Kultūras ziņas

Kultūras ministres amatā apstiprināta Agnese Lāce

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Jogas rīti Nacionālajā mākslas muzejā

Meditācija ar Purvīti. Nacionālajā mākslas muzejā aizsākti jogas rīti

Desmito reizi Latvijā tiek atzīmēta Starptautiskā jogas diena. Un Latvijas Nacionālais mākslas muzejs uz vasaru ieviesis jaunu tradīciju – jogas rītus muzejā. Pirms darba laika sākuma jogas piekritēji var izkustināt ķermeni un pabarot arī garu līdzās Vilhelma Purvīša, Jaņa Rozentāla, Jāzepa Grosvalda mākslas darbiem.

21. jūnijs ir gan starptautiskā skeitborda, gan jogas diena, un Latvijas Nacionālais mākslas muzejs izvēlējies atzīmēt abas. Kamēr skeitbordistu iecienītais laukums pie muzeja vēl bija kluss, rīta agrumā muzeja virzienā plūda cilvēki treniņtērpos ar jogas paklājiņiem rokās.

"Muzejs kalpo sabiedrībai, un šis ir viens no veidiem, kā mēs varam iet tajā virzienā, ka mēs rūpējamies ne tikai par klasisku muzeja izglītošanas funkciju, bet arī par vietu, kur var pabūt ar sevi, meditēt, atrasties mierpilnā vidē," teic Annija Sauka, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāve.

Ideja par jogas nodarbībām līdzās mākslas šedevriem noskatīta Luvras muzejā Parīzē.

"Es bieži apmeklēju dažādus festivālus, un parasti lieli festivāli, sanākšanas jogā rīkotas kādās kādreiz pat baznīcu telpās vai kādās ļoti lielās arī šādās mākslinieciskās vai arhitektoniskās vidēs, kas ar tādu savu plašumu un kupoliem, augstajiem griestiem mazliet mums iedod to sajūtu, ka mēs esam kaut kā lielāka, spēcīgāka klātbūtnē," stāsta jogas studijas "Yoga Space" vadītāja Vineta Klotiņa.

Annija Sauka piebilst: "Interesanti, ka, gatavojoties atklāšanas dienai, es papētīju, ko ir darījuši pasaules slaveni mākslas muzeji, un, piemēram, van Goga muzejā ir pat izveidoti speciāli jogas paklājiņi un citu atribūtu kolekcija ar van Goga mākslas darbiem, tā ka esam vienā līmenī ar pasaules muzejiem."

Vai nākotnē varēs jogot arī uz paklājiņa ar Vilhelma Purvīša vai Jaņa Rozentāla darbiem, atkarīgs arī no jogotāju intereses. Vismaz atsaucība par atklāšanas nodarbību divreiz pārsniegusi prognozes. Pirmā jogas rīta dalībnieki atzīst, ka tā esot īpaša sajūta, jogot pie latviešu vecmeistaru gleznām.  "Fantastiski, galvenokārt telpas dēļ, un arī tik lielā cilvēku skaitā es nekad nebiju jogā piedalījies. Tāda ļoti forša sajūta, lieliski sākta diena," atzīst jogas nodarbības dalībnieks Kaspars.

"Ik pa laikam, kad bija acis vaļā, gribējās skatīties augšā, un likās nereāla pieredze. Joga jau ir tāda māksla ar ķermeni, līdz ar to, abus apvienojot, bija baigi, baigi… gribas paturpināt mazliet to momentu, tāpēc mēs ar manu kolēģi vēl tik ātri necēlāmies," piedzīvotajā dalās jogotāja Elīza.

"Ļoti patika, gan tas jogas apvienojums ar mākslu un brīnišķīgs rīts, brīnišķīgas sajūtas, tā ka ļoti iedvesmojoši, vēl turpināšu baudīt mākslu, kas kopā ar jogu – wow!" sajūsmu pauž Vineta.

Jogas rīti Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā notiks visu vasaru reizi nedēļā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti