Zariņi, zvirbulīši, vāverītes. Rakstniecības un mūzikas muzejā notiks lekcija par erotisko folkloru

Rakstniecības un mūzikas muzejā ceturtdien, 20. jūnijā, pulksten 18.00 notiks lekcija "Erotiskā folklora: par zariņu, zvirbulīti, vāverīti un citām lietām".

Literatūrzinātnieki Janīna Kursīte un Ingus Barovskis stāstīs, kā latviešu tautasdziesmās un anekdotēs izpaužas seksualitāte gan mītiski maģiskajā, gan ikdienišķajā aspektā. Gan tautasdziesmās, gan anekdotēs latvietis tiek parādīts gan kā nopietns, gan arī kā nerātns un piedzīvojumu kārs.

Janīna Kursīte par lekciju "Erotiskā folklora"
00:00 / 00:42
Lejuplādēt

"Erotiskajās dziesmās, ko sveštautieši ne vienmēr var saprast, reizē ir par vāverēm, lācīšiem, caunām, reizē tās ir seksuālās dziesmas, kas, paldies dievam, mums varēja tikt izdotas Pirmā pasaules kara apstākļos, un bija uzrakstīts, ka cenzūra atļauj, bet nedrīkst pārdot," stāsta Janīna Kursīte.

Viņa uzsver: "Sekss ir raksturīgs jebkurai tautai. Un mēs ar humoru kopā ar kolēģi Ingu Barovski mēģināsim parunāt par latviešu seksualitāti. Viņš – kā tas izpaužas anekdotēs, es – kā tas izpaužas tautasdziesmās."

Literatūrzinātniece arī norāda, ka saruna, ja ņem plašāk, būs par latviešu garšvielām, jo nerātnums, kas saistīts ar seksuālo sfēru, tradicionāli  pielīdzināts tieši garšvielām, bez kurām ēdiens nav ēdiens: "Bet garšvielām, pat vistīkamākajām, ir mērs un katrai sava reize. Pipari diez vai būs labi pie tortes, bet piparkūkām dod to neatkārtojamo esenci, kas tām piemīt."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti