Kultūras ziņas

Mākslinieku atklājumi Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā

Kultūras ziņas

Imersīvās skaņas izstāde "Dzirdes reljefi"

Sāmu kultūra kā viens no Būdē kultūras galvaspilsētas akcentiem

Sāmu kultūra kā viens no Būdē kultūras galvaspilsētas akcentiem

Sāmi ir Eiropas galējo ziemeļu iedzīvotāji, kas apdzīvojuši un joprojām apdzīvo Zviedrijas, Somijas un Norvēģijas apgabalus. Veidojot Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu, Būdē vēlējusies īpaši izcelt šo seno kultūru un iepazīstināt ar to pilsētas viesus.

19. jūnijā atklāts atjaunotais Būdē pilsētas muzejs, un līdz pat gada beigām īpašs uzsvars te tiks likts uz sāmu kultūru. Viena no sāmu raksturīgākajām lietām ir ziemeļbrieži.

"Var redzēt lielu radošumu, kā sāmi izmantojuši ziemeļbriežu ādu, kažoku un ragus. No tā var izveidot ļoti daudz ko, kas ir tieši sāmiem raksturīgs – apģērbs, darbarīki un citas praktiskas lietas," stāsta Būdē pilsētas muzeja vecākais kurators Kristofers Dolmens.

Muzeja ekspozīcija atklāj sāmu amatniecības prasmes un tradīcijas, kas ir dzīvas joprojām.

"Mēs varam atrast vēsturiskus objektus, un bieži vien cilvēki tos apskata, izpēta un turpina veidot arī mūsdienās. Bet šodien ir arī daudz sāmu pārstāvju, kas uzdod jautājumu – kāda izskatītos moderno sāmu māja? Šie amatnieki ir ļoti radoši, un, protams, ziemeļbriedis nekur nav pazudis," teic kurators.

Sāmu kultūra ir viens no Būdē 2024. gada kultūras programmas akcentiem – ne tikai vēsturiskā, bet arī laikmetīgā kontekstā.

"Šis muzejs un arī Būdē Mākslas asociācija vēlas parādīt sāmu mūsdienu māksliniekus, arhitektūru, dizainu un prasmes. Protams, ir vēl daudz kas cits, ko iekļaut programmā un rādīt, bet tas bija vairāku institūciju apzināts lēmums pavasara un vasaras periodā izcelt tieši sāmu kultūru," norāda Dolmens.

Līdz gada beigām Būdē pilsētas muzejā sāmu kultūra tiks atklāta arī apģērbu, mūzikas instrumentu un laikmetīgās mākslas izstādēs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti