Labrīt

Konkurētspējas forumā diskutēs par zinātnes un inovāciju attīstību Latvijā

Labrīt

Deputāts: Atbildība par miljardos eiro mērāmo "Rail Baltica" projektu bijusi sadrumstalota

Leģendārais Vecrīgas mūzikas klubs "Depo", iespējams, apturēs savu darbību

Viens no subkultūru mūzikas lielajiem vaļiem. Mūzikas kluba «Depo» neskaidrais liktenis

Leģendārajā Vecrīgas mūzikas klubā "Depo" 26. oktobrī vēl izskanēs metālmūzikas koncerts, un tad uz nenoteiktu laiku, iespējams, visā Latvijā vecākais mūzikas klubs apturēs savu darbību. Klubs pastāv 22 gadus, tam izdevies pārdzīvot gan finanšu krīzi, gan pandēmiju, bet tagad namam, kurā klubs atrodas, mainās īpašnieks, un līdz ar to beidzas nomas līgums. Kluba saimnieks Guntis Vanags cer, ka ar jauno īpašnieku izdosies vienoties par jauna līguma slēgšanu, bet, kamēr tas nav noticis, kluba nākotne ir neskaidra. Kluba darbībai ir ļoti nozīmīga loma mūsu mūzikas dzīves kontekstā, ja tas beigtu pastāvēt, tas būtu liels zaudējums – atzīst mūzikas jomas pārstāvji un šīs vietas apmeklētāji.

ĪSUMĀ:

  • Kluba ēka pieder arodbiedrībai un tiks nodota valstij. Kamēr nav noslēgts jauns līgums, kluba darbība jāpārtrauc.
  • Ja klubs pēc tam varēs darbību atsākt, pēc gada vai diviem tam tāpat varētu būt jāmeklē jaunas telpas, jo ēku gatavos rekonstrukcijai un pārdošanai.
  • Lai arī esošās telpas ir ierastas un apmeklētāju iemīļotas, pašam Rīgas centram esot arī savi trūkumi.
  • Kluba īpašnieks: Vēlos būt kaut kur nostāk, kur cilvēki speciāli nāk.
  • Mūziķis Juris Kaukulis: "Depo" ir viens no lielajiem vaļiem, uz kuriem turas subkultūru mūzika.

Dienas laikā klubs "Depo" ir kluss, bet tajā tāpat var sajust tieši šai vietai raksturīgo gaisotni, kas ir brīva un nepieradināta, blīvi piesātināta ar mūziķu atstātajām vizuālajām liecībām – plakātiem, fotogrāfijām, uzlīmēm, instrumentu detaļām ar autogrāfiem.

Ilggadējais kluba īpašnieks un vadītājs Guntis Vanags stāsta: "Katra grupiņa, kas atbrauc, uzlīmē savu stikerīti uz sienas, tādējādi tā vēsture veidojas. Tāpat te ir afišas, klubā spēlējošo grupu diski. Kristapa Kalna fotogrāfijas no pirmā gada, kur vēl redzams Hārdijs Lediņš, "Dzeltenie pastnieki"."

Klubs "Depo"
Klubs "Depo"

Guntis Vanags norāda, ka pagaidām – pirms nav pieņemts konkrēts lēmums par kluba nākotni – mantas viņam no kluba nav jāizvāc. Aptuveni pēc pāris nedēļām varēs zināt tālākos ar šo vietu saistītos scenārijus: "Māja pieder arodbiedrībai, arodbiedrība nodod māju valstij. Kamēr valsts nav pārņēmusi un noslēgusi ar mums jaunu līgumu, tikmēr ir jātaisa pauze. It kā no valsts ir saņemta pozitīva atbilde, bet, kamēr papīrs nav parakstīts, nevar teikt "hop". Lēmums varētu būt zināms pēc pāris nedēļām.

Māja jāpārņem, jānoformē visi pieņemšanas dokumenti un jāsastāda jauns līgums, nav jau izslēgts, ka procesa gaitā gadās kāda kļūme. Cerēsim, ka varēsim noslēgt līgumu."

Šo sestdien vēl izskanēs metālmūzikas koncerts, un no pirmdienas klubs apturēs darbību, jo, kamēr nav noslēgts jauns līgums, tam ēkā nav pamata darboties.

Klubs "Depo"
Klubs "Depo"

Ja arī šeit klubs pēc tam varēs darbību atsākt, Guntis Vanags rēķinās, ka pēc gada vai diviem tam tāpat būs jāmeklē jaunas telpas, jo ēka, kur tas tagad mājo, tiks gatavota pārdošanai un tajā paredzēta rekonstrukcija.

Lai arī esošās telpas ir ierastas, arī apmeklētāju ļoti iemīļotas, pašam Rīgas centram esot arī savi trūkumi, atzīst Guntis Vanags: "Man pat mazliet traucē, ka mēs esam Vecrīgā un te daudz lieku cilvēku ieklīst iekšā. Vēlos būt kaut kur nostāk, kur cilvēki speciāli nāk.

Tagad bieži ir tā, ka viņi ienāk šeit, tad atkal tūlīt aiziet uz citu bāru, tādi staigātāji. Man vajadzīgi tādi, kas nāk tikai pie manis.

Bet šobrīd ļoti ideāli ir tas, ka mēs esam pagrabā un ka mēs nevairojam trokšņa līmeni Vecrīgā. Un arī esam tomēr tik ilgi te bijuši, ka gan vietējie mūziķi šo vietu ļoti labi zina, gan – kā varēja lasīt "Facebook" – ļoti daudz ārzemnieku mums seko. Kā mēs smejamies, mēs esam populārākais klubs Somijā. Somu mūziķi, kas atbrauc, saka – o, jā, šī ir tā vieta, kur jābūt!"

Klubs "Depo"
Klubs "Depo"

"Depo" pazīstams kā roka, alternatīvās un pagrīdes mūzikas koncertu vieta, kas ļoti nozīmīga nu jau vairākām mūziķu un kluba apmeklētāju paaudzēm. Daudzi mūziķi tieši "Depo" spēlējuši savus pirmos koncertus, jo Guntim Vanagam allaž svarīgi bijis dot vārdu jaunajiem, arī tiem, kas tik tikko uzsāk savu ceļu mūzikā.

Pankroka grupa "PND" savā pirms pieciem gadiem klajā nākušajā albumā pat iekļāvusi īpašu velti klubam, dziesmu ar nosaukumu "Depo".

"Depo" bijusi ļoti nozīmīga loma grupas "Dzelzs vilks" dzīvē, sevišķi grupas pirmsākumos. Juris Kaukulis ir arī citu šī kluba koncertu apmeklētājs  un ļoti augstu vērtē Gunta Vanaga erudīciju un entuziasmu, klubu tik ilgi vadot: ""Depo" ir ārkārtīgi leģendāra vieta. Kā tāds alternatīvās mūzikas piemineklis. Jo tur ir paaudzēm dažādas grupas sākušas savu karjeru un turpat arī turpinājušas. Ļoti satraucoši lasīt, ka pašreiz tiek apturēta kluba darbība. Es ārkārtīgi vēlos, lai tā tiktu turpināta. Man liekas, ka šī vieta gandrīz būtu jāiekļauj tādā kā kanonā, ka to nedrīkst aiztikt, ka tai ir jābūt. Šī subkultūru mūzika turas uz vairākiem vaļiem – to vidū "Radio Naba" un viens no lielajiem vaļiem, kas to visu tur uz saviem pleciem, ir Guntis ar "Depo".

Viņš ir kā tāds garīgais tēvs un vienlaicīgi īsts saimnieks. Tā ir tiešām vieta, kas būtu jāsaglabā ar likumu."

Klubs "Depo"
Klubs "Depo"

Sekojot notiekošajam Latvijas pagrīdes mūzikā, mūzikas sociologs Jānis Daugavietis secinājis, ka vairāk nekā puse no šīs mūzikas koncertiem notikuši tieši "Depo".

Šādas vietas iztrūkums būtu liels zaudējums, bet Jānis Daugavietis cer, ka Guntis Vanags šīs nišas kopšanu nepametīs, kaut arī tas būtu jau citās telpās:

"Es domāju, Rīgā ir ļoti daudz joprojām brīvu ēku, tā ka Guntis noteikti kaut ko atradīs

un darbu turpinās. Nav jau arī tik daudz cilvēku, kas neatkarīgajā pagrīdes mūzikā tik ilgi ir darbojušies, viņam tomēr ir zināšanas, kontakti, spējas. Es domāju, ka viņam noteikti izdosies. To arī novēlam un gaidām no viņa."

Šo sestdien "Depo" vēl izskanēs metālmūzikas koncerts, un tad klubs darbību apturēs. Kad un vai tas atsāks darboties, atkarīgs no tā, vai izdosies vienoties ar jauno īpašnieku par jauna līguma noslēgšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti