Kultūras ziņas

Noslēdzas Baltā nama sezona

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Vēstures muzeja eksponātu pārcelšanās

Kā Vēstures muzejam veicas ar pārvākšanos uz Rīgas pili?

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) vairākkārt pieredzējis pārvākšanos. 2013. gadā pēc ugunsgrēka nācās muzeja krājumu pārcelt no Rīgas pils uz pagaidu telpām Lāčplēša ielā, vēlāk muzejs iemājoja Brīvības bulvāra telpās. Nu pagājuši desmit gadi, un ekspozīciju plāno pārvietot atpakaļ uz Rīgas pili, bet šobrīd eksponāti atrodas Muzeju krātuvē Pārdaugavā.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja eksponāti ceļu no Brīvības bulvāra uz Muzeju krātuvi sāka 3. jūnijā. Jau pirms Jāņiem pārvesti vairāk nekā 9000 priekšmetu, tomēr pagaidām nav zināms, cik daudzi no tiem tiks izvietoti atjaunotajās Rīgas pils telpās.

"Jāteic tā, ka priekšmetiem kādu laiku ir jāatpūšas. Daļai ir varbūt jānokļūst restauratoru gādīgajās rokās. Ne tāpēc, ka tur būtu kaut kas ļoti slikts noticis, bet tomēr ir jāapskatās, kā tādi trausli priekšmeti, gaismas jutīgi priekšmeti, piemēram, papīra priekšmeti ir pārdzīvojuši šo laiku. Viņi nedaudz atpūtīsies savā vietā, tumsā un tad 2025. gadā daļa noteikti dosies uz jauno ekspozīciju," saka LNVM direktora vietniece krājuma darbā Anita Meinarte.

Jau rudenī plānots pils telpas atvērt apmeklētājiem, tomēr pastāvīgo ekspozīciju atvērs tikai nākamajā gadā.

"Sākot ar septembri, mēs aicināsim apskatīt restaurētās Rīgas pils telpas. Pastāvīgās ekspozīcijas nebūs, bet, es domāju, apmeklētājiem būs ļoti interesanti. Pirmkārt, jau pašas telpas skatīt, bet, otrkārt, būs arī nelielas ekspresizstādes, kur mēs iepazīstināsim gan ar pils izrakumu laikā atrastajiem priekšmetiem, gan arī attēlos, kā telpas izskatījās pirms restaurācijas," atklāj Meinarte.

Patstāvīgajā ekspozīcijā nonāks vairāki priekšmeti, kas bija jau iepriekš izstādīti Rīgas pilī. Tostarp Johana Ernesta Glika tulkotās Bībeles pirmizdevums latviešu valodā, 1631. gadā darinātais vīna kauss, viduslaikos Rīgā kalta monēta, mārka, Rīgas Latviešu biedrības nozīme.

"Arī vesela virkne numismātikas un faleristikas kolekciju priekšmetu mums ir tādi, kas stāsta par ļoti būtiskām lietām latviešu tautas veidošanās vēsturē, Latvijas valsts veidošanās vēsturē. Un, protams, tādēļ tie arī ceļo no vienas ekspozīcijas uz otru," stāsta LNVM Numismātikas nodaļas vadītāja Anda Ozoliņa.

Muzeja krājumā ir ap 6000 tekstiliju vienību. Tās jāglabā īpašos apstākļos – tumsā, skapjos, kastēs vai speciālās lādēs.

Pirms šie tērpi nonāk glabātavā, kā arī, pirms tiek restaurēti, tos bieži vien saldē. Arī Latvijas armijas formastērpu no 20. gadsimta 30. gadiem, kuru nupat kā atveda no Brīvības bulvāra, šobrīd tur aukstumā, lai pasargātu apģērbu no kožu un citu kukaiņu veidotiem bojājumiem.

"Saldēts tiek apmēram nedēļu temperatūrā līdz mīnus 30 grādiem.  Un arī šie priekšmeti, kas ir atvesti no ekspozīcijas Brīvības bulvārī, tiek intensīvi izsaldēti, pirms novietojam skapjos, plauktos, kastēs. Gan formas tērpus, gan kleitas, gan mazo tekstilu," stāsta LNVM tekstīliju krājuma glabātāja Agnija Cigelniece.

Kamēr eksponātus pamazām izvieto krājuma telpās un vajadzības gadījumā restaurē, interesentiem ir iespēja iepazīt Vēstures muzeja Dauderu un Tautas frontes muzeja ekspozīciju, kā arī muzeja virtuālo vietni – eMuzeju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti