Vai zini?

Vai zini un esi aizdomājies, kādi izaicinājumi ir lieliem un maziem muzejiem?

Vakara autorprogramma

Armēņu Apustuliskās baznīcas priesterim, komponistam, pianistam, diriģentam un muzikologam Sogomonam Sogomonjanam jeb Komitasam - 155

Vai zini, ka Marģeris Zariņš savas 70. jubilejas koncertam uzrakstīja “Poēmu par pienu"?

Vai zini, ka Marģeris Zariņš savas 70. jubilejas koncertam uzrakstīja “Poēmu par pienu"?

Marģera Zariņa (1910–1993) radošajā darbā bijušas divas mūzas – mūzika un literatūra. Pamatā Marģeris Zariņš darbojies kā komponists, rakstniecībai pievēršoties jau pāri pusmūžam. Tomēr mūža nogalē ar jaunu sparu tapuši vairāki ievērojami skaņdarbi, kuru starpā arī mazāk zināmā "Poēma par pienu" (1979) pēc Imanta Ziedoņa tā laika jaundarba ar tādu pašu nosaukumu tekstiem.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

"Poēma par pienu" ir viena no pēdējām kompozīcijām, par kuru Marģeris Zariņš 1980. gada 23. februārī vēstulē savam draugam, literatūrzinātniekam Harijam Hiršam (1937–2007), lūdzot sniegt atsauksmi par jaunākajiem veikumiem literatūrā, rakstījis: "[..] Patlaban nodarbojos atkal ar komponēšanu – taisu augšā "Poēma par pienu" ar Ziedoņa dzeju diviem koriem un ērģelēm, tas būs grandiozi, ja neizgāzīsies".

Marģera Zariņa vēstule Harijam Hiršam un "Poēmas par pienu" partitūra
Marģera Zariņa vēstule Harijam Hiršam un "Poēmas par pienu" partitūra

Vēstulē komponists norāda arī to, ka gatavojas savai 70 gadu jubilejai. Ar vārdu "grandiozi" Marģeris Zariņš bija domājis ne tikai izpildītāju sastāvu, bet, izvēloties laikmetīgus kompozīcijas tehnikas paņēmienus, vēl vairāk paplašinājis savu stilistisko varavīksni. Pats komponists ar savu ieceri bija ļoti aizrāvies, ko poētiski un īsti "zariņiskā" stilā atklājis 1980. gadā žurnālam "Karogs" "Literārās autobiogrāfijas" noslēgumā:

"Ko tagad saceru? Literatūrā – neko! Esmu tukšs kā izšauta plinte. Toties pa šo laiciņu uzpildījies mans skaņu akumulators. Aizgūdamies rakstu mūziku Imanta Ziedoņa "Poēmai par pienu". Diviem koriem, ērģelēm un zvanam. Padomājiet – zvanam!

Poēmu par Miru Māru, dzīvības sācēju un beidzēju, no abām pusēm pretī nācēju, steidzēju... Vai paspēšu, vai spēšu, to zina tikai Marah, indiešu faķīrs. Bet mēģināšu turēties kā vīrs."

Lai arī "Poēmu par pienu"  kā centrālo programmas skaņdarbu bija paredzēts pirmatskaņot Marģera Zariņa 70 gadu jubilejas koncertā 1980. gada 19. jūnijā Latvijas Universitātes Lielajā aulā, tomēr plašāka publika to iepazina jau tā paša gada 4. aprīlī Latvijas PSR Komponistu savienības plēnuma ietvaros.

Poēmas pirmatskaņojumā, tāpat kā vēlāk jubilejas koncertā, piedalījās Valsts akadēmiskais koris un sieviešu koris "Dzintars"  diriģenta Imanta Cepīša vadībā.

Komponistu savienības plēnuma atsauksmēs var lasīt, ka Marģera Zariņa "Poēma par pienu" pārsteigusi ar laikmetīgumu vairāk nekā jaunāko kolēģu veikumi. Interesanti, ka pēc periodikā atrodamajām atsauksmēm var noprast, ka Marģera Zariņa sākotnējā iecere bijusi rakstīt vairākdaļīgu darbu, uz to vedina arī mūzikas vēsturnieces Vijas Briedes atsauksme laikrakstā "Cīņa" par plēnumā dzirdēto. Vija Briede norāda, ka skanējusi "Poēmas par pienu" otrā daļa "Maijs" un ka

"kārtējo reizi pārsteidz tas, cik organiski tieši un vitāli autors izjūt aktualitātes strāvojumus mākslā. Caur seno pavasara ieražu atbalsīm, caur it kā reālistisku tēlu filozofiskiem un reizē – apbrīnojami dzīvīgiem vispārinājumiem! Darbs intriģē, rosina gaidīt visu daļu pirmatskaņojumu komponista jubilejā".

Latvijas Radio arhīvā atrodas divi ieraksti, kas datēti attiecīgi ar 1980. gada 4. aprīli un tā paša gada 19. jūniju, neatklājot iepriekš minēto ieceri par vairākdaļīgu darbu. Iztrūkst arī recenzijas, atsauksmes un citas kritikas formas par komponista 70 gadu jubilejas koncertu, kas apstiprinātu ieceri par vairākdaļīga skaņdarba realizēšanu.

Lai arī par eksistenciāliem jautājumiem komponists labprāt ironizēja un jokoja, tomēr "Poēma par pienu" atklāj pavisam citādu Marģeri Zariņu – filozofiskāku un savā ziņā dramatiskāku. Šķiet, drīz pēc pirmatskaņošanas "Poēma par pienu", iespējams, sarežģītības dēļ "iegūlusies" plauktā teju jau 45 gadus un gaida savu renesansi.

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti