Dienas ziņas

Eiroparlaments dod zaļo gaismu aizdevumam Ukrainai

Dienas ziņas

Premjere: Budžetā papildu naudas "Rail Baltica" nebūs

Pazīstami arhitekti aicina nesasteigt Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadības maiņu

Arhitekti aicina apturēt Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītāja amata konkursu

Vairāk nekā 30 arhitekti un domubiedri atklātā vēstulē kultūras ministrei un Valsts kancelejai aicina pārdomāt Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) vadības nomaiņas procesu un apturēt izsludināto vadītāja amata konkursu.

Vēstules autori uzskata, ka "notiekošais ar Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītāja nomaiņu liecina par nepārdomātu, sasteigtu un nekompetentu rīcību", tāpēc tiek lūgts nekavējoties apturēt pašreiz notiekošā Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītāja nomaiņu un organizēt jaunu NKMP vadītāja amata konkursu, pārdomājot izvirzītās prasības, veicot konsultācijas ar nozares profesionāļiem un sadarbojoties ar NKMP kolektīvu.

Tas, ka Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes izveidotājs Juris Dambis iestādi šā gada novembrī vairs nevadīs, bija zināms jau gada sākumā. Vakance uz pārvaldes vadītāja vietu publicēta vien pirms nepilnām divām nedēļām. Pieteikšanās termiņš ir 6. novembris, bet pašreizējā vadītāja pilnvaras beidzas divas dienas vēlāk.

"Kāpēc konkurss bija jāorganizē tā, lai iestāde, valsts nozīmes iestāde paliktu bez vadītāja? Jo ir skaidri redzams – ja viņš beidz darbu 8. novembrī, uz šo datumu nebūs jauna vadītāja," neizpratni pauž NKMP sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Zonne-Zumberga.

"To procesu nedrīkstētu sasteigt, lai tas nebūtu kaut kādu, teiksim, attīstītāju vai politiskā spiediena ietekmēts," uzsver vēstules parakstītāja, arhitekte Liene Griezīte-Verpakovska.

Kamēr jaunais pārvaldes vadītājs nebūs sācis darbu, viņa pienākumus pildīs pašreizējā vadītāja vietniece. Gan pārvaldes darbiniekiem, gan vēstules parakstītājiem ir bažas arī par konkursa prasībām un to, kā tiks pārmantotas Jura Dambja zināšanas un pieredze.

Vēstules autori lūdz garantēt NKMP līdzšinējā vadītāja Jura Dambja zināšanu un pieredzes pārmantošanu, uz laiku pagarinot vadītāja pilnvaras, kā arī organizēt darbu iestādē paralēli jaunajam un esošajam vadītājam vismaz gada garumā.

"Kultūras mantojums ir viens no Latvijas valsts stabilitātes stūrakmeņiem, un NKMP loma Latvijas kultūrvēsturiskās vides saglabāšanā ir tik nozīmīga, ka nav pieļaujami nepārdomāti un neveiksmīgi eksperimenti, meklējot nākamo vadītāju valstiski nozīmīgajā postenī," uzsvērts vēstulē.

Vēstules autori norāda, ka sabiedrībā radies satraukums par to, vai sasteigtā nomaiņa nav saistīta ar tādu būvniecības ieceru īstenošanu, kas var apdraudēt kultūrvēsturiskās vērtības un kvalitatīvu attīstību.

Tāpat nozares pārstāvji pauž bažas, ka pašreizējā konkursa prasības nav pietiekami profesionāli izsvērtas, lai nodrošinātu kultūras mantojuma jomā kompetentu vadītāju.

"Atbildīgajām amatpersonām būtu skaidri jāapzinās, ka amatam neatbilstoša, nepietiekami profesionāla vadītāja iecelšana var radīt risku, ka iestādi vadības līmenī pārstāvētu persona, kas nespēj pilnvērtīgi aizstāvēt nozares mērķus un vērtības, kā arī patstāvīgi pieņemt lēmumus kultūras mantojuma nozarei izšķirīgos jautājumos. Šāda situācija radītu risku Latvijas pamatvērtību drošībai," uzsvērts vēstulē.

Kultūras ministre Agnese Lāce ir tikusies ar Dambi, tiesa gan tikai pēc amata vietas izsludināšanas. Viņi tiksies vēl, lai meklētu iespējas pieredzes nodošanai nākamajam vadītājam. "Saprotu bažas par šo te lietu nodošanu un jāsaka, ka tas, ka bija zināms jau pavasarī, ka būs šis konkurss un tas ir izsludināts novēloti, tas ir izaicinājums. Es piekrītu, tā situācija, kas šobrīd izveidojusies nav optimāla," telefonintervijā Latvijas Televīzijai atzina kultūras ministre Agnese Lāce ("Progresīvie").

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde bez vadītāja varētu būt aptuveni mēnesi, kamēr konkurss tiks noslēgts.

Atklāto vēstuli kultūras ministrei parakstījuši: arhitekts Reinis Liepiņš, arhitekte Ilze Liepiņa, Dr. arch., Arhitektūras vēstures un teorijas katedras docents Ilmārs Dirveiks, arhitekts, NKMP Arhitektūras un mākslas daļas eksperts Pēteris Blūms, arhitekte Zaiga Gaile, uzņēmējs Māris Gailis, arhitekte Andra Šmite, arhitekts Andis Sīlis, arhitekts Pēteris Bajārs, Dr. habil. Art., mākslas vēsturnieks, LZA viceprezidents Ojārs Spārītis, arhitekte, Dr.arch., RTU Arhitektūras un dizaina institūta profesore Sandra Treija, mākslas zinātniece Anita Vanaga, SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa" valdes locekle Baiba Eglāja, Mg. art., pētnieks Atis Kampars, arhitekts Mārtiņš Jaunromāns, arhitekts Uldis Balodis, arhitekte Aija Ziemeļniece, arhitekte Arnita Melzoba, arhitekts Kārlis Melzobs, arhitekts Mārtiņš Rikards, arhitekts Ingmārs Atavs, arhitekte Liene Griezīte-Verpakovska, Liepājas pilsētas arhitekts Uģis Kaugurs, mākslas vēsturniece, NKMP Arhitektūras un mākslas daļas vadītāja, LMA Mākslas vēstures institūta vadošā pētniece Anna Ancāne, Dr. arch., arhitekts, arhitektūras vēstures pētnieks un Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis Jānis Zilgalvis, Mag. Hist., arheologs, Latvijas Arheologu biedrības biedrs, NKMP Kultūras priekšmetu aprites daļas vadītājs Jānis Asaris, Mg. Hist., vēsturniece, arheoloģe, NKMP Arheoloģijas un vēstures daļas vadītāja Sandra Zirne, NKMP Latgales reģionālās nodaļas vadītāja Simona Čevere, NKMP Arhitektūras un mākslas daļas speciāliste Marina Levina, Rīgas domes deputāte Rita Eva Našeniece ("Jaunā Vienotība"), arhitekte Hilda Treija, arhitekte Sabīne Artamonova, arhitekts Rūdolfs Leja, mārketinga direktors Ansis Egle.

KONTEKSTS:

Valsts kanceleja 8. oktobrī izsludinājusi atklātu konkursu uz Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītāja amatu. Iepriekš vēstīts, ka līdzšinējais pārvaldes vadītājs Juris Dambis uz amatu vairs nekandidēs. 

NKMP kolektīvs paudis neizpratni par nākamajam vadītājam izvirzītajām prasībām, uzskatot, ka tās ir pārāk zemas, kā arī pauda nožēlu, ka ne Kultūras ministrija, ne Valsts kanceleja ar kolektīvu nav komunicējusi par gaidāmajām pārmaiņām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti