Nākamais Operas vadītājs Sandis Voldiņš: Laiks pievērst uzmanību arī jaunajai paaudzei

Nākamais Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdes priekšsēdētājs Sandis Voldiņš par savām prioritātēm izvirzījis "jauno mantojumu" – jauno mākslinieku un operas darbinieku paaudzi – un starptautisko sadarbību.

Nākamais Operas vadītājs Sandis Voldiņš: Laiks pievērst uzmanību arī jaunajai paaudzei
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Skaidrojot savu motivāciju kļūt par Nacionālās operas un baleta valdes vadītāju, Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" līdzšinējais LNOB valdes loceklis Voldiņš norādīja, ka viņam ir bijusi privilēģija – visu dzīvi strādāt ar kultūru, turklāt pēdējos piecus no tiem viņš pavadījis tieši Operā, strādājot gan ar auditoriju, gan finansējuma piesaisti, gan ēku attīstības projektiem. Pieteikšanās valdes priekšsēdētāja amatam bijis dabisks nākamais solis. 

"Šis ir bijis tāds posms, kad esmu jutis, ka mēs esam mēģinājuši un, manuprāt, ar tādiem diezgan labiem panākumiem veidojuši bāzi. Jautājums ir par to, kas ir nākamais solis?

Mana vīzija, ko es piedāvāju konkursa komisijai, protams, turpina visas tās vērtības, kas mums jau šobrīd ir operā, bet vienlaikus ir jābūvē arī tas, ko es saucu par jauno mantojumu," skaidroja Voldiņš. 

Viņš uzsvēra, ka operā šobrīd ir izcila un radoša trupa ar spēcīgiem un motivētiem cilvēkiem, taču ir laiks pievērst uzmanību arī jaunajai paaudzei. Tāpat Voldiņš solīja, ka, esot amatā, īstenos jaundarbu programmu. 

"Opera ir kopdarbs. Mums ir jāskatās ne tikai uz solistiem un dziedātājiem, un brīnišķīgiem baletdejotājiem, bet jāskatās arī, kas ir tie jaundarbi, ko mēs pasūtām. Operai salīdzinoši sen nav bijusi tāda īsta jaundarbu programma. Es uzskatu, ka Latvijas Nacionālajai operai, un mēs tomēr esam Nacionālā opera, ir jādomā par operas ekosistēmu tādā lielākā izpratnē," pauda Voldiņš.

Viņaprāt, vairāk uzmanības jāpievērš arī jaunajai gaismu mākslinieku, scenogrāfu un visu citu operas mākslinieku un darbinieku paaudzei un platformai, ko opera var viņiem sniegt. 

"Mans mērķis ir… Es visu laiku mēģinu domāt par to, nevis kas paliks pēc pieciem gadiem, kad es beigšu darbu, bet kas būs tās lietas, kas paliks vēl pēc 50 gadiem, kas būs tā mūsu jaunā, brīnišķīgā solistu paaudze, kurus mēs varēsim palaist pasaulē," pauda Voldiņš.

Otrs virziens, kuru Voldiņš norādīja kā savu prioritāti, ir starptautiskā sadarbība un attīstība. Viņaprāt, Latvijas Nacionālajai operai daudz vairāk jāstrādā starptautiskā vidē un jāpalīdz jaunajiem latviešu māksliniekiem gūt ārzemju skatuvju pieredzi.

"Kurš cits viņus virzīs, ja ne Latvijas Nacionālā opera? Tas ir tas, ko es redzu, ko mēs daudz aktīvāk darīsim nākamajos gados," norādīja Voldiņš.

Protams, valdes priekšsēdētāja uzdevumos ietilpst arī rūpes par Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkām un infrastruktūru. Voldiņš atzīmēja, ka tieši ar to viņš pēdējos piecus gadus ir strādājis, un pastāstīja, ka jau septembrī tiks noslēgts vērienīgais, piecus gadus ilgais projekts par dekorāciju darbnīcām un mēģinājumu zāli Meirānu ielā, kas kopā izmaksājis ap 10 miljoniem eiro. 

"Tas, pie kā vēl mēs esam strādājuši pēdējos gadus, un arī jau šogad sāksim, – mums ir absolūti kritiskā situācijā šobrīd visas inženiersistēmas Baltajā namā. Rekonstrukcija 90. gadu sākumā bija ārkārtīgi laba, principā tās daļas, kas ir rekonstruētas, turas izcili pēc 30 gadiem, tā es to raksturotu, bet vienlaikus, kad es atnācu vasarā no atvaļinājuma, tas beidzot bija noticis, – kora telpā ūdens caurules bija aizsērējušas pa īstam," stāstīja Voldiņš.

Šie ir darbi, kurus plānots iesākt jau šogad, un tiem piesaistīts arī finansējums no Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem. 

"Arī ar to mēs tiksim galā, bet opera nekad nebūs pabeigta, tas ir skaidrs, tur vienmēr būs, ko darīt," norādīja Voldiņš.

Arī darbinieku algu jautājumi jau līdz šim bijuši Voldiņa dienaskārtībā, un viņš norādīja, ka turpinās šo jautājumu aktualizēt, bet vienlaikus atzina – redzot nākamā gada valsts budžeta situāciju, lielas cerības var nelolot. 

"Protams, valsts finansējums ir tikai daļa no mūsu naudas aprites. Mums ir ārkārtēji svarīgi arī pašiem spēt nopelnīt pietiekami lielu daļu. Tādā ziņā mums ir gājis labi, mums pagājušā sezona beidzās izcili, bija pēdējo 10 gadu laikā absolūti lielākais skatītāju skaits, un vairāk nekā puse izrāžu bija pilnīgi izpārdotas tā, ka nebija iespējams nopirkt biļetes. Tur, protams, ir kaut kāds naudas resurss, ar ko mēs varam rēķināties," skaidroja Voldiņš.

KONTEKSTS:

Kultūras ministrijas (KM) izsludinātā atklātā konkursa rezultātā valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību (VSIA) "Latvijas Nacionālā opera un balets" (LNOB) valdes priekšsēdētāja amatā apstiprināts līdzšinējais LNOB valdes loceklis Sandis Voldiņš.

Uz pārējo divu LNOB valdes locekļu amatiem tiks sludināts atkārtots konkurss.  

Sandis Voldiņš LNOB valdes priekšsēdētāja amatu uzsāks pildīt šī gada 4. novembrī, kad beigsies līdzšinējā valdes priekšsēdētāja Egila Siliņa pilnvaru laiks amatā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti