Citi raidījumi

Ieraksti no Kīmgavas pavasara mūzikas festivāla

Diena sākusies

"Baha nekad nevar būt par daudz!" Jubilejas saruna ar klavesīnisti Ainu Kalnciemu

Ausma Kantāne, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Raimonds Pauls koncertizrādē "Visi koki Dieva doti"

Radio «Klasika» viļņos atgriežas «Dailes kanons»; pirmajā reizē koncertizrāde «Visi koki Dieva doti»

Septiņus svētdienu vakarus jaunā raidījumu ciklā "Dailes kanons" Latvijas Radio 3 "Klasika" pulksten 19.00 piedāvās klausītājiem tikšanos ar leģendāriem Dailes teātra aktieriem un viņu izvēlētu dzeju, ko ieskaus mūzika un talantīgu latviešu pianistu klavierspēle.

"Dailes kanons" ir Dailes teātra simtgades svinībās tapis septiņu koncertu cikls, kas vāros vasaras vakaros aicināja skatītājus pulcēties Dailes dārzā, lai brīnišķīgu pianistu atskaņotas klaviermūzikas pavadībā dotos noslēpumainā poēzijas un mākslas pasaulē, kuras centrā mirdzēja galvenā Dailes kanona vērtība – izcilie Dailes teātra aktieri.

Lai saglabātu šo zūdošo teātra mākslas faktu, Latvijas Radioteātra producente Māra Eglīte aicināja Dailes kanona aktierus un mūziķus Latvijas Radio 1. studijā, lai vērtīgo materiālu iemūžinātu.

"Tās ir vienreizējas izrādes, kuras nav paredzēts paturēt repertuārā, bet kurās mēs spilgti parādām tās personības, bez kurām nevaram iedomāties Dailes teātri un bez kurām mēs nevaram iedomāties šā brīža muzikālo dzīvi Latvijā," teic koncertu cikla muzikālais vadītājs, arī Dailes teātra muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods.

Koncertizrādēs leģendārajiem aktieriem līdzās bija jaunie, bet dzejai līdzās – pianistu spēlēta un dažos arī pašu komponēta vai aranžēta mūzika.

Pirmajā reizē, 13. oktobrī, klausītājus saviļņoja Ausma Kantāne un Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Raimonds Pauls un Vizma Belševica koncertizrādē "Visi koki Dieva doti". Nebūs lieki atgādināt, ka 1994. gadā režisora Kārļa Auškāpa vadībā Dailes teātrī tapa Ausmas Kantānes monoizrāde "Visi koki Dieva doti" ar Vizmas Belševicas dzeju un Raimonda Paula mūziku.

Ausma Kantāne par darbu saņēma "Spēlmaņu nakts" apbalvojumu kā Gada labākā aktrise, bet pati izrāde tika atzīta par sezonas labāko latviešu literatūras iestudējumu.

"Dailes kanona" versijā pie klavierēm ir Raimonds Pauls, bet Vizmas Belševicas dzejas pasaulē ielūkojas Ausma Kantāne un Ilze Ķuzule-Skrastiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti