Kultūras ziņas

Animācijas filma "Straume" tagad arī Latvijā

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Plāno atjaunot kādreizējo "Cafe de Paris" ziemas dārzu

Rīgā plāno atjaunot kādreizējo «Cafe de Paris» Ziemas dārzu

Pirms vairāk nekā 100 gadiem ēkā Rīgā, Krišjāņa Barona un Elizabetes ielas stūrī mitinājās "Cafe de Paris". Pagalma piebūvē Ziemas dārzā pulcējās Rīgas iedzīvotāji un ciemiņi, lai satiktos, kā arī gūtu kulturālu baudījumu. 100 gadu laikā piebūve gan piedzīvojusi vairākkārtēju īpašnieku nomaiņu, kā arī jūtams laika atstātais iespaids. Jaunie īpašnieki kādreizējo satikšanās vietu vēlas atgriezt tās kādreizējā stāvoklī.

1914. gadā celto Krišjāņa Barona un Elizabetes ielas stūra ēkas piebūvi plānots atjaunot. Pēc arhitekta Ernesta Poles projekta celtajā ēkā pirms vairāk nekā 100 gadiem atradusies kultūras vieta. Vēlāk tā kalpojusi kā veikala noliktava, Valsts bibliotēkas krājuma glabātuve, kā arī pirms pāris gadiem to plānoja pārveidot par viesnīcu. 2021. gadā atkārtoti mainījies ēkas īpašnieks. Tagad uzsākta ziedojumu vākšana ēkas rekonstrukcijai, lai to atjaunotu kā kultūrvietu. 

"Šeit šis mērķis ir pievērst uzmanību vēsturiskam mantojumam," stāsta Ziemas dārza īpašnieks un atjaunošanas darbu vadītājs Māris Krasņikovs. "Jo es pats, kad iegādājos šo ēku, nezināju par tās bagātīgo vēsturi. Tad sāku pētīt un atklāju ļoti daudz interesanta. Tajā brīdī, kad es ieraudzīju, kā tur agrāk izskatījās, tad, protams, man uzreiz bija skaidrs, ka tai vietai ir jākalpo pavisam citam, nevis birojam vai, teiksim, noliktavai."

Lai izceltu vietas vēsturisko nozīmi, mākslinieks Maiks Saijo, kurš šobrīd piedalās arī ISSP starptautiskajā mākslinieku rezidenču programmā, izveidojis atmiņu rekonstrukciju.

"Es biju pārsteigts un mani aizrāva tas, kas te notika apmēram simt gadu laikā," saka mākslinieks. "Dažādie pasākumi, skandāli, bibliotēkas laiks, starptautiskā tirdzniecība, militārie līgumi. Tāpēc es veidoju šādu laika līniju, lai labāk izprastu bagāto Latvijas kultūras vēsturi, kas saistāma ar šo vietu, kā arī, lai palīdzētu kopienai iesaistīties vēstures saglabāšanā, novērtējot šīs vietas nozīmi."

Ēku un vitrāžas, kas to kādreiz rotājušas, iespējams aplūkot līdz 30. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti