Panorāma

Polijā stiprina upju krastus; bažas par Vroclavu

Panorāma

Panorāma

Rātsnamā atklāj izstādi par Ukrainā bezvēsts pazudušajiem

Rātsnamā atklāj izstādi par Ukrainā bezvēsts pazudušajiem 

"Bezgalīgā cerība." Šāds nosaukums dots fotogrāfiju izstādei, kuras darbi tapuši, līstot asarām. Izstādes centrā ir sievietes, kuras joprojām cer, ka viņu mīļie Ukrainas aizstāvji – tēvi, dēli, vīri un brāļi pārnāks no kara. Izstādes autore Natālija Ņesterkina vērš uzmanību, ka karā bez vēsts pazuduši tūkstošiem karavīru. Aiz katra cipara ir cilvēka stāsts, un šī izstāde parāda dažus no tiem.

Viņi netiek uzskatīti par kritušiem, ne arī sagūstītiem. Viņi ir pazuduši bez vēsts. Karavīru sievas, mātes un māsas un ģimenes piekritušas dalīt savu izmisumu ar fotogrāfi, lai katra pastāstītu sava mīļotā vīrieša stāstu. 

"Viņas emocionāli un fiziski atrodas nestabilā stāvoklī. Viņas meklē savus vīriešus. Fotografēšanās emocionāli bija ļoti smaga. Viņas raudāja. Dažas bija ļoti noslēgtā stāvoklī. Es ar viņām strādāju, cik viņas emocionāli ļāva. Es viņas nespiedu neko darīt," pastāsta izstādes autore Natālija Ņesterkina.

Uzziņai:

Natālija Ņesterkina dzīvo un strādā Kijivā. Viņa ir Ukrainas Nacionālās fotogrāfu savienības biedre, ir vairāku starptautisku fotokonkursu laureāte.

No Krievijas pilna apjoma kara sākuma 2022. gadā viņa tika akreditēta Ukrainas Bruņotajos spēkos.

Natālija Ņesterkina dokumentē agresora noziegumus deokupētajās teritorijās.

Šo sieviešu mīļotie cīnījās Ukrainas bruņoto spēku 30. atsevišķās mehanizētās brigādes rindās Bahmutas pusē pret tā sauktajiem vāgneriešiem. No šīs brigādes bez vēsts pazuda 300 cilvēku. Bet izstādes tapšanas laikā pazudušo skaits bija sasniedzis jau 1000.

"Tas nav jautājums par tūkstošiem, tas ir par ikvienu dzīvi un katru ģimenes locekli, par ticību, ka viņa radinieks ir dzīvs, un viņi joprojām tic, ka varētu atgriezties,

tāpēc šim patiesībā ir galvenā uzmanība," uzsver Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols.

Izstādes organizators Arnis Šablovskis norāda – šī izstāde ir arī vēstījums rietumvalstu līderiem, jo, kamēr lēmumi tiek pieņemti, traģēdijas turpina notikt.

"Pilna skarbā patiesība var motivēt. Jo, ja tu zini, ka kaimiņmājā cieš cilvēks tagad, tu dosies ātri palīdzēt, bet, ja teiksi, ka viņš ir mazliet saslimis, viņš tiks galā pats, bet šī nav tā situācija. Ir absolūta humanitārā katastrofa," viņš uzsver.

"Šeit mēs redzam cilvēkus, kuri ir izmisumā, bet kuri nezaudē savu cerību. Mēs varam no viņiem stiprināties un saprast, cik mums ir labi šeit, un saprast, ka mēs viņiem varam palīdzēt," akcentē Latvijas Okupācijas muzeja direktore Solvita Vība.

Lai nepaliktu malā, Latvijas okupācijas muzejs kopā ar Ļvivas foto muzeju izsludinājis atbalsta akciju ievainotajiem Ukrainas kareivjiem Ļvivā, aicinot ziedot uz Okupācijas muzeja kontu. Par ziedojumu paredzēts sagādāt Ziemassvētku dāvanas 650 kareivjiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti