Lai dzīvo festivālu rudens! 8 notikumi, ko nepalaist garām

Festivālu vasara ir noslēgusies, lai dzīvo festivālu rudens! Piedāvājam stilistiski atšķirīgu rudenī gaidāmo mūzikas un mākslas festivālu izlasi. Tā atnesīs gan piedzīvojumus, gan iespējas iepazīt jauno.

"Manhattan Short"

No 26. septembra līdz 6. oktobrim Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Kuldīgā, Cēsīs, Valmierā, Jūrmalā, Siguldā un Daugavpilī varēs vērot īsfilmu festivāla "Manhattan Short" desmit labāko filmu programmu. Festivāls ir unikāls ar to, ka par žūriju kļūst arī skatītāji, kuri varēs balsot par sev tīkamo aktieri un īsfilmu. "Manhattan Short" notiks jau 27. reizi un notiek arī citviet pasaulē. Īsfilmu esenciālais, dinamiskais formāts iepriecinās visus, kas īsā laika posmā vēlas gūt pēc iespējas raibākus iespaidus. 

Savukārt 4., 5. un 6. oktobrī pirms "Manhattan Short" seansiem Rīgā varēs noskatīties arī "Baltic Filmtales" uzvarētāju. "Baltic Filmtales" ir bērnu un jauniešu radītu īsfilmu festivāls, kuru Latvijā organizē režisors Staņislavs Tokalovs.

Liepājas mākslas forums

No 27. līdz 29. septembrim Liepājā norisināsies Liepājas mākslas forums, kas šogad svin desmitgadi un par savu tēmu izvēlējies jēdzienu "pēctecība". Festivālā mākslu var baudīt dažādās formās. Pirmajā vakarā notiks kuratores Ineses Rozentālas veidotas vizuālās mākslas izstādes "Izaugsmes stāsti" atklāšana, kā arī Krista Auznieka monooperas "Apzināšanās" atskaņojums. Savukārt par piektdienas nakts ballīti-performanci parūpēsies Evija Vēbere un Elīna Silova. 

Sestdienā Liepājas Pētertirgū notiks laikmetīgās dejas izrāde "Aizņemtā ainava" ("Borrowed landscape"), bet vakarā Latvijas Radio koris Kaspara Putniņa vadībā ar Latvijas izcilākajiem instrumentālistiem pirmo reizi Liepājā atskaņos Mortona Feldmena meistardarbu "Rotko kapela". Bērni priecāsies par izrādi "Gadalaiki", kuru veidojusi režisore Liena Šmukste un aktrises Rūta Dišlere un Ilze Bloka. Festivāla noslēgumā skanēs pianistu Roberta Flaica un Riharda Plešanova un dzejnieces Madaras Gruntmanes radītais rekviēms pēcnāves dzīvei.

"Skaņu mežs"

4. un 5. oktobrī kultūrtelpā "Hanzas perons" notiks centrālie eksperimentālās mūzikas festivāla "Skaņu mežs" koncerti. Festivāla programmā ir avangarda mūzika tās visplašākajā diapazonā. Vieni no festivāla lielākajiem vārdiem šogad ir britu elektroniskās mūzikas duets "Autechre", kas ir starp IDM jeb inteliģentās deju mūzikas pionieriem. Viņu uzstāšanās laikā zālē būs pilnīga tumsa. Žanrus – hiphopu, metālu un panku – krustos duets "Armand Hammer". Savukārt noizpanka duets "Deli Girls" sagādās vakara skaļāko priekšnesumu. 

"Skaņu meža" programmā ir vieta arī pieklusinātākiem priekšnesumiem. Komponistes Gundegas Šmites jaundarbu "Četri elektroakustiski mīlas dzejoļi" izpildīs dziedātāja Gunta Gelgote. Viens no festivāla īpašajiem viesiem būs komponists Reivens Čakons (Raven Chacon) no ASV, kura talants ir novērtēts gan ar Pulicera balvu mūzikā, gan ar Makārtura "gēniju balvu". 

Jāpiemin, ka 28. oktobrī Rīgas bārā "Laska V21" Vagonu ielā notiks bezmaksas "Skaņu meža" iesildošais pasākums, kurā uzstāsies gan pašmāju mūziķi/komponisti, gan ārzemju viesi.

Rudens kamermūzikas festivāls

No 5. līdz 17. oktobrim dažādās norises vietās Rīgā un Jūrmalā skanēs Rudens kamermūzikas festivāla koncerti. Festivāls norisinās jau kopš 1993. gada un programmā apvieno dažādus mūzikas žanrus, mākslu sintēzes un netradicionālu koncertu pasniegšanas veidu.

Šogad festivālā uzstāsies kvartets "Quatuor Modigliani", kas izpildīs Vīnes klasiku. "Sinfonietta Rīga" diriģenta Normunda Šnē vadībā kopā ar Reini Zariņu izpildīs Baha, Tavenera un Makmilana darbus. Festivālā vienā koncertā dzirdēsim arī Sergeju Osokinu un Andreju Osokinu. Koncertā "Pastkartes no Kurzemes" uzstāsies  trio – altiste Santa Vižine, pianiste Agnese Egliņa un kontrabasists Matīss Eisaks. Festivāla noslēgumā soprāna Katrīnas Paulas Felsbergas un pianista Malkolma Mārtino koncertā izskanēs gan Vīnes, gan Latvijas vokālās kamermūzikas klasika.

Riga IFF

No 17. līdz 27. oktobrim klātienē un arī digitāli būs iespējams piedalīties ikgadējā Rīgas Starptautiskā kino festivāla notikumos. Festivāla tematiskās programmas pulcē gan industrijas profesionāļus, gan kino mīļotājus. 

Vienmēr novērtēju retrospektīvo programmu, kas koncentrēti ļauj iepazīt kādu konkrētu kino meistaru. Šogad programma "In Kino Veritas" ir veltīta čehu animācijas režisora un mākslinieka Jana Švankmajera daiļradei. 

Labu kopskatu par aktualitātēm un režisoru redzējumu, rokrakstu var iegūt Nacionālā īsfilmu konkursa skatē, kas pēdējos gadus ir bijis labi apmeklēts, emocijām bagāts pasākums. Savukārt Baltijas mūzikas video konkursa skate dos pavisam jaunu priekšstatu par mūziku. Protams, īpaši notikumi ir festivāla laikā notiekošās pirmizrādes – šoruden tās būs vairākas. Katrā ziņā Riga IFF programmā ir vairāk nekā 100 filmu – katrs atradīs sev atbilstošāko, ja arī slinkums doties ārā no mājām, daļu varēs noskatīties arī festivāla lapā tiešsaistē.

"Zemlika"

18. un 19. oktobrī Durbē notiks ikgadējais mūzikas, mākslas un ražas novākšanas festivāls "Zemlika". Cauri gadiem festivāls ieguvis uzticamu auditoriju, kurai pierādījis savu neatkarīgo garu koncertu programmā, ik reiz piedāvājot ko īpašu no dažnedažādākajiem žanriem kā eksperimentālā mūzika, folkmūzika, indie. Uz "Zemliku" jābrauc, lai veicinātu ļaušanos piedzīvojumam un atklātu jauno.

"Arēna"

No 18. līdz 25. oktobrim dažādās norises vietās Rīgā klausītājus aicina jaunās mūzikas festivāls "Arēna". Šogad festivāla tēma ir kosmoss un tā mijiedarbība ar mākslas procesiem.

Atklāšanas koncertā "Sinfonietta Rīga", Magdalēna Geka (vijole), Viktorija Majore (balss), diriģents Normunds Šnē izpildīs Ondržeja Adameka, Georga Frīdriha Hāsa darbus un pirmatskaņos Platona Buravicka jaundarbu "Vakuuma domēni", kas ir vijoļkoncerts, kura solopartija rakstīta Magdalēnai Gekai. Savukārt koncertā "Kosmosa stabules" uz vienas skatuves satiksies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti ar franču kvartetu "Erwan Kerawec Ensemble". 

Koncertā "Natura siderum / Zvaigžņu daba" komponistu Matīsa Čudara, Edgara Cīruļa, Madaras Pētersones, Indras Rišes darbi aiznesīs tuvāk zvaigznēm. Tos izpildīs Ligita Sniebe un Aigars Reinis (ērģeles), Aigars Raumanis (saksofons), Marta Spārniņa (vijole), Gatis Gorkuša (trompete). Savukārt maza formāta koncerti plānoti galerijā "Istaba".

"Bildes"

No 11. oktobra līdz 9. novembrim VEF Kultūras pilī un Mūzikas namā "Daile" notiks mūzikas un mākslas festivāls "Bildes", kas šogad svinēs savu 35. jubileju. Festivāla programmā ir astoņi koncerti, kas izgaismo konkrētu žanru pārstāvju, piemēram, blūzu vai folka dziesminieku daiļradi, kuru kopkoncerti ir salīdzinoši reti. Neiztrūkstošs būs arī koncerts bērniem, kā arī veterānu sadarbība ar jaunajiem talantiem, kopkoncertā izpildot leģendāras dziesmas. "Bilžu" izstādes tēma šogad ir "Pastkastīte – mājas vizītkarte!".

VEF Kultūras pilī 11. oktobrī skanēs "Bilžu" kopprojektu koncerts, 12. oktobrī – koncerts bērniem, 27. oktobrī – "Bilžu" mūziķu un viņu bērnu koncerts, 29. oktobrī – dziesminieku koncerts, 30. oktobrī – seno Austras bērnu koncerts ar Imanta Kalniņa dziesmu programmu, 8. novembrī – "Bilžu" veterānu koncerts, 9. novembrī – "Bilžu" noslēguma koncerts. Mūzikas namā "Daile" 23. oktobrī notiks Blūza koncerts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti