Kultūras rondo

Ivetas Apkalnas vasaras impresijas

Kultūras rondo

Baltvilka balva: ar ko zīmīgs bijis šis gads bērnu literatūrā?

Medicīnas vēstures muzejā noritēs pētniecības laboratorija bērniem

Medicīnas vēstures muzejā norit pētniecības un radošā laboratorija bērniem

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā no 24. līdz 26. jūlijam norit pētniecības laboratorija bērniem. Trīs tematisku darbnīcu ciklā par skābekli, elpošanu un rūpēm dalībniekus aicinās domāt par cilvēka attiecībām ar sevi un apkārtējo vidi. Praktiskā darbošanās notiks modes dizaineru "Mareunrol's" radītajā interaktīvajā vidē, ko veido daudzslāņains gobelēns.

Pētniecības laboratorijas vadīs Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja vecākā pedagoģe Elīna Pekšēna, kura skaidro, ka pirmajā darbnīcas dienā, izmantojot tādus instrumentus kā stetaskops un spirometrs, bērni mācīsies novērot gan paši sevi, gan viens otru. 

Bērni varēs saklausīt savas sirds un elpošanas ritmu, noteikt plaušu tilpumu un veidot plaušu modeli, lai labāk izprastu, kas veido cilvēku.

Pētniecības laboratorija bērniem Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā
Pētniecības laboratorija bērniem Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā

Otrajā nodarbībā interaktīvā veidā tiks izzināts, kā rodas skābeklis. Izmantojot mikroskopus, bērni ar vecākiem veidos katrs savu preparātu. "Ņemsim sūnas lapiņas, rūpīgi tās sagatavosim un mēģināsim saskatīt, kur ir hloroplasti, kas ir skābekļa rūpnīcas," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta Elīna Pekšēna.

Mācot, ka ir svarīgi rūpēties gan par sevi, gan par apkārtējo vidi, trešās dienas fokusā būs jēdziens "rūpes" un atziņa, ka cilvēks kļūst labāks tajā, ko trenē un par ko ilgstoši piedomā. Katrs dalībnieks iegūs iepriekš sadiedzētus cūku pupu stādus, lai varētu izpētīt, cik gara ir stāda sakne un asns. Kad augs būs iepazīts, bērni kopā ar vecākiem varēs šo stādu iestādīt un nest mājās, lai turpinātu to novērot un aprūpēt, tādā veidā attīstot izpratni par to, kas ir rūpes.

Pētniecības laboratorija bērniem Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā
Pētniecības laboratorija bērniem Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā

Trīs dienu garajam nodarbību ciklam cauri vijas atklāšanas tēma, kas māca, ka atklāšana ir notikumu un darbību process, kas nenotiek uzreiz. Dalībniekos laika gaitā atklāsies pārsteigums un jaunas zināšanas. Pēc zinātniskās izpētes sekos arī dažādas radošās aktivitātes.

Latviešu modes dizaineru apvienība "Mareunrol's" pētniecības laboratorijai radījusi interaktīvu vidi, ko veido daudzslāņains gobelēns.

"Mēs strādājam brīnišķīgi iekārtotā vidē ar lieliem, izteiksmīgiem, interaktīviem gobelēniem, kur katrā kabatā ir kaut kas ielikts un kaut kas atrodams. Arī noskaņa, ko rada šis mākslinieciskais iekārtojums, veicina zinātkāri, kas bērnos ir ielikta jau no piedzimšanas brīža. Lai arī mēs lietosim zinātnisku aprīkojumu, atmosfēra būs pietiekoši brīva," teic Elīna Pekšēna, uzsverot, ka nodarbību laikā būs iespējams uzmanīgi aplūkot dažādas detaļas ne tikai no attāluma, bet arī tuvāk, tās aiztiekot un pat ielienot iekšā.

Pētniecības laboratorija bērniem Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā
Pētniecības laboratorija bērniem Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā

Nodarbības paredzētas bērniem vecumā no 7 līdz 11 gadiem un viņu pavadoņiem – vecākiem, vecākajiem brāļiem un māsām, vecvecākiem vai citiem radiniekiem.

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja direktors Kaspars Vanags uzsver, ka muzejs šobrīd iet cauri pārmaiņu laikam, lai savā uzmanības centrā turpmāk liktu izglītojošas aktivitātes bērniem.

Rudenī sāksies būvdarbi, lai 60. gados celto muzeja piebūvi transformētu par bērniem veltītu veselības pratības centru, kas paredzēts apmeklētājiem no 6 līdz 12 gadu vecumam.

Tajā būs laboratorijas klases, speciāli bērniem veidotas ekspozīcijas un nodarbības, kurās tiks veicināta izpratne par veselības pratību tās visplašākajos kontekstos. "Mēs runāsim par dažādām veselībām, iekļaušanu un par to, kā veidojas veselīga atmosfēra komandās," teic Kaspars Vanags.

Darbnīcu cikls muzejā tiks atkārtots arī nākammēness – 20., 21. un 22. augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti