Kultūras ziņas

Nacionālajā bibliotēkā skatāmi koncerta "Nāc līdzās!" aizkadri fotogrāfijās

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Kāpēc festivāls "Zemlika" pamet Durbi?

Ar veļiem atnācis un ar veļiem aizgājis. Durbē aizvadīts pēdējais «Zemlikas» festivāls

Mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls "Zemlika", kas kopš 2011. gada oktobrī notiek Latvijas mazākajā pilsētā Durbē, aizvadītās nedēļas nogalē durvis apmeklētājiem vēra pēdējoreiz. Lēmumu neturpināt festivāla gaitas tā rīkotāji pamato ar morālo nogurumu, cīnoties ar dažādiem organizatoriskiem un birokrātiskiem šķēršļiem. Un vienlaikus norāda, ka nākotnē iespējama pasākuma atdzimšana citā laikā, vietā un formātā.

Jau trīspadsmito reizi Dienvidkurzemes mazpilsētā Durbē notika festivāls "Zemlika", divu dienu laikā vairākās pilsētas publiskajās ēkās un arī zem klajas debess pulcējot apmeklētājus uz teātra izrādēm, izstādēm, kā arī 17 dažādu mūziķu un kolektīvu koncertiem. Šogad – pēdējo reizi.

Svitlana Nianio no Ukrainas "Zemlika" festivālā Durbē
Svitlana Nianio no Ukrainas "Zemlika" festivālā Durbē

Festivāla pastāvīgā apmeklētāja no Ventspils Anna Orniņa saka: "Ja ņem vērā, ka tas notiek Latvijas perifērijā, maz jau kaut kur kaut kas tāds notiek. Es domāju, noteikti būtu jāpstāv tādai iespējai un tādam festivālam."

Arī festivāla pastāvīgais apmeklētājs no Liepājas Mārtiņš Feldmanis izsaka vilšanos: "Žēl, ka tas ir pēdējo reizi. Es ceru, ka tas tā nebūs, ka tas atdzims kādā citā vietā, varbūt citā realitātē, citā laikā, bet festivāls ir ļoti lielisks, ar ļoti lielisku mūziku, nepierastu mūziku, ko nevar dzirdēt citos festivālos."

Šo gadu gaitā festivāls "Zemlika" kļuvis par sava veida domubiedru komūnu.

Mūziķis un festivāla apmeklētājs Roberts Dinters atzīmē: "Ir interesanti, ka es esmu sācis sveicināt cilvēkus, kurus es personīgi nepazīstu, viņi sveicina mani, un es domāju, kur es viņu esmu redzējis, – izrādās, ka mēs esam "Zemlikā" tikušies gadu no gada, gadu no gada."

Mūzikas kritiķis un žurnālists Uldis Rudaks tikmēr uzsver: "Festivāla rīkotājs Miks Magone ir cilvēks, kura gaumei es uzticos, un es zinu, ka visi tie mākslinieki, kuri man pirms tam nav bijuši zināmi, kas ir gaidāmi "Zemlikā", man sagādās patīkamus muzikālus piedzīvojumus."

"Jo Berger Myhre Quartet" no Norvēģija Durbes Luterāņu baznīcā festivālā "Zemlika&quo...
"Jo Berger Myhre Quartet" no Norvēģija Durbes Luterāņu baznīcā festivālā "Zemlika"

Runājot par iemesliem, kāpēc "Zemlika" Durbē vairs nebūs, festivāla izveidotājs atzīst, ka jau kopš pirmā festivāla gada regulāri saskaras ar atsevišķu vietējo iedzīvotāju un amatpersonu apzinātu pretestību rīkotāju idejām un to īstenošanai dzīvē. Miks Magone pieļauj, ka tās nav pavisam "Zemlikas" beigas un festivāls varētu atdzimt citviet. Arī festivāla nosaukums nākotnē varētu palikt tāds pats.

"Šajā gadījumā tā bija Durbe visu šo laiku, un tam ir iemesls, ka mēs – tas kodoliņš, kas "Zemliku" rīko –, esam cēlušies no šejienes, bet tā kopienas sajūta liek domāt, ka tai vietai nebūtu nozīme: mēs esam tāds salīdzinoši neliels, pa gadiem lēnām audzis domubiedru kopums, kas varētu ar "Zemlikas" ideju patiesībā ceļot un piezemēties jebkur," teic Miks Magone.

Festivāla budžets visus šos gadus, neiesaistoties fundamentālās korporatīvās saitēs ar sponsoriem, apzināti veidots, paļaujoties uz biļešu ieņēmumiem un Kultūrkapitāla fonda projektu naudu.

"Otay:Onii" (Ķīna/ Vācija) festivālā "Zemlika" Durbē
"Otay:Onii" (Ķīna/ Vācija) festivālā "Zemlika" Durbē

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti