Kultūras rondo

"Vakariņu sarunas" ar izcilu stāstnieku kinorežisoru Jāni Streiču Lietuvā

Kultūras rondo

Arhitektūras muzejā skatāma izstāde par diviem 20.gs. Rīgas galvenajiem arhitektiem

Mazsalacā un Braslavā norisināsies mini festivāls "Ražas svētki"

Bibliotēkas lapenē dejos Barišņikovi. Mazsalacā un Braslavā notiks mini festivāls «Ražas svētki»

Laikmetīgā deja šajā nedēļā dzīvos Mazsalacas pilsētas bibliotēkas Filozofu lapenē un dejas kritiķes Intas Balodes "Braslavas Kalniņos". 16. augustā Mazsalacā un Braslavas pagastā norisināsies jau pagājušā gadā aizsāktais mini festivāls "Ražas svētki", kuru organizē biedrība "LAUKKU", Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāstīja horeogrāfe Agate Bankava, dejas kritiķe Inta Balode un Nadežda Barišņikova.

"Barišņikovi dejo"

Šogad mini festivāla "Ražas svētki" programmu 16. augustā 12.00 atklās izrāde "Barišņikovi dejo", kurā atraktīvā veidā būs iespēja iepazīt Barišņikovu ģimeni, kurā aug pieci bērni (vecumā no 6 līdz 23 gadiem), Latvijas dejas vēsturē nozīmīgus faktus un dejas nosacīto dalījumu četros žanros.

Nadežda Barišņikova atzina, ka lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju Barišņikovu uzvārds, visticamāk, saistās ar baletmeistaru Mihailu Barišņikovu, kurš šobrīd turklāt redzams Jaunā Rīgas teātra filmā "Baltais helikopters", bet viņa radniecību nevar nedz noliegt, nedz apstiprināt, jo savas dzimtas un uzvārda saknes nav pētījusi. 

"Mēs neesam to vēsturi pētījuši, jo nav tam laika. Tam tomēr ir vajadzīgs laiks, jo šeit ir pārpītas vairākas tautības, un tāpēc būtu nepieciešams meklēt arī ārzemēs. Piemēram, mans vīrs ir dzimis Kazahstānā, es Latvijā, bet manas dzimtas saknes ir Ukrainā. Vīram Kazahstānā nav iespējams vienkārši to izpētīt, bet uz vecumdienām papētīsim," stāstīja Barišņikova.

Bankava pauda, ka izrādes "Barišņikovi dejo" kustību manierē redz līdzības ar slaveno baletdejotāju, un jokojot vērtēja, ka tur savstarpējai radniecībai noteikti jābūt.

Vienlaikus skaidrs, ka slavenais uzvārds šajā reizē kalpo arī kā zināma provokācija. 

Interesanti, ka dejas pirmizrāde notiks Mazsalacas pilsētas bibliotēkas Filozofu lapenē. Par to atbildīga Balode, kas nu jau pāris gadus strādā arī par Vecates pagasta bibliotekāri.

"Satiekot brīnišķīgus klientus ar uzvārdu Barišņikovs, man tomēr kā dejas cilvēkam… Tad es vēl redzu, kā tur mazās meitenes kustas, nākot uz bibliotēku darboties, un brauc uz dejas nometnēm… Man likās – nē, nu ir goda lieta par to parunāt! It īpaši tāpēc, ka liekas, – Latvijā reizēm plašai sabiedrībai dejas attīstība ir apstājusies tajā brīdī, kad Mihails Barišņikovs te dzīvoja. Likās, ka ir svarīgi un forši parunāt par tiem cilvēkiem, kas dzīvo un dejo šodien," stāstīja Balode. 

Dejas izrādes iestudēšana bijusi vairāku horeogrāfu un dejas pazinēju kopdarbs – tajā iesaistījusies gan Bankava, gan Balode, gan arī horeogrāfe Inga Raudinga, gan lielā mērā visa Barišņikovu ģimene. 

Festivālu turpinās jaunie mākslinieki

Festivāla turpinājumā skatāma būs arī dejas darbizrāde "Nu un", ko piedāvās laikmetīgās dejas dejotājas Kate Kaparkalēja un Terēze Zabarovska.

"Es mēģināju apkopot pēc iespējas dažādākus māksliniekus un dot iespēju arī jaunajām balsīm, tāpēc būs iespēja noskatīties darbizrādi "Nu un", ko veido pavisam jaunas mākslinieces, kas tikko ir beigušas Rīgas Baleta skolas Laikmetīgās dejas programmu un, pirmo gadu ārzemēs padzīvojušas, jau dejo augstskolās ārpus mūsu valsts teritorijām," stāstīja Bankava. 

Trīs dejas izrāžu ciklu noslēgs performance "Clymsy Archer" (Neveiklais strēlnieks). "Clymsy Archer" ir laikmetīgās dejas mākslinieka Artura Muskara pseidonīms. "Clymsy Archer" ir ilgi lolots mākslinieka sapnis, kurā jaunietis, kas izaudzis vecāku zemnieku saimniecībā, vēlas iesākto turpināt un apvienot ar otru savu aizraušanos un degsmi – dejas un performances mākslas praksi.

Savukārt festivālu 16. augusta vakarā 19.00 noslēgs Ievas Saulītes vizuālās mākslas izstādes "Patvertne-krātuve" atklāšana lauku ainavā. Pēc tam "Braslavas Kalniņos" pēc iepriekšējas pieteikšanās tā būs apskatāma līdz pat 21. decembrim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti