Labrīt

Valsts dotētie teātri uzlabo savu infrastruktūru

Labrīt

Bērnu mutes dobuma veselība un higiēna neuzlabojas: rindas garas, pacientu daudz

Tukumā atklāj instalāciju "Kungs Tukums" - lielāko spoguļu vides objektu Baltijā

Sakoncentrēta visa novada būtība – Tukuma Brīvības laukumā atklās instalāciju «Kungs Tukums»

Piektdien, 19. jūlijā, Tukuma svētku laikā pilsētas centrā, Brīvības laukumā atklās iespaidīgu spoguļu vides objektu – instalāciju "Kungs Tukums". Objekts veidos krāšņu saspēli ar Brīvības laukuma ainavu un laukuma apmeklētājiem, uz tā būs izlasāmi iedvesmojoši citāti un spēka vārdi.

Tukums mani sagaida ar baznīcas zvana skaņām, vēstot, ka ir tieši pusdienlaiks. Pie Tukuma Kultūras nama satieku tā māksliniecisko vadītāju Lieni Bēniņu, kura ir arī iespaidīgās instalācijas idejas autore. Dodamies to skatīt uz Brīvības laukumu. "Iesim paskatīties! Tā ir pati skaistākā vieta, tas ir Brīvības laukums, tā ir pilsētas sirds," stāsta Liene Bēniņa.

"Kungs Tukums" tieši tobrīd sāk atklāt savu veidolu uz instalācijas stūra, bet visā pilnībā tas būs redzams tikai pašā objekta atklāšanas brīdī. Instalācija uzstādīta jau gandrīz pilnībā. Tā ir kā milzīga spoguļu siena, kas izveidota priekšā kādai ēkai, kas ar savu neremontēto izskatu līdz tam galīgi nedaiļoja Brīvības laukumu.

Instalācijas spoguļos atspulgojas gan laukuma ainava, gan laukuma apmeklētāji. Uz paša objekta lielākiem un mazākiem burtiem uzrakstīti dažādi motivējoši citāti un Tukumam raksturīgās vērtības.

Instalācija "Kungs Tukums"
Instalācija "Kungs Tukums"

Kāpēc tieši šāda spēle ar spoguļiem – ideju atklāj mākslinieciskās koncepcijas autore Ilze Cērpiņa: "Tā vīzija ir par to, lai tukumnieks ierauga pats sevi. Lai katrs cilvēks, kas tajā ieskatās, ierauga pats sevi. Un pāri tam visam ir motivējoši teksti: "Sapņot lielus sapņus!", "Pasmaidi, tu esi brīnišķīgs!" Šeit ir gan Imanta Ziedoņa, gan Mišelas Obamas, gan dažādu citu pasaulslavenu cilvēku atziņas. Lai tie galvenie vārdi, kas ir palielināti, mūsos tā kā iekodē šos vēstījumus, iekodē mūs uz labo. Jo tad, kad mēs ejam garām spogulim, kaut kā neviļus mēs katrs iztaisnojam muguru, paceļam zodu uz augšu, un mums gribas redzēt to savu īsto "es"."

Noslēpumainajam "Kungam Tukumam ", ko tā pa īstam varēs ieraudzīt tikai objekta atklāšanā, iedvesma gūta Gunas Rozes grāmatā ar tādu pašu nosaukumu, un, kā stāsta Ilze Cērpiņa, – šajā tēlā būs sakoncentrēta visa Tukuma novada būtība: "Tas ir viens kārtīgs, vieds, vecs vecis, tukumnieks. Viņš varbūt uz kādu paskatās ar vienu, uz kādu – ar otru aci. Bet būtībā tā ideja bija tāda, ka tā ir seja, kurā ir ietverts Tukuma novads: tur ir dārza un rožu pilsēta, tur ir mākslas un literātu pilsēta, tur ir jūra un jūras ciems."

No kreisās: Sandris Valdmanis un Ilze Cērpiņa
No kreisās: Sandris Valdmanis un Ilze Cērpiņa

Kad pirms vairākiem gadiem radās ideja, ka Brīvības laukumā jāizveido kas skaists, lai skatu nebojātu neglītā, neremontētā māja, vispirms bija doma mājas fasādi aplīmēt ar spoguļiem, bet tas tehniski nebija iespējams. Bija vēl citi varianti, līdz dzima ideja par atsevišķu instalāciju ar spoguļiem, kas būtu izvietota mājai priekšā. Tehniski šo darbu paveica uzņēmums "Advertex", kas sadarbībā ar celtniekiem izveidoja koka konstrukciju un noklāja to ar gandrīz 100 spoguļa alumīnija kompozīta paneļiem, stāsta uzņēmuma direktors Sandris Valdmanis: "Tas ir alumīnija kompozīta panelis, kas ir domāts speciāli fasāžu apdarei. Ja stikls ir trausls materiāls, tad šim ir alumīnija slānis vienā un otrā pusē, un pa vidu ir speciāls materiāls, kas to satur kopā. Līdz ar to tas ir izturīgāks pret bojājumiem, nav tādu riska faktoru. Pats āķīgākais bija pielikt to, lai tas turas pie tām stalažām. Es pats kā tukumnieks esmu patriots, tāpēc man radīt ko skaistu Tukumam ir gods. Mēs esam radījuši objektu, lai būtu arī viesiem, kur atbraukt un to saukli "Uz Tukumu pēc smukuma" arī izbaudīt."

Instalācija "Kungs Tukums" tiks atklāta 19. jūlijā pulksten 19.00, un Brīvības laukumā Tukumā tā atradīsies gadu, pēc tam lokācijas vietu mainīs, jo nākamgad ir plānota laukuma rekonstrukcija.

Instalācija "Kungs Tukums"
Instalācija "Kungs Tukums"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti