Kultūras ziņas

Dziedājums zīmju valodā festivālā "Homo Novus"

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Kā kultūra palīdz izprast dažādību?

Kā kultūra palīdz izprast dažādību? Atbild kultūras ministre Agnese Lāce

Nākamnedēļ pirmā mācību nedēļa, kas daudzos raisa prieku, bet nav noslēpums, ka daļai bērnu un vecāku atgriešanās skolas solā sagādā raizes, uztraucoties par to, vai bērns tiks pieņemts, vai neradīsies izsmiešanas draudi. Kā un kad runāt par empātiju? Nav noslēpums, ka Latvijā izplatīts bulings, kas bieži vien saistīts ar citādā nepieņemšanu.

LTV Kultūras raidījumu redakcija ir apkopojusi idejas par grāmatām, filmām, izrādēm, kas veicina diskusiju par iekļaujošu sabiedrību un kuras vērts, uzsākot skolas gaitas, aplūkot ģimenē.

Kultūras ziņas uzsāk sižetu ciklu, kurā eksperti ieteiks, kur smelties idejas, lai mākslas valodā runātu par to, ka dažādība stiprina mūsu sabiedrību.

Kultūras ministre Agnese Lāce ("Progresīvie"), kura ieguvusi maģistra grādu sabiedrības saliedētībā un migrācijas studijās, ir novērojusi, ka Latvijas sabiedrība kļūst arvien daudzveidīgāka: "Pieaug arī iedzīvotāju izpratne par šo daudzveidību un par to, cik dažādi mēs katrs esam, kas dzīvo viens otram līdzās. Ar laiku katrs no mums iemācās arvien jaunas metodes, jaunus veidus, kā par to runāt, kā par to interesēties un kā veidot sapratni, izpratni un iecietību vienam pret otru. Tas noteikti stiprina, tas stiprina savstarpējo uzticēšanos, un tas arī nozīmē, ka brīdī, kad meklēsim risinājumus ikvienai situācijai, mēs iedomāsimies par daudz vairāk pieredzēm, kuras mums ir jāņem vērā."

Kultūras ministre Agnese Lāce
Kultūras ministre Agnese Lāce

Mākslas valoda spēj aizkustināt un bieži ļauj uzsākt diskusiju par šiem jautājumiem ģimenē vai mācību iestādē. Ko kultūras ministre un kinorežisors iesaka aplūkot no kultūras klāsta, lai veicinātu izpratni par cilvēku dažādību?

Agnese Lāce uzsver grāmatas nozīmi: "Man šķiet, ka viens no nozīmīgākajiem veidiem, kā varam runāt par iekļaujošu sabiedrību, ir sākt to jau agrā vecumā, un ir ļoti brīnišķīgas bērnu grāmatas, kas runā par sabiedrības daudzveidību. Viena no tām latviešu valodā ir "Visi skaitās", kurā ir atspoguļotas dažādas sabiedrības grupas, dažādas emocijas, dažādi noskaņojumi, dažādi hobiji, un uzsvērts tas, ka ikviens cilvēks ir vērtīgs, ikviens cilvēks skaitās, ikviens cilvēks ir svarīgs sabiedrībai."

Otrs kultūras ministres ieteikums ir Jaunā teātra institūta apmācību kurss kultūras institūciju pārstāvjiem par to, kā atspoguļot sabiedrības daudzveidību un iekļaut dažādas sabiedrības grupas: "Latvijas Jaunā teātra institūts arī rīkojis mācības kultūras institūciju pārstāvjiem, un "Homo Novus" festivālā notiks arī šo semināru laikā radušos iniciatīvu prezentācijas, kā atspoguļot sabiedrības daudzveidību, kā atspoguļot un uzrunāt dažādas sabiedrības grupas. Un Jaunā Teātra institūts festivāla programmā iekļāvis darbus, kas ir tapuši kopā ar tām sabiedrības grupām, par kurām šie darbi runā."

"Trešais veids, kā uzrunāt šo daudzveidību, ir atbalstīt visdažādākās pilsoniskās iniciatīvas, un pēdējā gada laikā Latvijā strādā arī ukraiņu radīta nevaldības organizācija "Art Club", kas caur dažādām mākslas formām un izpausmēm ļauj pašiem ukraiņiem stāstīt savu stāstu, pārvarēt tos pārdzīvojumus," teic ministre.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti