Labrīt

Ukrainā straujā ministru nomaiņa izpelnās kritiku par necieņu pret parlamentu

Labrīt

Jaunuzņēmumiem būs pieejami 62 miljoni eiro nākamajos piecos gados

Aug teātru un koncertu apmeklētāju skaits. Pirmspandēmijas apmērs vēl nav sasniegts

Cik naudas teātriem un koncertu rīkotājiem atnesis skatītājs pagājušajā sezonā?

Pēdējos divos gados pakāpeniski pieaudzis gan teātru, gan koncertu apmeklētāju skaits. Aplūkojot Centrālās statistikas pārvaldes datus, redzams, ka pērn septiņu valsts profesionālo teātru izrādes apmeklējuši vairāk nekā 600 tūkstoši cilvēku, bet sešu valsts kapitālsabiedrību organizētos koncertus 390 tūkstoši apmeklētāju.

Tiesa, lai gan apmeklētāju skaita pieaugums pēdējos divos gados ir jūtams, tas tik un tā vēl nav sasniedzis pirmspandēmijas apmēru. Kā teātri un koncertu rīkotāji vērtē pagājušās sezonas finanšu rādītājus, kādu pieprasījumu prognozē šajā sezonā?

"Aizvadītā sezonā Nacionālajam teātrim bija patiesi veiksmīga. Ar plusa zīmi," saka Latvijas Nacionālā teātra direktors Māris Vītols, atzīmējot, ka pagājušajā sezonā teātrim izdevies palielināt skatītāju skaitu par 55 tūkstošiem jeb 40%.

"Tieši biļešu ieņēmumi, mūsu pašu ieņēmumi ir palielinājušies par 10%. Tas ir apmēram par 250 tūkstošiem eiro," atklāj direktors.

Latvijas Nacionālais teātris
Latvijas Nacionālais teātris

Jautāts, cik kopumā pērn bija teātra pašu ieņēmumi, Vītols saka: "Tātad 2,5 miljoni ir mūsu neto apgrozījums. Un parasti ir tā, ka valsts mums piešķir dotāciju, bet mēs paši esam vairāk nopelnījuši, nekā valsts mums ir palīdzējusi dotāciju veidā. Tas tā arī izskatās nākamajās sezonās, ka mūsu pašu ieņēmumi augs straujāk nekā valsts dotācija."

Māris Vītols skaidro, ka optimismu par šīs sezonas darbības rādītāju augšupeju vieš repertuārs, jo teātrī ir gaidāmas vairākas jaunas izrādes. Savukārt pērn Nacionālā teātra apgrozījuma kāpumu veicināja divi faktori: gan apmeklētāju skaita pieaugums, gan biļešu cenas paaugstināšana: "Pagājušā sezonā mums palielinājās vidējā biļetes cena."

Vītols stāsta, ka pagājušā sezonā Nacionālajā teātrī biļešu cena pieauga par aptuveni divarpus eiro jeb 8%: "Tai skaitā mazajās zālēs. Un mēs arī palielinājām jaunajām izrādēm cenas, bet līdz ar to cenas šajā sezonā nepalielināsies – kas ir labā ziņa visiem skatītājiem."

Finansiālā ziņā veiksmīga sezona pērn bija arī Valmieras Drāmas teātrim, kas, par spīti ieilgušajam remontam, spējis noturēt stabilu izrādīto izrāžu skaitu. Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Ašeradena saka: "Es domāju, ka Valmieras Drāmas teātris ir īpašs un par kapacitāti ir sarežģīti runāt."

Viņa uzsver, ka teātris trīs gadus remonta dēļ nevarēja spēlēt izrādes Lielajā zālē un mēģināja skatītāju skaitu kompensēt, spēlējot visā Latvijā gan uz lielām, gan mazām skatuvēm: "Un pagājušā gadā mums bija gandrīz 50 tūkstoši skatītāju, kas, ņemot vērā gan pilsētas izmēru, gan teātra atrašanos bez mājām, ir ļoti cienījams skaits."

Pērn Valmieras Drāmas teātris nospēlēja vairāk nekā 320 izrādes, kas pat bija kuplāks skaits nekā 2022. gadā.

"Un kopējie ieņēmumi attiecībā pret iepriekšējiem gadiem auga, tāpēc ka kopumā palielinājās biļešu cena. Un tie bija vairāk nekā 800 tūkstoši eiro, kas bija tikai biļešu ieņēmumi," stāsta direktore.

Šogad Valmieras teātris biļešu cenas neplāno celt, bet šo gadu sagaida ar jaunu sparu un šī mēneša beigās sāks izrādīt izrādes atjaunotā teātra Lielajā zālē.

Ašeradena saka: "Es ceru, ka jaunā māja būs vēl viens pamudinājums, lai aizbrauktu un redzētu tās izrādes, par kurām runā, kuras nominē, kurās spēlē brīnišķīgi aktieri. Tad redzēt, kā tad tur izskatās, vai ir tā, kā runā. Cerams, ka jaunā teātra ēka pamudinās arī viesnīcu atvēršanu. Pēc tā, kā mēs skatāmies, kā pērk biļetes, rīdzinieki varētu būt jau 40% noteikti."

Ar nelielam bažām šo rudens un ziemas kultūras sezonu sagaida "Latvijas koncerti", jo uz remonta laiku ir slēgta Lielā ģilde, kas ir galvenā tās koncertzāle.

Uzņēmuma valdes loceklis Guntars Ķirsis skaidro: "Mēs esam spiesti nomāt telpas varbūt ne tik tradicionālās vietās kā, piemēram, Rīgas cirks vai Latvijas Universitāte. Tomēr cilvēku ieradums ir doties uz ierastu koncerta vietu. Vai viņi spēs tik operatīvi reaģēt un sekot līdzi mūsu piedāvātajiem koncertiem? To mēs redzēsim un cerēsim, ka tas tā būs."

Guntars Ķirsis stāsta, ka koncertu rīkotājiem, atšķirībā no teātriem, sezona ilgst visu gadu un kopumā šis gads ir bijis veiksmīgs un apmeklētāju skaits pieauga: "Kopējais zāļu piepildījums bija vairāk nekā 81%, un tas ir labs rādītājs." 

Arī apgrozījums kāpa. Tiesa, arī uz biļešu cenas palielinājuma rēķina, jo šogad "Latvijas koncerti" par 15% kāpināja biļešu cenas. Tuvākajos mēnešos vēl vairāk palielināt biļešu cenas nav plānots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti