Kultūras ziņas

Laikmetīgā teātra izrāde "Velni" pārsteidz un liek smieties

Kultūras ziņas

Indijas stāsti mūzikā un dejā

Turpinās ziedojumu vākšana Pēterbaznīcas ērģelēm

Turpinās ziedojumu vākšana Pēterbaznīcas ērģelēm

2022. gada jūnijā pēc Saeimas lēmuma Rīgas Svētā Pētera baznīca tika nodota Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas un Vācu Svētā Pētera draudzes izveidotā nodibinājuma rokās. Ņemot vērā, ka baznīca ir sliktā tehniskajā stāvoklī, Saeima jaunajiem saimniekiem noteica uzdevumu – 10 gadu laikā jāīsteno vērienīgs restaurācijas projekts, citādi īpašumtiesības zudīs. Atjaunošanas darbus solīja sākt jau šajā vasarā, taču šobrīd no tiem nav ne miņas. Papildus tam baznīcā joprojām nav iekārtotas kādreizējās ērģeles, kuras šobrīd plāno atjaunot par ziedojumiem.

Pirms pāris gadiem Anete Graudiņa vāca ziedojumus Rīgas Svētā Pētera baznīcas koncertflīģelim. Pagājušā gada augustā ziedojumu vākšanu uzsāka jau apjomīgākam projektam – lielajām ērģelēm, tur šobrīd ir tukša vieta. Ziedojumi ērģelēm tiek gūti ar koncertiem. Kopš pagājušā gada augusta 75 koncertos savākti apmēram 14 000 eiro, tomēr tas nav pietiekami, lai projektu īstenotu.

Pirmdien, 19. augustā, būs iespēja dzirdēt Johana Sebastiāna Baha un Bendžamina Britena kompozīcijas. Tāpat koncerti paredzēti arī turpmāk. Bet kādēļ, ja baznīcā jau ir pārvietojamās ērģeles, nepieciešams atjaunot lielās?

Anete Graudiņa stāsta: "Tā vieta ir tukša, tas ir, pirmkārt; otrkārt, jābūt ir īstām ērģelēm, tās baroka ērģeles ir maziņas, ar ļoti limitētu pogu skaitu. Tie tembri, ja…. Tās, protams, šai celtnei ir daudz par mazām. Te jābūt ir lielām ērģelēm, tādām pašām kā Doma baznīcā. Nu, tik lielas mums nebūs, bet nu tādas iespaidīgas ērģeles."

Sākotnējā iecere bija savākt apmēram pusi no nepieciešamās summas ziedojumos, apmēram miljonu eiro, otru pusi nodrošinātu mūzikas instrumentu firma "Bechstein" no Vācijas. Tomēr šobrīd precīzais firmas atbalsts vēl nav nojaušams.

"Te ir neliels konflikts par to, kādas ērģeles ir jābūvē. Es neesmu iedziļinājusies simtprocentīgi, lai pateiktu tieši precīzi, kāds tas konflikts ir, bet es zinu, ka tur bija domstarpības šajā ziņā. Bet ļaujiet mums savākt to miljonu, tad jau pārējo mēs atrisināsim," sacīja Graudiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti