Krāšņi šovi, dokumentālās filmas un godalgots kino. Ko gaidīt Latvijas Televīzijas jaunajā sezonā?

Latvijas Televīzija (LTV) uzsāk jauno sezonu, kas aizritēs televīzijas 70 gadu jubilejas zīmē. Gaidāms īpašs jaunums – muzikāls un iespaidīgs izklaides šovs – izaicinājums tā dalībniekiem un neaizmirstams baudījums skatītājiem. Šoruden piedāvāsim vairāku LTV veidotu dokumentālo filmu, kā arī mākslas filmu un seriālu pirmizrādes. Tāpat ēterā jau pavisam drīz atgriezīsies skatītāju jau iecienītie televīzijas raidījumi. Vienmēr ar jums!

"Šī Latvijas Televīzijai ir īpaša sezona. Esam sasnieguši svarīgu brieduma pakāpi, lai ar uzkrāto zināšanu un pieredzes bagāžu pavērtu jaunu sadaļu sabiedrisko mediju attīstībā. Turpināsim īstenot mums uzticēto uzdevumu – kalpot sabiedrības interesēm un priecēt skatītājus, klausītājus un lasītājus ar uzticamu, augstvērtīgu un bagātīgu saturu," uzsver LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Priede.

"Arī jaunajā sezonā rosināsim domāt, izprast, zināt un sekot līdzi notiekošajam mūsu valstī un pasaulē. Piedāvāsim vērtīgu saturu kultūrā, sportā, interesantas filmas un aizraujošu izklaidi. Kaut ko tieši sev saistošu atradīs ikvienas skatītājs. Tāpat ļoti plašs, kvalitatīvs saturs pieejams portālā LSM.lv," saka LTV galvenā redaktore Sigita Roķe.

Izklaidēsim un iedvesmosim radošiem izaicinājumiem. LTV skatītājus pārsteigs ar krāšņu šovu!

Par muzikālu piedzīvojumu no 30. novembra sestdienu vakaros rūpēsies jauns izklaides šovs ar nosaukumu "Pārdziedi mani!". Krāšņajā un atraktīvajā šovā piedalīsies astoņi Latvijā pazīstami mūziķi un aktieri. Izaicinājumu viņiem netrūks, jo katru nedēļu būs jāizpilda dziesmas konkrētā mūzikas žanrā, kas, iespējams, līdz šim bijis pavisam svešs. Vai viņi spēs pamest savu komforta zonu? Iespaidīgs, spilgts un pārsteigumiem bagāts – tāds solās būt jaunais šovs "Pārdziedi mani!".

"Supernova 2025" būs!

LTV autoru un dziesmu izpildītāju konkursā "Supernova" dziesmu pieteikšana šogad sāksies ātrāk – jau 20. augustā, savukārt žūrijas atlasīto un nākamajā kārtā iekļuvušo izpildītāju vārdus skatītāji un klausītāji uzzinās jau šī gada novembrī.

Baudīsim LTV radītu oriģinālsaturu dokumentālajās filmās

21. septembrī būs redzama LTV un studijas "Visio" kopražojuma dokumentālā filma "Zobena ēnā. Filmas arheoloģija". "Godinot izcilo režisoru un kameras meistaru Ivaru Selecki 90. jubilejā, meklējām jaunas liecības par viņa "absolūto redzi" caur kameru, griezām atpakaļ laika ratu un apstājāmies pie 1976. gada gandrīz aizmirstās filmas "Zobena ēnā" – romantiskā "Turaidas  rozes" stāsta skarbās versijas, kas no šodienas viedokļa ir interesanta daudzos aspektos," teic filmas redaktore Daira Āboliņa. "Zobena ēnā. Filmas arheoloģija" šoreiz meklē un atklāj, kādus jaunus estētiskos risinājumus senajā filmā atradis Ivars Seleckis un priekšplānā izvirza kino operatoru, kā vienu no svarīgākajiem filmas vizuālā tēla veidotājiem. Dokumentālajā filmā atmiņās dalās galveno lomu atveidotāji – Indra Briķe, Ģirts Jakovļevs un Velta Straume, komponists Pauls Dambis un citi aktieri un filmas "Zobena ēnā" veidotāji. Režisore Agita Cāne-Ķīle. Pēc arheoloģijas LTV demonstrēs leģendāro 1976. gada spēlfilmu "Zobena ēnā".

No septembra dokumentālajos stāstos "Uzmanību, esam gaisā!" skatītājiem būs iespēja iepazīt LTV vēsturi – redzēt raidījumu tapšanas aizkulises un ētera personības, kā arī caur televīzijas prizmu atminēties Latvijā būtiskus notikumus dažādās desmitgadēs.

Novembrī pirmizrādi piedzīvos divi jauni raidījumi par laika posmu no 2014. līdz 2024. gadam.

9. novembrī demonstrēsim dokumentālo filmu par vienu no Latvijas repa mūzikas pamatlicējiem – "Tas pats es. Gustavo". Šogad aprit 20 gadi, kopš dienasgaismu ieraudzīja Gustavo debijas solo albums "Beidzot!". Tajā izdevies iekļaut gan laikmeta un sabiedrības raksturojumu, gan arī apliecināt muzikālo talantu, kas ļauj Gustavo uzskatīt par vienu no visu laiku labākajiem Latvijas repa mūzikas pārstāvjiem. Šī būs filma, kas pavērs priekškaru uz Gustavo personību, viņa daudzšķautņaino dabu, kas spēj aizraut un pārsteigt. Filmu veidojuši režisore Zane Gargažina un sporta žurnālists Raimonds Gekišs.     

16. novembrī pirmizrādi piedzīvos filma "Aktieris pret paša gribu. Eduards Pāvuls". Šogad teātra un kino aktierim Eduardam Pāvulam (1929–2006) apritētu 95 gadi. "Filma būs Eduarda Pāvula personīgās un radošās biogrāfijas stāsts visa mūža garumā – par radošo virsotņu izcelšanu gan teātrī, gan kino, personības veidošanos, pretrunām un kompromisiem, atveidojot lomas. Reizē tas būs stāsts arī par aktiera ģimeni: mūža mīlestību, sievu Liliju, bērniem un mazbērniem, par aktiera dzimtas strēlnieku un karavīru garu, dzīvi ārpus teātra un draudzību," ieskicē režisors Guntis Lēmanis. Scenārija autore žurnāliste Ilze Strenga. Filmas tapšanā izmantots plašs LTV videoarhīvs.

Atkalredzēšanās prieks. Raidījumam "Kas notiek Latvijā?" jauns ētera laiks, "4. studija" svin 10 gadu jubileju

Arī jaunajā rudens sezonā turpināsim sniegt būtisku informāciju, izpētīt, izzināt viedokļus, analizēt un atspoguļot notiekošo Latvijā un pasaulē. Jau pavisam drīz ēterā atkal būs redzami skatītāju iecienītie diskusiju un analītiskie raidījumi. No 18. augusta atgriežas LTV Ziņu dienesta komandas veidotais analītiski pētnieciskais raidījums "De facto", no 20. augusta – "Viens pret vienu", no 26. augusta – "Šodienas jautājums", no 2. septembra – "Aizliegtais paņēmiens", bet no 4. septembra – "Pasaules panorāma". Emocionālus un personiskus stāstus turpinās stāstīt "Aculiecinieks" – ēterā no 31. augusta.

Ar jaunu ētera laiku 21. augustā pie skatītājiem atgriezīsies sabiedrībai nozīmīgo diskusiju raidījums "Kas notiek Latvijā?".

Turpmāk raidījums sāksies pulksten 21.20.

Desmit gadus ēterā šogad svin raidījums "4. studija", kura jaunā sezona televīzijas ekrānos būs skatāma no 27. augusta. Raidījums aktualizē un palīdz risināt problēmas, ar kurām saskaras Latvijas iedzīvotāji, sākot ar ģimeni, mācību un darba vidi, publisko telpu un beidzot ar dažādu privāto, pašvaldību un valsts iestāžu darbību un to sniegtajiem pakalpojumiem.

Tāpat atkalredzēšanās ar skatītājiem gaidāma virknei kultūras un izklaides raidījumu: no 30. augusta – "Kultūršoks", no 31. augusta – "Latvijas sirdsdziesma" no 1. septembra – "Kultūrdeva", no 2. septembra – "V.I.P. – Veiksme. Intuīcija. Prāts", no 3. septembra – "Province", savukārt no 6. septembra – "Daudz laimes, jubilār!". Par aktuālo sporta pasaulē turpinās informēt raidījums "Sporta studija", kas ēterā atgriezīsies 2. septembrī. Vēl 7. septembrī jaunu darba cēlienu atsāk raidījums "Ielas garumā". Dabas un dzīvnieku draugus turpinās uzrunāt raidījumi "Vides fakti" – ēterā no 7. septembra, "Ķepa uz sirds" – no 14. septembra. 15. septembrī atkalredzēšanos ar skatītājiem piedzīvos raidījums "Lielās patiesības".

"Teātris.zip", kas ēterā atgriežas 21. septembrī, skatītājiem jaunajā sezonā piedāvās noskatīties septiņus iestudējumus.

Visbeidzot, oktobrī ēterā atgriezīsies arī raidījums "Gudrs, vēl gudrāks".

Rudenī kopā ar latvju saimniecēm, lībiešiem, māksliniekiem un jaudīgiem latviešiem

No 5. septembra ēterā būs redzama raidījuma "Īstās latvju saimnieces" devītā sezona, kurā septiņas saimnieces no dažādiem Latvijas novadiem sacentīsies kulinārajā meistarībā un viesmīlībā.

Gaidāmi arī vairāki jaunumi. 5. septembrī LTV sāks rādīt raidījumu "Lībieši. Tad un tagad" – četru dokumentālu stāstu ciklu, kura centrā ir cilvēkstāsti, atmiņas un nebeidzams darbs kopienas labā, lai saglabātu valodu, rituālus, tradīcijas un nodotu tās no paaudzes paaudzē.

Vēl viena jaunuma – raidījuma "Garainis" – pirmizrāde LTV ēterā gaidāma 31. oktobrī.

Tie būs stāsti par dažādu mākslu satikšanos tagadnē un pagātnē, kur viens no stāsta varoņiem atklās, kā viņu iedvesmojis otrs – kādas citas sfēras mākslinieks. Raidījuma vadītāji – Marta Selecka un  Gustavs Terzens.

Savukārt 14. novembrī ēterā nonāks raidījums "Misija – latvietis". Šis audiovizuālo vēstījumu cikls ir pagātnes, tagadnes un nākotnes stāsti par latviešu spēju visdažādākajās jomās – arhitektūrā, medicīnā, dizainā, autobūvē un vēl citās –, atspoguļojot, kā radīt pasaules mērogā apbrīnotas, bieži pat kulta statusu gūstošas lietas.

Dokumentālo filmu pirmizrādes, godalgoti seriāli un filmas dažādām auditorijām

Svinēsim Zinību dienu kopā! 1. septembrī pulksten 18.15 televīzijas pirmizrādi piedzīvos piedzīvojumu filma visai ģimenei "Ēriks Akmenssirds" (2022, režisors Ilmars Rāgs), kur pirāta lomā iejuties mūziķis Renārs Kaupers. Filma ir Latvijas un Igaunijas kopražojums un ir dublēta latviešu valodā.

LTV skatītājus sagaida jaunāko Latvijas mākslas filmu, piemēram, "Marijas klusums" (režisors Dāvis Sīmanis), "Melnais samts" (režisore Liene Linde), "Elpo zem ūdens" (režisors Ronalds Mežmačs), "Gandrīz vecpuisis" (režisors Rihards Romušs) un dokumentālo filmu, piemēram, "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks" (režisores Anna Viduleja un Antra Cilinska), "Patrīcija" (režisori Dāvids Ernštreits un Inese Kļava), "Iļģuciema māsas" (režisore Elita Kļaviņa), "Kaprači" (režisors Ivars Zviedris) un vēl daudzu citu filmu pirmizrādes. Viens no rudens sezonas gaidītākajiem jaunumiem būs vēsturiskā seriāla "Dumpis" (2024, režisors Andrejs Ēķis) televīzijas pirmizrāde.

"Līdzās pašmāju saturam turpināsim demonstrēt daudzveidīgu ārvalstu seriālu un godalgotu mākslas filmu klāstu: uz patiesiem notikumiem balstītu Lielbritānijas detektīvseriālu "Mūžīgā ēna" (2023, Lielbritānija, režisors Lūiss Arnolds), ar jaunu sezonu atgriezīsies spriedzes seriāls "Sazvērestība armijas bāzē" (2023, Lielbritānija, režisors Toms Edžs). Neiztikt arī bez skatītāju iemīļotajiem detektīvseriāliem, kas ar jaunākajām sezonām vērienīgi turpināsies rudens sezonā. Tāpat jāmin arī dokumentālās filmas par šī brīža pasaules notikumiem, kas sniedz paplašinātu kontekstu, jo īpaši par ģeopolitikas aktualitātēm – "Nejaušā prezidente" (2024, Lielbritānija, režisori Maiks Lerners, Martins Herings), "Ungārijas ēnu demokrātija" (2024, ASV, režisore Konija Fīlda) un vēl citas," saka LTV Filmu iepirkšanas nodaļas vadītāja Zane Valeniece.

Bērnu iemīļotiem raidījumiem jaunas sezonas, pievienojas arī līdz šim neredzēti animācijas seriāli un raidījumi

21. septembrī mazākos skatītājus priecēs "Teātris.zip" izrāde bērniem "B_Ž_S", kā vienmēr – kopā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu. Pirmsskolas vecuma bērnus ar interesantiem piedzīvojumiem pārsteigs LTV oriģinālraidījums "Bardaks bēniņos" – ēterā no 7. septembra, kā arī raidījuma "Tutas lietas" jaunās sezonas sērijas. Mazākos skatītājus sagaida jauni animācijas seriāli, piemēram, "Papīra pilsētiņa" un "Brašais kurmītis", kas sniegs daudz prieka, piedzīvojumu un iedvesmos jaunām, radošām idejām.

Programmā gaidāmi divi jaunumi pirmsskolas un skolas vecuma bērniem. Mazos skatītājus priecēs "Ričija Rū pasakas" – muzikāls, sirsnīgs un izglītojošs raidījums. Savukārt raidījumā "Zinātne un maģija" zinātnieks Zintis (Marģers Majors) ar aizraujošiem eksperimentiem izskaidros sarežģītus  fizikas un ķīmijas likumus un iluzionists Dante (Dante Pecolli) rādīs  burvju trikus.

Demonstrēsim skatītājiem jau zināmā seriāla "Emi un Rū" ceturto sezonu.

Plašs un daudzveidīgs saturs pieejams arī LSM Bērnistabā – ģimeņu jau iemīļotā, drošā vietnē, kur spēles formā iespējams apgūt un uzzināt daudz jauna un interesanta.

Digitālu saturu par jauniešiem aktuālām tēmām, kas pieejams sociālo mediju kanālos YouTube un TikTok, turpinās radīt LTV satura platformas "+AUDZIS" un "16+". Tā, piemēram, "16+" septembra beigās tiks atklāta "Blefs" otrā sezona, kas ilgs no septembra līdz janvārim – kopumā sešas epizodes. Savukārt oktobrī ar jaunām TikTok "sejām" sāksies vēstures skeču sērija. Katrā skečā tiks attēlots kāds vēsturisks notikums caur mūsdienu jauniešu skatījumu, spējot gan izklaidēt, gan izglītot.

"+AUDZIS" rudens sezonā piedāvās jaunu erudīcijas šovu "Reāli?", kur uzzināsim, cik daudz jaunieši zina par mūsdienām, Latviju, sevi, internetu un citām tēmām, kas ir mūsu ikdienas sastāvdaļa. Ar trešo sezonu pie skatītājiem atgriezīsies "Humpalu medības", savukārt jauniešu iecienītā animētu stāstu sērija, kas aplūko problēmas, ar kurām viņi sastopas ikdienā, piedzīvos savu otro sezonu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti