LTV Jāņu laikā – kino klasika, «Latvijas Sirdsdziesmas» speciālizlaidums un koncerta «Celīs, bruoļ!» pirmizrāde

Latvijas Televīzijā (LTV) Jāņu laikā LTV1 un REplay.lv skatītāji varēs baudīt paaudžu paaudzēs iemīļotas mākslas filmas, kā arī sadziedāties un sadancoties īsteni latviskās noskaņās, skatoties un klausoties raidījuma "Latvijas Sirdsdziesma" svētku speciālizlaidumu un latgaliešu dziesmu koncertu "Celīs, bruoļ!".

23. jūnijā pulksten 13.20 – leģendārās Nacionālā teātra izrādes "Skroderdienas Silmačos" iestudējuma ieraksts no 1986. gada, kad pirmo reizi izrādi spēlēja brīvdabas iestudējumā Druvienas pagasta Silmaču estrādē. Līdz 1991. gadam Latvijas Nacionālais teātris Druvienā nospēlēja 10 izrādes, un tās noskatījās vairāk nekā 100 000 skatītāju. Tas tiek uzskatīts par grandiozāko notikumu pēckara Latvijas teātra dzīvē un noteikti ir ieņēmis būtisku lomu Trešās Atmodas vēsturē. Šajā Alfrēda Jaunušana uzvedumā spēlē Astrīda Kairiša, Ģirts Jakovļevs, Rolands Zagorskis, Velta Līne, Lidija Freimane, Elza Radziņa, Uldis Dumpis, Lāsma Kugrēna, Valdis Lūriņš, Iveta Brauna, Maiga Sika, Dina Kvelde, Inta Tirole, Uldis Norenbergs, Voldemārs Šoriņš, Jānis Skanis un citi.

Pēc tam pulksten 16.45 – mākslas filma "Dāvana vientuļai sievietei" (1973; režisors Ēriks Lācis), bet pulksten 18.20 – mākslas filma "Likteņdzirnas" (1997; režisors Jānis Streičs).

Vakara izskaņā pulksten 20.30 – svētku speciālizlaidums raidījumam "Latvijas Sirdsdziesma". Ņemot pūrā sakrātās dziesmas, sieru un jāņuzāles, raidījuma vadītāji Velga Vītola un Normunds Zušs dosies līgot uz Baldones pusi, kur sadziedāsies un sadancosies ar dziedātāju Līgu Robežnieci un kapelu "Brička". Lustīgas dziesmas, senču tradīcijas, LTV arhīva dzīles – tas viss Zāļu dienas vakara "Latvijas Sirdsdziesmas" speciālizlaidumā.

Raidījums "Latvijas Sirdsdziesma"
Raidījums "Latvijas Sirdsdziesma"

No pulksten 21.35 visas nakts garumā būs iespēja no sirds izdziedāt tautā iemīļotas dziesmas, ļaujoties XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI deju svētku sadziedāšanās nakts noskaņām. Šis būs 2018. gada ieraksts, kur muzikālie vadītāji ir Jānis Ozols un Juris Vaivods, muzikālo pavadījumu nodrošina Riharda Kolmaņa grupa, vadītāju lomās – Dita Lūriņa un Mārtiņš Egliens. Sadziedāšanās nakti atklās Renārs Kaupers, savukārt uz latvju dančiem iekustinās grupa "Iļģi".


Novērtē LSM.lv!

Novērtē LSM.lv!

LSM.lv ik dienu cenšas uzlabot savu darbu un kļūt jums arvien noderīgāks. Tāpēc vēlamies uzzināt, kas jūs mudinātu biežāk atvērt mūsu vietni. 

Lūdzu, novērtējiet LSM.lv , spiežot uz šīs "Norstat" saites.

24. jūnijā dienas pirmajā pusē no pulksten 10.20 būs skatāms LTV iestudējums "Aktrise Ragārēs" (1996; režisore Daina Dumpe). Trīs sēriju cikls veidots pēc rakstnieces Ilzes Kalnāres (1918–1968) darba motīviem. Ir 20. gadsimta 30. gadi. Lielas lauku mājas Ragāres, pašā Daugavas krastā iepretī Jaunjelgavai. Teātra skolu beigusī Ieva, kura nav dabūjusi angažementu teātrī, atstāj darbu mušpapīru fabrikā un salīgst par vasaras meitu. Ragāru saimnieks, iesirmais, omulīgais vecpuisis Krišs, ēd kopā ar kalpiem un pie galda plēš jokus. Ieva atklāj mīlas jūtas pret Siliešu saimnieku, bet lepnuma dēļ atsakās no laimes. Lomās: Agnese Zeltiņa, Ivars Puga, Pauls Butkēvičs, Anita Grūbe, Jānis Skanis, Velta Skurstene, Andris Makovskis, Juris Hiršs, Leonarda Kļaviņa u.c.

Pēc tam pulksten 12.15 – mākslas filma "Vajadzīga soliste" (1984; režisors Genādijs Zemels, komponists Zigmars Liepiņš), no pulksten 13.35 – režisora Aleksandra Leimaņa mākslas filmas "Vella kalpi" (1970) un "Vella kalpi Vella dzirnavās" (1972), bet pulksten 16.30 – mākslas filma "Melnā vēža spīlēs" (1975). Pulksten 18.35 – viena no režisora Jāņa Streiča asprātīgākajām spēlfilmām, kur aktieri izpaužas neparastos ampluā ar komiskiem raksturiem – "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" (1981).

Jāņu vakara izskaņā pulksten 20.35 – pirmizrāde latgaliešu dziesmu koncertam "Celīs, bruoļ!", kur piedalās gan jau populāri un labi zināmi, gan pavisam jauni dažādus mūzikas stilus pārstāvoši un latgaliski dziedoši mākslinieki – Jānis Aišpurs ("The Sound Poets"), Arnis Slobožaņins ("Dabasu Durovys"), Guntis Rasims un Juris Vucāns ("Bez PVN"), Juris Ostrovskis ("Dvinskas muzykanti"), Ūga ("Ausmeņa Records"), Ēriks Zeps un Mārcis Lipskis ("Rikši"), Oskars Bērziņš (kapela "Augusti"), Jana Dudare un Amanda Lapa ("Piparmētra"), Ingars Gusāns ("Sovvaļnīks"), Inga Zeile ("Laimas muzykanti"), Vinsents Kūkojs ("Trikmīņs"), vīru koris "Graidi" un citi.  Programmā izskanēs dziesmas no Latgales kongresa simtgades albuma "Celīs, bruoļ!" un citas latgaliešu melodijas. Tāpat arī mūziķi izpildīs arī Atmodas laika himnas "Pīmiņ, bruoļ!", "Skaidra volūda", gan jaunāku laiku kompozīcijas kā "Kalado", "Screen", "Pusnakts triādis", "Tik lānai kai munys dūmys", "Latgaleite", gan arī tādas mūžīgās melodijas kā "Tuoli dzeivoj", "Rūžeņa", "Jezups" un citas.

No pulksten 22.05 LTV pirmizrādi piedzīvos latgaliešu komēdijseriāla "Fati" 2. sezona. Četru sēriju garumā skatītājus gaida spraigs, pārspīlētiem stereotipiem par Latgali, sulīgiem izteicieniem un mistiskiem notikumiem caurvīts sižets, kur daudz kas tā arī paliks neatbildēts. Galvenie varoņi, tāpat kā pirmajā sezonā, saglabā savu fatiskumu – ir naivi cilvēki, kam tā īsti neveicas, bet tik un tā ir un paliek ar labu sirdi. Stāsta centrā ir skolotāji Pīters un Vitaļs, kas svin vasaras atvaļinājuma sākšanos. Abi nolemj doties uz laukiem pie radiem Bozovā un nopelnīt papildu naudu darbā mežā. Puiši tiek izmitināti ciemā pazīstamā, bet jau mirušā bitenieka Modesta mājā. Baudīt vasaras atvaļinājumu ierodas arī Pītera sieva Anna. Trijotne tiek ierauta nesaprotamu un mistisku notikumu virpulī, kas ne pa jokam satricina vietējo iedzīvotāju ikdienu.

Seriāla otrā sezona filmēta Ludzas novada Kārsavā un tās apkaimē. Seriāla idejas autors, virzītājs un producents Arnis Slobožaņins skaidro, ka lielu daļu no lomām spēlē vietējie un tuvējo novadu iedzīvotāji, kuriem līdz šim nav bijusi tāda veida pieredze. Profesionālo aktieru sastāvam, kas bija galvenajās lomās arī pirmajā sezonā – Mārim Korsietim, Ritvaram Gailumam un Kristīnei Veinšteinai –, šoreiz pievienojies aktieris Jānis Kronis, kurš otrajā sezonā spēlē policistu Stoņu. Seriāla radošo komandu veido režisors un scenārija autors Edvards Mikāls, scenārija autors Valentīns Lukaševičs, kā arī operators Raivo Freimanis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti