Kultūras ziņas

Ko cilvēkā attīsta performances māksla?

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

LNRM muzeja jaunā ēka Mārstaļu ielā

Rakstniecības un mūzikas muzejam nodota atjaunotā ēka Mārstaļu ielā 6

Šī nedēļa ir ļoti īpaša Rakstniecības un mūzikas muzeja dzīvē. Otrdien valdība tam izlēma piešķirt nacionālā muzeja statusu. Trešdien, 28. augustā, savukārt svinīgā pasākumā muzejam tika nodota atjaunotā ēka Mārstaļu ielā 6, kur pēc pusgada apmeklētājiem durvis vērs muzeja pastāvīgā ekspozīcija.

Muzejs bez savas mājvietas bijis gandrīz gadsimta ceturksni, bet tagad tā mītne būs ļoti interesantā vēsturiskā ēka, kas joprojām glabā vērtīgas pagātnes liecības.

Svinīgā pasākumā Rakstniecības un mūzikas muzeja direktore Iveta Ruskule simboliski saņem jaunās muzeja ekspozīcijas mājvietas atslēgas.

Pēc tam klātesošajiem ir iespēja iepazīt atjaunoto ēku Mārstaļu ielā 6, kurā vēsture klājas slāņu slāņiem. Lifta šahtas zonā uzieti pat lībiešu apmetnes artefakti no aptuveni 13. gadsimta. Tāpat pagrabā redzami viduslaiku mūra fragmenti no 16. gadsimta, kas arī īpaši izcelti, stāsta Valsts nekustamo īpašumu attīstības projektu vecākais projektu vadītājs Normunds Mačukāns:  "Šobrīd mēs šeit stāvam uz paceltās grīdas. Te redzams atsegums no pirmās ēkas būvniecības 16. gadsimtā. Iekapsulēta vieta, lai var redzēt, cik zemu tā ēka kādreiz ir bijusi."

Ēkai ir rokoko stila ieeja, bet mansarda stāvu rotā milzīgas koka konstrukcijas no aptuveni 16. gadsimta. Ēku caurvij ļoti elegantas prominentā Rīgas Vilhelma Bokslāfa projektētas kāpnes no 20. gadsimta sākuma.

Iekštelpās ļoti vērtīgi atradumi ir dažādu gadsimtu sienu gleznojumi, turpina Normunds Mačukāns: "Gleznojumi ir atjaunoti, mazliet uzfrišināti. Šajā kvadrātiņā var redzēt vēl vecāku gleznojumu, kuram kādā brīdī tika pārkrāsots jaunais klāt. To arī visu restauratori ir saglabājuši, lai varētu redzēt, ka tur ir gleznojums uz gleznojuma. Kā tā ēka ir attīstījusies un gājusi uz priekšu."

Vēsturiskie atradumi ir ļoti nozīmīgs ieguvums, bet – tā kā pret tiem jāizturas īpaši saudzīgi – darbs pie tiem palēnināja ēkas atjaunošanas darbus, taču visvairāk darbi iekāvējās un arī sadārdzinājās pandēmijas un kara Ukrainā dēļ, stāsta "Valsts nekustamo īpašumu" valdes locekle Jeļena Gavrilova: "Vislielākā bija kara ietekme, jo materiālu cenas kļuva pavisam citas, materiālu piegādes vajadzēja pārorientēt no citām valstīm. Kopumā izmaksas ir 5,6 miljoni eiro."

VNĪ svinīgi nodod Mārstaļu 6 nama atslēgas Rakstniecības un mūzikas muzejam ekspozīcijas ierīkošanai
VNĪ svinīgi nodod Mārstaļu 6 nama atslēgas Rakstniecības un mūzikas muzejam ekspozīcijas ierīkošanai

Jauno pastāvīgo ekspozīciju muzejs veido tā, lai vēstures elpa organiski savītos ar muzeja stāstiem. Muzejam šodien kopumā ļoti īpaša diena, jo pēc gandrīz gadsimta ceturkšņa klejojumiem pa dažādām vietām tam beidzot būs savas mājas, pie tam ļoti īpašā vietā, stāsta Muzeja direktore Iveta Ruskule: "Ir sajūta, ka šeit mēs būsim uz ilgu palikšanu. Jo ir ļoti viesmīlīga noskaņa pašā mājā. Mēs esam rūpīgi strādājuši pie ekspozīcijas, domājot arī par mājas, ēkas vietu šīs ekspozīcijas saturā un vēstījumā. Es domāju, ka mēs uzņemsim šeit ļoti daudz apmeklētāju no dažādām paaudzēm."

Apmeklētājiem jaunā pastāvīgā ekspozīcija durvis vērs nākamā gada maijā vai jūnijā.

Valdība šonedēļ muzejam lēma piešķirt nacionālās nozīmes statusu, tas tiek pārsaukts par Latvijas Nacionālo rakstniecības un mūzikas muzeju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti