Labrīt

Atjauno sešu mēnešu krājobligāciju piedāvājumu

Labrīt

Nīderlandes žurnālisti kritizē Krieviju MH17 notriekšanas izmeklēšanā

Imanta Ziedoņa "Krāsainās pasakas" uzzied bērnu zīmējumos un Rīgas parku dobēs

Zili zirgi, lillā deguni un lasītmīlestība. Ziedoņa «Krāsainās pasakas» uzzied bērnu zīmējumos un Rīgas parkos

Imanta Ziedoņa krāsainās pasakas šovasar ir iedvesmas avots visai neparastam projektam, kurā ziedu krāšņums savijas ar bērnu radošajām izpausmēm. Proti, Rīgā šovasar izveidotas desmit dažādu krāsu puķu dobes, kas pakāpeniski tiek papildinātas ar Ziedoņa Krāsaino pasaku konkursa uzvarētāju darbiem.

Šonedēļ papildinājumu iegūs Lillā dobe Esplanādē, pie kuras varēs redzēt un dzirdēt, kā Ziedoņa "Lillā pasaku" izpratis trīsgadīgais Ernests. Kā nākamo bērni ir aicināti lasīt "Sarkano pasaku", lai savu papildinājumu iegūtu arī Sarkanā dobe Vērmanes dārzā.

Krāsaino pasaku konkursa trešās kārtas uzvarētājas – piecgadīgās Lības balsi var noklausīties pie Dzeltenās dobes Kronvalda parkā. Pie dobes izstādīts arī viņas zīmējums.

Konkursa būtība ir tāda, ka bērni no 3 līdz 9 gadu vecumam paši vai kopā ar vecākiem katru šīs vasaras nedēļu ir aicināti lasīt kādu konkrētu Ziedoņa krāsaino pasaku, pēc tam brīvi ierunāt atstāstu audio formātā un uzzīmēt zīmējumu, iedvesmojoties no šīs pasakas. Savukārt konkursa uzvarētāja darbs tiek izstādīts pie konkrētās krāsas puķu dobes.

Puķu dobes ir īpašs uzņēmuma "Rīgas meži" lolojums, kam arī iedvesma gūta tieši Ziedoņa krāsainajās pasakās – kopsadarbības sākumu atceras Ziedoņa muzeja vadītāja Rūta Šmite.

Rūta Šmite
Rūta Šmite

""Rīgas meži" bija pirmie, kas to aizsāka. Viņi mūs uzaicināja uz atklāšanu, un mēs atklāšanas notikumā sapratām, ka te var sanākt brīnišķīga sadarbība, un tad radās ideja, ka šīs dobītes vajadzētu papildināt ar pasaku stāstiem. Iesaistīt bērnus kopā ar vecākiem, caur to veicināt arī lasītprasmi," teic Rūta Šmite.

Konkursa noteikums ir tāds, ka bērniem audio formātā ir jāierunā nevis pati pasaka, bet tās atstāsts saviem vārdiem, – ko bērns no lasītā ir sapratis un uzķēris. Par pirmās kārtas uzvarētāju kļuva sešgadīgais Miķelis, kura veikums šobrīd jau papildina Balto dobi Uzvaras parkā: "Es atceros, ka visa pasaka ir balta. Pats varonis ir kurmītis. Tas sacerēja pasaku. Un vāvere esot pazaudējusi bērnus. Laikam piedzemdēs jaunus."

Zilās pasakas konkursā savukārt par uzvarētāju kļuva septiņgadīgā Austra, un Zilās pasakas dobe atrodas Slokas un Kuldīgas ielas skvērā: "Es gribēju redzēt zirgu, tādu zilu ar spārniem, un viņam garšoja zilas puķes."

Darbu ar bērniem Ziedoņa muzejs pēdējos gados attīsta kā īpaši svarīgu virzienu, domājot arī par lasītprasmes veicināšanu, un tas ir arī viens no Krāsaino pasaku projekta mērķiem, saka Rūta Šmite: "Mēs zinām pēdējās satraucošās ziņas, ka Latvijā lasītprasme ir diezgan sliktā stāvoklī šobrīd. Bet mēs nenokaram degunu un darām visāda veida aktivitātes, lai tomēr atgrieztu lasītmīlestību bērnos un arī viņu vecākos, lai bērni lasītu kopā ar vecākiem, jo bērniem ir ļoti būtiski redzēt, ka vecāki lasa, ka viņi piedalās līdzi šajā procesā. Un ir dati par to, ka –

ja reizi dienā vecāki kopā ar bērniem lasa pasakas vai cita veida tekstus, tas ļoti būtiski uzlabo lasītprasmi, un ilgtermiņā tas ļoti būtiski ietekmē arī cilvēka inteliģenci kopumā."

Saņemot zīmējumus un bērnu ierunātos audio stāstiņus konkursam, Rūtu Šmiti visvairāk uzrunā tajos jaušamā sirsnība un fantāzijas lidojums: "Bērni atstāsta tādā ārkārtīgi amizantā veidā, ļoti sirsnīgi, ļoti atklāti, un ļoti jūtama ir arī viņu fantāziju pasaule, kas ir klātesoša tajos stāstos."

Lillā pasakas dobe Esplanādē
Lillā pasakas dobe Esplanādē

Tikko noslēdzies lillā pasakas konkurss un tajā par uzvarētāju kļuvis trīsgadīgais Ernests ar savu redzējumu par "Lillā pasaku", kas vēsta par cilvēku ar koši lillā degunu, kuram diemžēl pārāk stipri garšojis šņabis, kādēļ viņa dzīve ļoti bēdīgi beidzās: "Tur bija vīrietis, kurš dzēra daudz šņabi. Tas bija ļoti alkoholisks dzēriens un nelabs dzēriens. Un cilvēkam griezās galva pēc tāda dzēriena."

Šonedēļ bērni kopā ar vecākiem ir aicināti lasīt Ziedoņa "Sarkano pasaku" un savus atstāstus un zīmējumus par to iesūtīt līdz 22. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti