Rīgas svētki arī Čaka muzejā – Vilipsona jubilejas izstāde un dziesminieces Eņģeles koncerts

Par godu Rīgas dzimšanas dienai ikgadējie svētki ir arī Aleksandra Čaka muzejā, kur sestdien, 17. augustā, bez maksas var iepazīties ne tikai ar latviešu modernās dzejas pamatlicēja daiļradi, bet arī ar mākslinieka Aivara Vilipsona jubilejas izstādi, kas apskatāma vēl gandrīz mēnesi. Tāpat būs klausāms dziesminieces Antas Eņģeles koncerts, kas Čaka dzīvokli piepildīs ar Rīgas dziesmām.

Rīgas svētki arī Aleksandra Čaka muzejā
00:00 / 03:50
Lejuplādēt

Ieejot latviešu dzejnieka un Rīgas patriota Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī Lāčplēša ielā, starp vecām mēbelēm un melnbaltām fotogrāfijām ir apskatāmi arī šķietami mūsdienīgāki krāsaini attēli. Tās ir mākslinieka Aivara Vilipsona ilustrācijas, kas izmantotas vienā no rakstnieces Noras Ikstenas grāmatām "Ūdens mirdzēšana".

"Nākamajā telpā mēs varam redzēt divus no Vilipsona pašiem populārākajiem darbiem. [Tās ir] divas grafikas: "Jūsu kafija, mākslinieka kungs" un "Vilipsona susināšana". Tās mākslinieks arī mums pats ir uzticējis. Ļoti, ļoti populāri, daudzkārt redzēti un apskatīti. Bet nu šeit, Čaka muzejā, ir oriģināli. Es pieņemu, ka tās ir arī varbūt paša mākslinieka mīļākās grafikas, mīļākie darbi," stāstīja Aleksandra Čaka muzeja direktore Antra Medne.

Mākslinieks Aivars Vilipsons, kurš šovasar atzīmēja 60 gadu jubileju, pastāstīja, ka grafika ar nosaukumu "Jūsu kafija, mākslinieka kungs" viņam saistās ar mīļām atmiņām: "Tā ir konkrēti meitene, kas strādājusi [kafejnīcā] "Osiris". Viņa bija beigusi konservatoriju. Viņa strādāja par oficianti. Viņai arī kaut kādas lomas filmās bija tēlojusi. Vienkārši viņa apkalpoja [mani]. Kafejnīcā "Osiris", pats par sevi saprotams. Man ir pat īpašs galdiņš ar zīmīti "Vilipsons". Un tā viņa [grafika] radās. Tā ka es "Osirisā" esmu gandrīz katru dienu, varbūt, ka tā ir mana mīļākā. Un pie tam tā ir ļoti netālu no Čaka muzeja."

Sestdien plkst.15 dzejnieka dzīvoklī gaidāms dziesminieces Antas Eņģeles Rīgai veltīts koncerts. Skanēs atpazīstamas dziesmas, kurām līdzi varēšot arī dungot.

"Tā kā es dziedu tikai tās dziesmas, kas man pašai ļoti patīk, tad esmu izvēlējusies senu latviešu ziņģi par Daugavas krastiem, tad Aleksandra Kublinska seno dziesmu "Noktirne", kas, man liekas, ir vienkārši tāda parauga dziesma. Ļoti interesanta man liekas arī dziesma, ko Alfrēds Vinters, kad viņš 1960. gadā ciemojās Rīgā, speciāli šim gadījumam sarakstīja – dziesma "Dziesmotā Rīga". Arī to es nodziedāšu. Būs arī senā dziesma par Pētergaili, arī "Rīgas leģenda"," pastāstīja Eņģele.

"Abi ir rīdzinieki – gan Anta, gan Aivars Vilipsons. Un viņi ir izvēlējušies savas programmas, savus darbus, viņi ir vairāk vai mazāk iespaidojušies no Rīgas, no pilsētas un arī no Aleksandra Čaka. Un mēs esam tādā skaistā trīsvienībā. Es ceru, ka arī šodien, svētku dienā, mēs tādā trīsvienībā pavadīsim šo dienu," sacīja muzeja direktore.

Medne arī piebilda, ka aktivitātes sagaida dažāda vecuma cilvēkus. Pieaugušajiem speciāli sajauktos dzejnieka populāros dzejoļus būs iespēja salikt loģiskā secībā, tikmēr bērni varēs izkrāsot savu Aleksandru Čaku.

Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklis Lāčplēša ielā, Rīgā
Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklis Lāčplēša ielā, Rīgā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti