Latvijas Radio audio seriāla ideju konkursā uzvar filmu studija «fon Films»

Latvijas Radio simtgades audio seriāla konkursā par uzvarētāju atzīts filmu studijas "fon Films" idejas pieteikums. Latvijā vēl nebijušā formātā un telpiskās skaņas tehnoloģijā veidotais audio drāmas pirmatskaņojums plānots 2025. gada rudenī, kad Latvijas Radio svinēs simtgadi.

Ideju konkursam tika aicināti pieteikties neatkarīgie producenti ar profesionālu pieredzi audio vai audiovizuālu darbu radīšanā. Kopumā tika saņemti deviņi pieteikumi.

Konkursa komisija visaugstāk novērtēja filmu studijas "fon Films" piedāvājumu veidot detektīvstāstu par dzīvi kādas Latvijas mazpilsētas daudzdzīvokļu namā, kur kādā naktī radio mūzikas pārraide kādam kļūst liktenīga.

Topošā audio seriāla komandā ir pazīstami savas jomas profesionāļi. Režisors ir Staņislavs Tokalovs, kura darbi dokumentālajā un spēles kino ir saņēmuši apbalvojumus – jaunākais darbs ir seriāls "Padomju džinsi", kur Tokalovs bija viens no režisoriem un scenāristiem. Audio seriāla scenārists ir rakstnieks un tulkotājs Jānis Joņevs, kura debijas romāns "Jelgava '94" ieguvis kulta statusu un ticis ekranizēts. Producenti ir Lelde Troska un Māris Lagzdiņš, kurš producējis seriālu par Dziesmu un deju svētku dalībniekiem "Kolektīvs", savukārt skaņu režisors – Jānis Eglītis, kurš gādājis par skaņu ievērojamos kino projektos, tostarp "Sarkanais mežs" un "Krimināllieta iesācējam", kā arī strādājis ar izciliem mūziķiem.  

""fon Films" piedāvājums mūs pārliecināja gan ar saturu, kas solās būt kolorīts un oriģināls, gan ar komandu – augstu novērtētiem profesionāļiem, kuros redzējām patiesu interesi radīt kvalitatīvu audio drāmu. Idejas pieteikumā ir visi priekšnosacījumi, lai Latvijas Radio simtgadē klausītājus iepriecinātu ar aizraujošu, tehnoloģiski inovatīvu audio saturu. Ceru, ka nākotnē Latvijas Radio būs iespēja regulāri finansēt līdzīgus audio drāmas projektus, ļaujot šajā žanrā izmēģināt spēkus plašākam industrijas spēlētāju lokam," stāsta Latvijas Radio galvenā redaktore Anita Brauna.

Filmu studija "fon Films" mērķtiecīgi izvēlas attīstīt projektus, kas apvieno sociāli aktuālas tēmas ar izklaidējošām izteiksmes formām, tādējādi spējot veiksmīgāk rezonēt ar auditoriju un palielinot auditorijas plašumu.

"Šis projekts ir mana nodeva agrās jaunības mīlestībai pret radio, kad tas bija vienīgā kompānija naksnīgā vientulībā. Bet nekādas melanholiskas murrāšanas – te būs darbs detektīviem!" norāda topošā audioseriāla scenārija autors Jānis Joņevs. Savukārt režisors Staņislavs Tokalovs uzsver audio drāmas kā žanra nozīmību:

"Man šķiet, ka audio drāma atļauj daudzas lietas uzbūvēt sev galvā. Un es kā režisors labprāt to izmantošu. Būvēt tēlus, balstoties tikai uz skaņu, mūziku un balsi ir ļoti izaicinoši, bet tajā pašā laikā – interesanti."

Latvijas Radio sagaida, ka seriāls atainos mūsdienu notikumus, kas gan rosinās pārdomas par Latvijas sabiedrībai būtiskiem vērtību jautājumiem, gan izklaidēs. To paredzēts pārraidīt digitālajās platformās un Latvijas Radio 1 ēterā 2025. gada rudenī, kad Latvijas Radio atzīmēs simtgadi.

Par Latvijas Radio

Latvijas Radio ir vecākais radio Baltijas valstīs un 16. vecākais Eiropā. Radiofona pirmā pārraide notika 1925. gada 1. novembrī. To atklāja Satiksmes ministra runa, kurai sekoja Latvijas himna un pieslēgums izrādei "Madame Butterfly" Latvijas Nacionālajā operā.

Latvijas Radio kanālu grupa ar 33,89% radio klausīšanās laika daļu joprojām saglabā tirgus līdera pozīciju Latvijā, liecina "Kantar TNS" jaunākie auditorijas dati par 2023. gadu. Latvijas Radio programmas klausās vairāk nekā 726 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Šobrīd Latvijas Radio ir lielākais programmu producents Latvijā. Latvijas Radio veido piecas programmas: Latvijas Radio 1 (trešais klausītākais kanāls Latvijā), Latvijas Radio 2 (visklausītākā radio stacija Latvijā), Latvijas Radio 3 – Klasika (vienīgais klasiskās mūzikas kanāls Latvijā), Latvijas Radio 4 – Doma laukums (kanāls mazākumtautību valodās), jauniešu multimediālā platforma Latvijas Radio 5. Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 185 dažādus raidījumus, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai audio videi. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu podkāstu straumēšanas vietnēs. Latvijas Radio saturu iespējams klausīties arī Latvijas Radio mobilajā lietotnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti