Kultūras ziņas

Vasaras saulgrieži Eiropas kultūras galvaspilsētā Būdē

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Jauna kultūrvieta pierīgā - Skaņu muiža

Jauna kultūrvieta Pierīgā – Skaņu muiža

Ropažu novada Bakhaužu muižā top Latvijā pirmā telpiskās skaņas koncertzāle – "Skaņu muiža 360". Ideja izveidot jaunu kultūrtelpu radusies komponistei un mūziķei Zanei Dombrovskai.

Lai arī darba vēl daudz, pirmie apmeklētāji jau varēja izbaudīt skaņu skulptūras un izmēģināt koncertzāles telpiskās skaņas sistēmu.

Stundas braucienā no Rīgas, Ropažu novada Bakhaužu muižā, jau piecus gadus saimnieko mūziķe un komponiste Zane Dombrovska ar ģimeni. Ar laiku, līdz ar teritorijas sakopšanu un muižas ēkas renovāciju, radās ideja veidot jaunu kultūrtelpu "Skaņu muiža 360", kur satikties radošām personībām un iepazīties ar telpiskās skaņas noslēpumiem.

"Tā varētu būt vieta māksliniekiem, kur rezidēt. Tas mums likās ļoti svarīgi, tieši šis izglītojošais aspekts, jo es pati ļoti vēlu iepazinos ar šādu skaņu un man liekas, ka jauniem komponistiem būtu ļoti vērtīgi ko tādu piedzīvot.

Galvenais, lai ir tas radošais laiks. Nevis mēs dzenamies pēc kaut kāda izteikta rezultāta, bet tieši kavēties procesā.

Jo mēs esam pietiekami mazi un pietiekami mājīgi, lai varētu arī tādā mazā sastāvā te būt," stāsta Zane Dombrovska.

Līdz rezidences atvēršanai vēl daudz darba, bet šobrīd jaunu jumtu ieguvusi muižas kūts, kur otrajā stāvā iekārtota telpiskās skaņas koncertzāle. Ar jaunu skaņas baudīšanas pieredzi šeit varēs iepazīties 30 klausītāji. Būvniecības procesā ņemti vērā akustiskie mērījumi, lai skaņas efekts būtu telpisks un visaptverošs.

"Studējot Igaunijā, iepazinos ar tādu interesantu lietu, kā telpiskā skaņa. Telpiskā skaņa ir liela greznība, jo tai vajag telpu. Lai šeit izbūvētu, kā redzat, ir ļoti augsti griesti – apmēram 7 metri augstums. Esam izveidojuši no skaļruņiem tādu kā kupolu, un tie jau arī ir tie 360 grādi," stāsta Skaņu muižas saimniece.

Ģimenes draugiem un paziņām svētku laikā bija iespēja pirmo reizi iepazīt muižas apkārtni un piedalīties muzikālā vakara piknikā. Kopā izmēģināta audio instalācija "Skaņu pelde", bet par vakara kulmināciju kļuva ambisoniskās koncertzāles skaņu sistēmas prezentācija un Zanes komponētā klavieru skaņdarba "Simple Songs" pirmatskaņojums.

"Man pašai kā komponistei ir ļoti īpašs domāšanas veids. Domāt par skaņu, ne tikai kā apkalpojošu, bet patstāvīgi dzīvojošu, ar savu vidi. Telpiskā skaņa ir pasaule. Skaņu pasaule mums apkārt. Visu laiku dzīvojam telpiskā skaņā," teic mūziķe.

Kultūrtelpa "Skaņu muiža 360" uz telpiskās skaņas koncertiem apmeklētājus sāks aicināt jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti