Kultūras ziņas

Laikmetīgās mākslas centrā "Kim?" atklāj divas izstādes

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Mazirbē norisinās trīsdesmitā lībiešu vasaras skola

Mazirbē norisinās trīsdesmitā lībiešu vasaras skola

Trīsdesmito reizi Lībiešu krastā norisinās vasaras skola bērniem un jauniešiem, kuri vēlas apgūt līvu valodu un uzturēt dzīvu līvu tautas mantojumu. Daudzi no kādreizējiem nometnes dalībniekiem izauguši par vasaras skolas pedagogiem, citi atgriežas nometnē jau kopā ar savām atvasēm.

Mazirbē turpmāko nedēļu dziesmās, spēlēs, rotaļās un sarunās daudz skanēs lībiešu valoda. Reizi gadā pirms Lībiešu svētkiem te uz vasaras skolu ierodas bērni un jaunieši. Pirmajā nometnes dienā dalībnieki jau paguvuši sadraudzēties, iekārtoties kādreizējās skolas telpās un arī nopeldēties jūrā.

LU Lībiešu institūta un Lībiešu savienības organizētajai vasaras skolai "Mierlinkizt" lībiešu valodā dots nosaukums "Mazie jūras putniņi", kuri rotā arī dalībnieku apģērbu. Tā ir izglītojošā nometne, kurā galvenais akcents likts uz lībiešu valodas apguvi. Tā kā līvu valoda ir gana sarežģīta, vairāk nekā 40 nometnes dalībnieki sadalīti pa grupām pie dažādiem skolotājiem.

Vasaras skolas dalībniece Gita Kūla stāsta: "Vairums domā, ka tā ir kaut kāda ākstība, kad es saku, ka es esmu lībiete, jo viņi jau ir taču sen, sen kā izmiruši. Brīžiem jauc ar latgaliešiem, tad nākas skaidrot, ka joprojām lībieši ir dzīvi. Prieks skatīties, ka jaunieši pilnīgi raujas uz šo nometni, un arī cenšas lietot valodu savā starpā, čatojot "WhatsApp" lībiešu valodā."

"Šo nometni dibināja mana vecāmamma Helmī Stalte, un šajā nometnē gāja arī mana mamma un visi radi, līdz ar to, protams, ka man vajadzēja turpināt, es esmu līvs, man ir jābūt blakus, jādara, cik vien varu, tā ir mana vēlme, sirsniņa būt blakus līviem un redzēt, kā tie turpinās un aug," uzsver vasaras skolas dalībniece Lelū Stalte.

Pirmā nometne notika 1992. gadā, un, skaitot tikai notikušās nometnes, šī ir vasaras skolas jubilejas reize. Tieši tāpēc aktivitātēs iesaistīts skaitlis 30. Trīspadsmito gadu nometni vada Ieva Zdanovska, kura atzīst, ka vasaras skola palīdzējusi iedzīvināt lībisko kultūru: "1996. gadā es sāku kā audzinātāja, no tā laika te ir mana sirds, mana vieta, es pati esmu kurzemniece, esmu no Dundagas, tepat netālu, tā kā šī ir mana puse un, atbraucot uz šejieni, ir sajūta, ka jūties kā mājās, un tas ir arī bērniem, viņi atbrauc uz šejieni pilnīgi ar asarām acīs – es beidzot esmu savā vietā, savā vidē, tā ka kaut kas te ir tāds īpašs – šajā Lībiešu krastā."

Nometnes noslēgsies ar vasaras skolas dalībnieku veidotu svētku koncertu Lībiešu tautas namā. Kā uzsver līvi – dziesma palīdz sargāt valodu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti