Labrīt

Zivju audzētājiem pieejams jauns atbalsts apdrošināšanas polisēm

Labrīt

Lai popularizētu Svētā Jēkaba ceļu Latvijā, notiks pārgājieni visa ceļa garumā

Līgatnē notiks pirmais rakstīšanai veltītais festivāls "Rakstivāls"

Rakstīšanas milzīgais spēks. Pirmo reizi notiks festivāls «Rakstivāls»

Latvijā bagātīgi notiek visdažādākajām sfērām veltīti festivāli, taču, izrādās, līdz šim nav bijis festivāla, kas veltīts visdemokrātiskajai radošajai izpausmei – rakstīšanai. Turklāt tāda nav bijis ne Baltijā, ne Ziemeļeiropā. Pavisam drīz šī niša tomēr tiks aizpildīta, jo Līgatnē 11. augustā notiks pirmais rakstīšanai veltītais festivāls "Rakstivāls". Tā mērķis ir atklāt rakstīšanas milzīgo spēku, ietekmi un dažādos virzienus. Piemēram, rakstīšanas nozīmi bērna attīstībā, rakstīšanu kā terapeitisku praksi un mākslīgā intelekta lomu rakstīšanā.

Dažādas radošās rakstīšanas nometnes un vasaras skolas Latvijā jau ir ilga tradīcija, bet tajās piedalās tie, kuri jau raksta un vēlas šo prasmi pilnveidot, turklāt nometnes ilgst vairākas dienas vai pat nedēļu.

Pirmais rakstīšanas festivāls "Rakstivāls" notiks vienu pilnu dienu, un ir atvērts ikvienam, uz to nav jāpiesakās vai jāiesūta savi literārie darbi.

Par pirmo impulsu festivālam kalpoja pērn notikusī radošā nometne Līgatnē, "Zeit" kvartālā, ko sarīkoja domubiedru grupa, kas jau vairākus gadus pasniedz rakstniecību dažādos formātos. Nometne izdevās ļoti interesanta, tās veidotāji nolēma to atkārtot, tikai šoreiz jau ciemos aicinot visplašāko apmeklētāju loku. Stāsta festivāla "Rakstivāls" idejas autore Inga Žolude: "Tas ir pasākums, kas ir atvērts ikvienam, kur var klausīties gan zināmu rakstnieku, gan citu profesionāļu, kas savā ikdienā pielieto rakstīšanu kā rīku, priekšlasījumus par šo tēmu. Paralēli notiek praktiskās darbnīcas, kur cilvēki var piedalīties un paši praktiski rakstīt."

Festivālā būs piecas galvenās tēmas: rakstniecība kā mākslinieciskās izpausmes veids, rakstītais vārds kā nacionālās kultūras un identitātes pamats, kas ir tradicionālāki aspekti, bet tiem līdzās tiks runāts arī, piemēram, par rakstīšanas nozīmi bērnu un pusaudžu attīstībā, skaidro Inga Žolude:

"Jo, ja mūsu jaunā paaudze nerakstīs un nelasīs, kāda tad būs mūsu valodas, valsts, kultūras un identitātes nākotne? Tas ir tāds ļoti liels riska faktors."

Vēl viens no virzieniem – rakstīšana kā terapeitiska prakse un pašterapijas veids. "Piemēram, vadot nodarbības topošo vai iesācēju rakstnieku auditorijā, es bieži esmu bijusi lieciniece tam, cik ļoti cilvēki ir pateicīgi pēc tam, cik ļoti viņi paši ir nodibinājuši saikni ar sevi caur šo  rakstīšanas procesu un kādā mērā tas viņiem ir palīdzējis atgriezties pie sava iekšējā "es"," norāda festivāla rīkotāja.

Vēl viens virziens būs rakstītais teksts ikdienā, publiskajā telpā, kā instruments dažādās profesijās, piemēram, sabiedrisko attiecību jomā, ko festivālā pārstāvēs Aiva Rozenberga. Viņa teic: "Mani ļoti izbrīnīja un reizē iepriecināja, ka arī šāda joma tiek iekļauta, jo sabiedriskās attiecības, protams, izmanto rakstītu formu, bet tajā pašā laikā tā ir ļoti atšķirīga no tā, ko mēs saprotam ar rakstnieka darbu. Ne velti es savu uzrunu esmu nosaukusi "Sacīja, uzsvēra, apliecināja, informēja un akcentēja". Tas ir tāds neliels joks par to, ka tieši sabiedrisko attiecību jomā daudz jāizmanto tādi vārdi, kas tevi ieliek zināmos rāmjos. Protams, arī laiks ir tas, ko es sabiedrisko attiecību jomā nosauktu par tādu kā ugunsdzēsēju režīmu, kur būtībā piecas minūtes ir ļoti garš laiks, lai dažkārt taptu teksts."

Festivālā ar priekšlasījumiem uzstāsies arī Māra Zālīte, Nora Ikstena, Andris Akmentiņš, Ivars Šteinbergs, Rudīte Kalpiņa, Nils Sakss Konstantinovs un citi, darbnīcas vadīs Luīze Pastore, Māra Upmane-Holšteine, Indra Sproģe un citi, īpaša uzmanība festivālā būs arī mākslīgā intelekta tēmai, par ko runās Iveta Kažoka. Būs vēl dažādas citas rakstivitātes, kā tās dēvē rīkotāji, – gan koprakstīšanas aplis Ingas Pizānes vadībā, žurnāla "Rīgas Laiks" sarunas par rakstīšanu, kopīga stāsta rakstīšana, ekskursija pa Līgatnes literārajām takām.

Viens no "Rakstivāla" galvenajiem mērķiem – pievērst uzmanību rakstīšanas lielajam potenciālam, skaidro Inga Žolude: "Tam potenciālam, kas rakstīšanai piemīt, mēs vēl neesam tā dziļi pieķērušies līdz šim.

Tas ir tas, ko mēs festivālā arī vēlamies aktualizēt, parādīt, pierādīt ar šiem piemēriem un izpausmēm, ka rakstīšanai ir milzīgs spēks."

Pirmais "Rakstivāls" notiks 11. augustā radošajā kvartālā "Zeit" Līgatnē, tas sāksies pusvienpadsimtos no rīta, ilgs līdz deviņiem vakarā, kad to noslēgs lasījumi un mūzika. Ieeja ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti