo mūziķu programmas kontrasti. Pirms pusnakts uz "Parka skatuves" uzstājās projekts "Diskopauls", kurā Raimoda Paula estrādes dziesmas izpilda solisti Elza Rozentāle un Miķelis Putniņš kopā ar pavadošo grupu un īpašo viesi Žoržu Siksnu. Programmā ir saglabāts tā laika autentiskums, radot nostalģiju vecākas paaudzes klausītājos un jaunatklāšanas prieku jauniešos. "Diskopauls" atraisīja ne vien dziedāšanas, bet arī dejošanas prieku. Savukārt Žorža Siksnas popularitātes jaunais vilnis ir atsevišķa raksta vērta tēma. Pēc šīs jautrās disko ballītes sestdienas pusnaktī uz "Pils skatuves" kāpa grupa "Dagamba", kas skatītājus ieveda niansēti smalkā klasiskās un metālmūzikas sinerģijā. Varbūt sākotnēji varēja šķist, ka "Dagamba" ir pārāk nopietna izvēle, bet grupa bija aizrāvusi klausītāju uzmanību, kas bija sasēdušies estrādes sēdvietās un uzmanīgi klausījās, un viss kopums radīja maģisku gaisotni. 

Festivālam nosaukumā nesot Bauskas vārdu, tas prezentē pilsētu, kuru iepazīstam kā skaistu vietu pasākumu organizēšanai. "Bauska Taste" parāda arī to, cik ļoti svarīga ir atmosfēra, lai klausītājiem prezentētu jauno mākslinieku mūziku, kas vēl nav zināma plašākai publikai. Atmosfēra atraisa publikas labvēlību. Lai arī festivālam bija headlaineri  jeb galvenie mākslinieki, pirms viņiem spēlējošie bija tikpat svarīga daļa no kopējās noskaņas. Masu auditorijas festivālos grupas ierasti izvēlas spēlēt zināmāko hitu izlasi,

"Bauska Taste" redzam, ka īpaši gatavotas programmas rada lielākas emocijas, jo prātā paliek kā vienots stāsts.

Protams, ir fascinējoši arī tas, kā, piemēram, Detlef koncertā tiek gaidīta un nerimstoši pieprasīta dziesma "Četras sienas". Šķiet, šo hitu viņš varētu spēlēt 10 reizes pēc kārtas un klātesošie par katru reizi priecātos kā par pirmo.

Festivāls "Bauska Taste 2024"
Festivāls "Bauska Taste 2024"

"Bauska Taste" ir piedomāts pie dažādiem specefektiem – uguns strūklām un konfeti lietu, kas jebkurai dziesmai piešķir mirdzumu.

"Nekad nav par vēlu satikties!" ir festivāla sauklis, un, kaut arī "Bauska Taste" ir notikums reizi gadā, tā rezonanse ir plašāka. Iespējams, kāds būs atklājis sev jauno mīļāko grupu, kāds cits pa ceļam piestās Bauskas ēstuvē vai apmeklēs tūrisma objektu, savukārt mūziķi šeit ieplānos koncertu arī ziemas sezonā. Lai kāds arī būtu iemesls atgriezties, "Bauska Taste" ir sevi pieteicis kā svarīgu punktu kopējā Latvijas kultūras apritē – loģistiski ērtu un mākslinieciski interesantu.

Nākotnē tam ir dažādas attīstības iespējas, organizatoriskas un mākslinieciskas, tostarp veidot ciešāku māksliniecisko sadarbību ar kaimiņiem lietuviešiem, ieviest depozītu sistēmu, būt atspēriena platformai mūziķiem jaunumu prezentēšanā. Šis bija pēc kārtas sestais "Bauska Taste" festivāls, un šķiet, ka tradīcija ir iesakņojusies. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti