Rīta Panorāma

Sākas 27. Starptautiskais Garīgās mūzikas festivāls

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Aicina Rīgas dzimšanas dienas pasākums – "Rīga aug"

Garšas svētki Vecrīgā un uguns pasaule Uzvaras parkā. Krāšņi un dažādi Rīga svin dzimšanas dienu

823. dzimšanas dienu Rīga sagaidīs ar krāšņām svinībām 11. novembra krastmalā, garšas svētkiem, dzīvās uguns instalācijām un citiem spilgtiem pārsteigumiem. 

Par godu Rīgas 823. dzimšanas dienai augustā galvaspilsētā gaidāmas krāšņas un pārsteigumiem bagātas svinības. Sākot jau no 16. augusta, svētki būs Vecrīgā, aicinot izbaudīt Latvijas virtuves tradicionālās garšas, Uzvaras parks pārvērtīsies brīnumainā uguns pasaulē, ielu muzikanti pieskandinās Vecrīgas mūrus, bet pasākumā "Rīga aug" aizraujošu nodarbi atradīs ikviens svinētājs, sola svētku rīkotāji – Rīgas pašvaldība.

Sabiedriskais transports sestdien un svētdien būs pieejams bez maksas, tajā pašā laikā rīdziniekiem jārēķinās ar vairākiem satiksmes ierobežojumiem.

Svētkos gan nebūs pieejamas vairākas izklaides vietas.

Rīgas garšas svētki

Rīgas dzimšanas dienas svinības ievadīs Rīgas garšas svētki, kas Vecrīgā norisināsies pirmo reizi. Šo svētku mērķis ir iepazīstināt rīdziniekus un Rīgas viesus ar Latvijas virtuves visu laiku dažādajām garšām – gan tradicionālām, gan novatoriskām.

Svētki norisināsies divos Vecrīgas laukumos. Auto stāvlaukums pie Mazās Jaunielas 5 trīs dienu garumā – no 16. līdz 18. augustam – būs pārvērties par ielu ēdienu garšu skvēru ar plašu ēdienu izvēli.

Tikmēr Rātslaukumā 17. augustā visas dienas garumā norisināsies dažādas kulināras aktivitātes. Īpaša loma šajā dienā tiks piešķirta sviestmaizēm. Visas dienas garumā norisināsies meistarklases un konkursi, kurus vadīs svētku dižvedēji: šefpavārs Elmārs Tannis un recepšu eksperts Pipars. Par svētku atmosfēru rūpēsies Rīgas pantomīmas mīmi un mūziķis Rudra ar komandu.

Savukārt Rātes pasāžā 17. augustā no pulksten 14.00 līdz 20.00 atgriezīsies Rīgas amatnieki, pie kuriem "Amatnieku ielā" būs iespēja izmēģināt dažādas amatu prasmes un iegādāties amatnieku radītos priekšmetus.

Gaismas dārzs. "Cie Carabosse" uguns instalācijas

Svinot Rīgas dzimšanas dienu, divus vakarus pārmaiņas piedzīvos Uzvaras parks, piedāvājot ikkatram sajust uguns brīnumu. 

Francijas mākslinieku grupas "Cie Carabosse" dzīvās uguns instalācijas parka teritorijā aicinās ļauties uguns spēkam un burvībai, dodoties cauri liesmojošiem vārtiem, pieredzēt simtiem uguns liesmu un izjust mirkļus, kuros liesmu poēzija ved sapņu pasaulē.

Pasākums notiks 16. un 17. augustā no pulksten 22.00 līdz 1.00.

XV diennakts basketbola turnīrs "Krastu mačs"

Šogad neizpaliks arī tradicionālais "Krastu mačs" Esplanādē, kurš notiks  no 17. līdz 18. augustam. "Krastu mačs" ir tautas sporta pasākums ar plašu izklaides programmu – diennakti laukumā dodas dažādu meistarības līmeņu Daugavas labā un kreisā krasta basketbolisti, nepārtraukti uzstājas dīdžeji un mūziķi, notiek konkursi skatītājiem un iespējams ieturēt arī gardu maltīti Garšu tirgū.

Mačā gaidāma gan aktieru spēle pret mūziķiem, gan aktrišu cīņa, influenceru mačs, kā arī tradicionālās politiķu sacensības. Atklāšanas spēlē piedalīsies basketbola klubs "VEF Rīga" pret "Ghetto Family".

Ielu muzicēšanas svētki Vecrīgā

Sestdien, 17. augustā, no pulksten 14.00 līdz 18.00 Vecrīgu pieskandinās ielu muzicēšanas svētki. Desmit dažādās Vecrīgas vietās garāmgājējus iepriecinās gan profesionāli mūziķi, gan rīdziniekiem jau labi zināmi un dzirdēti ielu muzikanti.

Svētku laikā sadarbībā ar biedrību "Tavi draugi" pateicībā par muzikantu dziesmām būs iespēja ziedot ukraiņu atbalstam gan šeit Latvijā, gan kara skartajā Ukrainā.

Pasākums "Rīga aug"

Svētku kulminācija un vērienīgākā svinību norise būs pasākums "Rīga aug" 11. novembra krastmalā, kur par godu Rīgas 823. dzimšanas dienai 17. augustā notiks krāšņas svinības. Dzimšanas dienas ciemiņi gaidīti jau no pulksten 14.00, lai piedalītos aktivitātēs, baudītu mūziķu uzstāšanos un izklaides pasākumus visas dienas garumā.

Pasākuma teritorijā no Lielā Kristapa statujas līdz pat Akmens tiltam ikvienam būs iespēja iesaistīties daudzveidīgās aktivitātēs: garākās mīlestības vēstules rakstīšanā Rīgai, fotografēties un iemūžināt sevi interaktīvos foto rāmjos ar Rīgas ainavām, veidot oriģinālas apdrukas sietspiedes darbnīcā, iesaistīties ielu mākslas objekta veidošanā.

Savukārt "Mazajos krastu mačos" uz jautrām aktivitātēm ģimenes ar bērniem aicinās un atrakcijas vadīs Dante Pecolli, Ufo, Ainārs Ančevskis, Gints Grāvelis, Jānis Blūms un Lauris Dārziņš. Pasākuma skatītājus pārsteigs arī plaša muzikālā programma. Rīga aug, un arī pasākuma programma augs krāšņumā un daudzveidībā – sāksies ar koncertiem pašiem mazākajiem, augs līdzi rīdziniekiem, līdz sasniegs briedumu.

No pulksten 14.00 būs klausāma "Ukulele" – muzikāls projekts pašiem mazākajiem, bet no pulksten 14.45 skatītājus iepriecinās "Rīgas gaiļa stāsts". Mazie svētku dalībnieki tiks iesaistīti rotaļās, jaunu dziesmu un deju apguvē kopā ar dziedātājiem Evu Leimani, Katrīnu Gupalo un Lauri Valteru.

Savukārt dienas otrajā pusē svētku svinētājus priecēs humorrokgrupa "Pirmais kurss", grupa "The Sound Poets", grupa "Rīgas modes", hip-hop mākslinieks Fiņķis kopā ar pavadošo sastāvu, indie grupa "Carnival Youth", kā arī īpaši svētku vakaram veidota koncertprogramma "Rīgas sirds". Tajā izskanēs senas un ne tik senas, zināmas un ne tik zināmas latviešu estrādes dziesmas par Rīgu jaunās aranžijās, kuras veidojuši Platons Buravickis, "N`Works", Kristaps Krievkalns, Jānis Strazds un izpildīs dziedātāji Aija Vītoliņa, Paula Saija, Daumants Kalniņš, Ralfs Eilands un Arturs Skutelis.

Vakara izskaņā no pulksten 22.30 līdz 23.00 gaidāms lāzeru un strūklaku priekšnesums, bet pēc tā – līdz pat 02.00 – ballīte kopā ar dīdžejiem Tomu Grēviņu un Zani Stocku.

Visa svētku programma būs bez maksas.

Ar ko jārēķinās rīdziniekiem un viesiem?

Rīgas Domes pārstāves Leldes Rudzikas komentārs
00:00 / 00:39
Lejuplādēt

Rīdziniekiem un pilsētas viesiem jārēķinās, ka svētku laikā būs plaši satiksmes ierobežojumi. Par to pavēstīja Rīgas Domes pārstāve Lelde Rudzika: "Jau no trešdienas līdz 18. augusta naktij transportlīdzekļa satiksme tiek slēgta 11. novembra krastmalas posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai un 11. novembra krastmalai piegulošajā paralēlajā ielā Vecrīgas pusē posmā no Poļu gātes līdz Jaunielai. Paralēli jāņem vērā, ka būs arī apstāšanās un stāvēšanas aizliegums transportlīdzekļiem dažādās autostāvvietās, kuras atrodas apkārt Vecrīgai, īpaši jau 11. novembra krastmalā."

Savukārt braukt ar velosipēdiem vai elektroskrejriteņiem pasākumu laikā nevarēs, tos varēs tikai stumt, uzsvēra pašvaldības pārstāve.

Rīgas Satiksmes" pārstāves Baibas Bartaševicas-Feldmanes komentārs
00:00 / 00:33
Lejuplādēt

Sestdien un svētdien Rīgas pilsētas sabiedrisko transportu varēs izmantot bez maksas. "Rīgas Satiksmes" pārstāve Baiba Bartaševica-Feldmane stāsta: "Braucot autobusos, tramvajos un trolejbusos, nav jāreģistrē ne e-talons, ne koda biļete. Rīgas svētku laikā vairākos maršrutos tiks organizēti ar papildus reisi, tāpat tiks organizēti vairāki apvienoti maršruti. Plašāka informācija par šīm izmaiņām pieejama mūsu mājaslapā rigassatiksme.lv. Tāpat Rīgas svētku laikā sestdien un svētdien mūsu apsaimniekotās autostāvvietas ielu malās varēs izmantot bez maksas. Par automašīnas novietošanu būs jāmaksā tikai novietojot mašīnu pazemes stāvvietā Krišjāņa Valdemāra ielā 5A."

Piektdien sabiedriskais transports kursā kā ierasts.

Vēl jārēķinās ar to, ka dažas dienas pēc tam, kad bīstamības dēļ ierobežota vides objekta izmantošana Doma laukumā, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs uzdevis slēgt arī otru vides objektu – šūpoles Vērmanes dārzā, jo tām konstatētas drošuma problēmas.

Lai arī iepriekš līdz svētkiem tika solīts atklāt jauno Panorāmas ratu Pārdaugavā, tas vēl nav noticis.

Kopā Rīga šiem svētkiem tērēs aptuveni vairāk nekā vienu miljonu eiro. Pusi no tās tērēs apkaimju svētku rīkošanai. Ap 650 tūkstošiem eiro izmaksās gan svētki krastmalā, gan uguns instalācijas Uzvaras parkā, garšas festivāls un citas norises.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti