Kur atzīmēt vasaras saulgriežus? Gada īsākās nakts pasākumu ceļvedis

Kad saule debesīs sasniedz savu augstāko punktu un apspīd zemi savā visspožākajā gaismā, tiek svinēti vasaras saulgrieži – visu gadu gaidīts un tradīcijām bagāts notikums, kas iezīmē oficiālo vasaras sākumu. Vasaras saulgrieži tiek atzīmēti īsi pirms pusnakts 20. jūnijā, tomēr dziesmām, dejām, līksmām un rituālām svinībām pilnas solās būt visas dienas līdz pat Jāņiem.

Tiem, kuri nevēlas saulgriežus atzīmēt vienatnē vai slēgtā kompānijā, piedāvājam aplūkot vismaz dažas no saulgriežu svinību iespējām no pulkā piedāvājuma, kas aptver visu Latviju.

PIETURAS:

Rīga

Saulgriežu ieskandināšana un ielīgošana kopā ar orķestri "Rīga" sāksies jau 20. jūnijā pulksten 11.00. Ikviens Rīgas iedzīvotājs un viesis aicināts pievienoties tautas un populāro dziesmu kopīgai izpildīšanai dārziņā pie Mazās ģildes un Rātslaukumā iepretim Rīgas domei. Saulgriežu sagaidīšana pulksten 19.00 vakarā ar jestriem dančiem un dziesmām turpināsies arī dažādās Rīgas apkaimēs – Vladimira Kudojara parkā Dārziņos, Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skolas pagalmā Ķengaragā, Kultūras centra "Imanta" pagalmā, kā arī Bolderājas filiālbibliotēkas dārzā un citur.

Vainagu pīšana Rīgā
Vainagu pīšana Rīgā

Maģiskais Jāņu gaidīšanas laiks Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" sāksies 20. jūnijā pulksten 17.00. Visa vakara garumā apmeklētājiem kopā ar folkloristi Baibu Ērgli būs iespēja piedalīties vainagu pīšanas darbnīcās un maģiskajās vainagu dejās, caur dažādiem rituāliem noskaidrot savu dzīves rakstu, kā arī pirmsjāņu noskaņās kārtīgi izkustēties un sadancoties kopā ar latviešu ekoloģiskās mūzikas grupu "Ducele". Pasākuma laikā ikviens varēs iegādāties dažādus saulgriežu gardumus un labumus no pašmāju ražotājiem, lai baudītu uzreiz vai pataupītu Jāņu nakts svinībām.

Kā jau katru gadu, arī šogad 21. jūnijā no pulksten 9.00 visas dienas garumā Doma laukumu piepildīs Zāļu tirgus amatnieki un apmeklētāji. Acis priecēs skaistākās jāņuzāles, tradicionālās un lietišķās mākslas priekšmeti un zemnieku gatavotās veltes, bet par ausu un gara labsajūtu parūpēsies dažādi vokālie un deju ansambļi.

Grupa "Rikš", kas uzstāsies Bolderājā
Grupa "Rikš", kas uzstāsies Bolderājā

Neparastu notikumu un sajūtu piekritēji 21. jūnijā no pulksten 20.00 aicināti piedalīties pirmajā etno disko naktī "Saulgriezis" autostāvlaukumā pie Mazās Jaunielas 5. Ar pašu pītiem vainagiem, kurus būs iespēja izgatavot arī uz vietas, apmeklētājus priecēs pieci profesionāli dīdžeji – DJ Kan, etno disko tēvi Kaspars Zaviļeiskis, Dīvs Reiznieks un citi –, kas piedāvās muzikālus ceļojumus dažādos etno un tautas mūzikas ritmos un skanējumos.

Vidzeme

Tiem, kuri nepaspēja iegādāties biļetes uz tradicionālo Latvijas Nacionālā teātra iestudējumu "Skroderdienas Silmačos", 20. jūnijā pulksten 19.00 Valmieras brīvdabas estrādē būs iespēja izbaudīt šo pašu lugu Imanta Strada režijā.* Pēc režisora aicinājuma šajā izrādē pulcēsies aktieri no gandrīz visiem Latvijas lielākajiem teātriem, sniedzot unikālu iespēju uz vienas skatuves redzēt Kristīni Nevarausku (Antonija), Ģirtu Ķesteri (Dūdars), Elīnu Vāni (Bebene), Ģirtu Liuziniku (Joske) un daudzus citus.

Vietējie Plāteres pilskalnu uzskata par spēka vietu, kas jau tradicionāli saulgriežos pulcē apmeklētājus, lai sekotu latviešu tautas tradīcijām un paražām saistībā ar vasaras saulgriežu sagaidīšanas svētkiem. 20. jūnijā no pulksten 20.00 saulgriežus ieskandinās dažādas folkloras kopas un deju kolektīvi, būs iespējams nogaršot īpašās zāļu tējas un uz vietas sieto Jāņu sieru, rotāties ar pašu pītiem ziedu vainagiem un pašu sietām zāļu slotiņām. Vakara noslēgumā gaidāms uguns rata ceļojums, kas pavadīs sauli un aiznesīs visu slikto un lieko, radot vietu labajam un jaunajam.

Saulgrieži Plāteres pilskalnā
Saulgrieži Plāteres pilskalnā

Saulstāvju deju un mūzikas festivāls "Būtība"* ir četru dienu dzīvības svinēšanas notikums bez apreibinošu vielu klātbūtnes, kur caur dažādiem rituāliem, ceremonijām un pasaules skaņām satiekas cilvēks un daba. Kopā ar pašmāju un citzemju mūzikas un garīgo un šamanisko prakšu pārstāvjiem festivāls sola radīt daudzslāņainu telpu, kurā katrs nācējs atradīs sev piemērotāko vibrāciju. Gongu meditācijas, ekstātiskās dejas un rotaļu danči, uguns rituāli un Līgo zāļu plūkšana – tas viss un vēl vairāk apmeklētājus sagaidīs, sākot no 21. jūnija pulksten 14.00, Ķeguma novada "Puduros".

Koknese par savu tradicionālo vietu vasaras saulgriežu sagaidīšanai jau vairākus gadus izraudzījusies Kokneses pilsdrupas. Šogad 21. jūnijā pulksten 20.00 par īpaši maģisku atmosfēru parūpēsies dziedātājs un multimākslinieks Igo, kurš dalīs skatuvi ar etnogrupu "Vējturi", savas balss spēku sapludinot ar tradicionālo instrumentu – kokles, stabuļu, dūdu un bungu – skaņām.* Ar īpaši izveidoto koncertprogrammu "Uguns" apmeklētāji tiks aicināti pievērsties uguns stihijai un dažādām tās izpausmēm, kas vakara garumā palīdzēs smelties saules uzkarsēto spēku un dziedināt prātu.

Kurzeme

Tukuma novada Durbes pils parkā 20. jūnijā pulksten 21.00 sāksies tradicionālās vasaras saulgriežu svinības "Trejdeviņas paeglītes", kur ar kopīgu dziedāšanu tiks ieskandēta pirmā vasaras nakts. Šajā naktī dažādos rituālos satiksies un savienosies četras stihijas – uguns, zeme, gaiss un ūdens. Ugunskurā degs trejdeviņas paeglītes, kas no katra apmeklētāja gaidīs ziedojumu – dabas velti, rakstisku lūgumu vai kādu citu elementu, kas ar labo domu spēku palīdzēs dzīvot saulainu gadu līdz pat nākamajiem vasaras saulgriežiem.

Saulgriežiem uzposta Liepāja
Saulgriežiem uzposta Liepāja

Vasaras saulgriežu svinēšana Džūkstē sāksies jau 20. jūnijā un turpināsies līdz pat Līgo vakaram. 20. jūnijā, kad saule mūsu zemi apspīdēs visilgāk un visspožāk, jau no pulksten 15.00 kopienas centrā "Tev" būs iespējams kopīgi siet Jāņu sieru un apgūt ar pirti saistītas gudrības – siet slotiņas, apgūt pēršanas mākslu un vēl, un vēl. Savukārt vakarā ap ugunskuru kopā sanākušie vienosies tautas dziesmu skaņās folkloras kopas "Pūrs" pavadībā.

21. jūnijā pulksten 19.00 Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā saulgriežu noskaņās notiks tautas deju kolektīvu lielā sadancošanās, kurā piedalīsies Ventspils novada tautas deju kolektīvi. Rīgas Danču klubs tradicionālās mūzikas pavadībā palīdzēs iekustināt ikvienu apmeklētāja pēdas un ceļgalus. Pēc tam, kad visi būs izdancojušies, pulksten 22.30 netālu esošajā pludmalē ar kopīgām sajūtu dziesmām postfolka grupas "Saule i tuvāk" pavadībā notiks uguns aizdegšanas rituāls, kura laikā tiks pavadīta saule.

Aizputes Tirgus laukumā 21. jūnijā pulksten 21.00 varēs piedzīvot "Īsu pamācību līgošanā" jeb saulgriežu ieskandināšanu, kas palīdzēs iejusties arī drīzo Jāņu noskaņās. Apmeklētāji kopīgiem spēkiem vokālo ansambļu un tautas deju kolektīvu pavadībā varēs atcerēties, kā dziedāt, dejot un līksmot par godu vasaras saulgriežu atnākšanai, un, kad visi būs atcerējušies, savas prasmes varēs izmantot jautrā zaļumballē.

Latgale

Laukumā pie Ņukšu pagasta bibliotēkas 21. jūnijā jau no pulksten 18.00 interesenti aicināti piedalīties kopīgā siera siešanā un pīrāgu cepšanā, lai iemācītos fantastiskas receptes, ar kurām  jau dažas dienas vēlāk pārsteigt Jāņu viesus. Būs arī skaistākā Jāņu vainaga meklēšana, ugunskura degšana un tautas dziesmu kopīga dziedāšana.

Jaunie izpildītāji ar sapni ierakstīt savu pirmo dziesmu laipni lūgti apvienot saulgriežu svinības ar domām par savu nākotni. 21. jūnijā Viļakā, Upītes parka "Ontona Slišāna dourzā", pulksten 20.00 norisināsies lustīga saulgriežu ielīgošana ar dziesmām, rotaļām un dančiem kopā ar folkloras grupu "Upīte", jaunajiem izpildītājiem no visas Latvijas, kā arī īpašo pasākuma viesi Andri Kiviču. Pasākuma laikā notiks konkurss dzīvās mūzikas grupām, kurā būs iespēja laimēt dziesmas ieraksta veikšanu profesionālā studijā.

21. jūnijā no pulksten 20.00 Krāslavas parkā notiks "Vasaras saulgriežu sajūtu vakars", kurā paralēli ierastajiem dziesmu un danču koncertiem folkloras kopu un koru pavadībā, jautrām rotaļām un aizraujošām darbnīcām visai ģimenei norisināsies arī zaļumballe. Pulksten 22.00 netālu esošajā Krāslavas kultūras namā par neaizmirstamu vakaru un nākamajā rītā nogurušām kājām parūpēsies grupa "Ginc un es".

Vasaras saulgriežu sajūtu vakars Krāslavā
Vasaras saulgriežu sajūtu vakars Krāslavā

Saulgrieži ir laiks, kad brīvdabā iespējams ne tikai kopīgi sanākt ap ugunskuru un dziedāt, bet arī ļauties vienai no skaistākajām un sirsnīgākajām latviešu vasaras tradīcijām – amatierteātra iestudējuma apmeklējumam. 22. jūnijā pulksten 20.00 Salnavas estrādē būs vērojama Annas Dančas komēdija "Pūramolys pučis" Žīguru amatierteātra "Virši" iestudējumā, kas neatstās vienaldzīgu nevienu. Pēc jestrās izrādes īstu vasaras idilli radīs danči ar vietējām muzikantu grupām.

Zemgale

Bauskas novada "Lielzemenēs" 21. jūnijā visas dienas garumā norisināsies jau par tradīciju kļuvušās saulgriežu svinības.* Apmeklētājus bez citām aktivitātēm sagaida uguns rats ar rituālu, siera gatavošanas meistarklase, buršanās pļavā, lāpu gājiens, nakts meditācija, četras pirtis, kā arī danči un rotaļas folkloras kopas "Putni" vadībā. Lai radītu kopības sajūtu, interesenti aicināti ierasties tautiskā apģērbā un līdzi ņemt cienastu.

Klasiskās kultūras mīļotājus 21. jūnijā pulksten 19.00 Mazajā Mežotnes pilī gaidīs Pētera Vaska fonda rīkotais koncerts "Vasaras saulgriežu vakars Mežotnē", kur muzicēs kvartets "RIX" un jaunā operdziedātāja Brigita Čirkše.* Koncertā atbilstoši saulgriežu tematikai skanēs Selgas Mences tautas dziesmu apdares "Visa bija Jāņu zāle" balsij un kvartetam. Klasiskās mūzikas virzienā ievadīs Ludviga van Bēthovena un Kamila Sensāna darbi.

21. jūnijā no pulksten 20.00 Jelgavas apkaimes iedzīvotāji un viesi aicināti piedalīties kopīgā saules sveicināšanas piedzīvojumā Jelgavas pils saliņā, kur varēs pīt vainagus, apskaut un aplīgot ozolu, dziedāt un dejot ap saimes ugunskuru, kā arī izbaudīt dažādus citus ar saulgriežiem saistītus rituālus. Par muzikālu gaisotni rūpēsies folkloras kopas "Dimzēns", "Nāburdzīte", "Laukam pāri" un citas. Pusnaktī interesenti aicināti doties uz Pasta salu, kur notiks rituāla ugunsskulptūru atklāšana.

Šamota skulptūru veidošana Jelgavā
Šamota skulptūru veidošana Jelgavā

Ja negribas iesaistīties aktivitātēs, bet vienkārši baudīt un uzņemt spēcinošu enerģiju, 20. jūnijā pulksten 20.00 Krustpils brīvdabas estrādes apmeklētājus priecēs vasaras saulgriežu koncerts.* Ar līksmiem dančiem, kas iekustinās ikvienu, uzstāsies Jēkabpils tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Delve" un Krustpils kultūras centra jauniešu deju kolektīvs "Delveri". Ar tautasdeju rakstiem tiks papildināta arī etno-pop mūzikas grupas "Tautumeitas" uzstāšanās.


*Kaut arī vairums vasaras saulgriežu pasākumu ir bez maksas, atsevišķi pasākumi, kas atzīmēti ar *, apmeklējami par papildu samaksu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti