Ar Tradicionālās kultūras izcilības balvu tautas lietišķās mākslas jomā godināta Ina Valtere

Piektdien, 18. oktobrī, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma telpās Rīgā tika svinīgi pasniegta Tradicionālās kultūras izcilības balva. Šogad balvu piešķīra tautas lietišķās mākslas jomā, godinot Talsu novada, Stendes Tautas nama un Sabiles Kultūras nama lietišķās mākslas pulciņu vadītāju, amata meistari Inu Valteri, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centrā (LNKC).

Ar Latvijas Nacionālā kultūras centra iedibināto apbalvojumu godina tradicionālās kultūras nozares pārstāvjus vai mākslinieciskos kolektīvus par sevišķiem nopelniem un būtisku ieguldījumu pārstāvētā novada vai pilsētas kultūrvides veidošanā.

Balvu katrā nozarē – folklorā, tautas mūzikā, tautas lietišķajā mākslā – piešķir ik pēc trīs gadiem. Šogad apbalvojumam tautas lietišķās mākslas jomā tika iesniegti seši pieteikumi. Tos izvērtējot, nozares konsultatīvā padome lēma balvu piešķirt Talsu novada, Stendes Tautas nama un Sabiles Kultūras nama lietišķās mākslas pulciņu vadītājai, amata meistarei Inai Valterei.

"Varam būt gandarīti, ka 21. gadsimtā tautas lietišķajai mākslai un amatniecībai aizvien ir būtiska loma Latvijas kultūrā – sabiedrība aizvien novērtē paaudzēs mantotās zināšanas un prasmes un ikdienā izmanto tradicionālā roku darba rezultātu. Lieliski, ka spējam tautas lietišķās mākslas nozares izcilniekiem pateikt paldies par paveikto un darīt viņus zināmus plašākai sabiedrībai. Tautas lietišķās mākslas studiju vadītāji un amatniecības meistari ir skolotāji, kuru misija ir izglītot, mācīt un nodot tālāk savas zināšanas un prasmes. Viņu darbs Latvijas kultūrtelpu dara dzīvu, daudzveidīgu un bagātu – paldies par to!" klātesošos uzrunāja LNKC direktore Signe Pujāte.

Balvas laureāte tika sveikta tautas lietišķās mākslas nozares pārstāvju lokā, kas šajā dienā pulcējās uz nozares sanāksmi. Apbalvošanas ceremoniju vadīja aktieris Gundars Āboliņš, ar muzikāliem priekšnesumiem priecēja Ilga Reizniece.

Pieteiktos balvas pretendentus vērtēja komisija: Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta direktores vietniece Baiba Mūrniece, LNKC Tautas lietišķās mākslas nozares konsultatīvās padomes priekšsēdētāja Irita Lukšo un padomes eksperte Dace Gaile, LNKC Vēsturisko zemju un nemateriālā kultūras mantojuma nodaļas vadītāja Jana Vērdiņa, kā arī LNKC Tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena.

Tradicionālo kultūras izcilības balvu piešķir reizi cilvēka mūžā vai kolektīva darbības laikā. Balvas laureāts saņem Goda diplomu un naudas balvu 1300 eiro (pirms nodokļu nomaksas).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti