Kultūras ziņas

Ko apgūst LMA Starptautiskajā keramikas Vasaras skolā?

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Bibliotēka kā vietējās kopienas centrs

Bibliotēka kā vietējās kopienas centrs – Eiropas kultūras galvaspilsētas Būdē pieredze

Latvijā regulāri uzvirmo sarunas un karstas diskusijas par reģionālo bibliotēku tīklu un tā iespējamo reorganizāciju. Līdzās pašvaldību argumentiem par finansējuma trūkumu dzirdam kultūras pārstāvju teikto, ka mūsdienās bibliotēkas funkcijas ir ievērojami paplašinājušās un tas ir vistuvākais kultūras centrs vietējiem iedzīvotājiem. To apliecina arī Eiropas kultūras galvaspilsētas Būdē pieredze.

 "Stormen" norvēģu valodā nozīmē vētra, un tieši tāds nosaukums dots Būdē bibliotēkai. Tā atklāta pirms desmit gadiem, bet 2018. gadā atzīta par Norvēģijas labāko publisko bibliotēku. Arhitektūras kritiķi to dēvē par literatūras katedrāli, bet cilvēkiem ikdienā tā ir iemīļota vieta, kur satikties.

Brīvdienu rītā bibliotēkā satiekam mūzikas studenti Siri, kura vasaras brīvlaiku pavada dzimtajā Būdē. Brīžos, kad jāmācās, viņa vienmēr izvēlas bibliotēku: "Es kaut kur lasīju, ka mūsdienās bibliotēka ir viena no retajām vietām, kur tu vari būt un kaut ko darīt bez maksas. Man tas šķiet ļoti svarīgi, ka ir vieta, kur par atrašanos nav jāmaksā."

Siri piekrīt arī Anderss, kurš šeit gan atrod sev interesējošu literatūru, gan pavada laiku mierā un klusumā: "Te var nopirkt kafiju, paņemt grāmatu, palasīt, ir mierīga atmosfēra – šī ēka tiešām ir domāta cilvēkiem. Man te ļoti patīk."

Kopš jaunās ēkas atvēršanas ir ievērojami palielinājies apmeklētāju skaits, un bibliotēka sen vairs nav tikai vieta, kur paņemt grāmatas.

Bibliotēkas vadītāja Stīna Kvigstada-Dženvina uzsver: "Mēs zinām, ka cilvēki šeit nāk, lai trenētos sarunāties viens ar otru. Kādreiz komunikācija notika veikalos vai bankās, bet mūsdienās tas viss ir digitalizēts, tas vairs nav jautri un dzīvi, tāpēc cilvēki nāk uz bibliotēku. Mums ir arī daudz lekciju, tikšanās ar autoriem, koncerti un citi pasākumi. Pagājušā gadā bija 714 notikumi – no nelieliem priekšlasījumiem bērniem līdz pat nacionāla mēroga pasākumiem."

Pasākumus kopumā apmeklējusi aptuveni puse Būdē iedzīvotāju, un tas apliecina bibliotēkas kā vietējā centra sabiedrisko nozīmi. Pie tā aktīvi strādā arī valsts kultūrpolitikas veidotāji – pastāvošā kārtība nosaka, ka publiskajai bibliotēkai jābūt katrā apdzīvotā vietā neatkarīgi no iedzīvotāju skaita, līdz ar to Norvēģija ir izveidojusi spēcīgu bibliotēku tīklu. Īpaša uzmanība tiek pievērsta bērniem un jauniešiem. Būdē līdzās grāmatām ir sacensības un spēļu istabas mazākiem bērniem un datori spēļu cienītājiem. 

"Mums ir arī projekts "Jaunā vētra", kad jaunieši var atnākt un pateikt, ko viņi vēlas. Piemēram, filmu maratonu, festivālu, koncertu vai ko citu. Tad viņi to izplāno, uzaicina māksliniekus un tas notiek. Mēs, pieaugušie, viņiem vienkārši iedodam finansējumu un palīdzam visu noorganizēt. Un par to mēs arī ieguvām nacionālo balvu 2018. gadā – par ideju, ka jauniešiem ir iespēja pašiem izlemt, ko viņi vēlas," stāsta bibliotēkas vadītāja.

Līdzīgi kā Latvijā, arī Norvēģijas pašvaldības pēdējos gados saskaras ar budžeta problēmām, taču Būdē iedzīvotāji stingri iestājas par savu kultūras centru.

"Cilvēki pateica – mēs gribam bibliotēku, tā ir labākā vieta, kur būt, kur satikties un pavadīt laiku.

To ir tiešām patīkami dzirdēt," atzīst bibliotēkas vadītāja.

Lūkojoties nākotnē, "Stormen" plāno vēl plašāk attīstīt bērniem un jauniešiem paredzēto programmu, kā arī stiprināt iespējas atklāti runāt un sabiedrībā iekļauties dažādām iedzīvotāju grupām. Jo tieši bibliotēka izjūt sevi kā vietējās kopienas centru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti