Dienas ziņas

Smagus noziegumus iztirzās īpaši

Dienas ziņas

Izveido RTU Absolventu asociācijas Vidzemes filiāli

Forumā spriež par Latvijas simtgades svinībām

Forumā spriež par Latvijas simtgades svinībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 10 mēnešiem.

Jau divus gadus Latvijā notiek gatavošanās valsts simtgades svinībām. Līdz šim iesaistīti vairāk nekā 5000 cilvēku un apkopots vairāk nekā 700 ideju no visiem Latvijas reģioniem. Pirmdien, 23.novembrī, tam bija veltīta arī vērienīga kultūras darbinieku sanāksme "Baltā galdauta forums".

Kas padarīts un par ko vēl domāt, kādi mēs sagaidīsim Latvijas simtgadi, ne tikai praktiski, bet arī emocionāli - tā ir daļa no jautājumiem, par kuriem 23.novembrī kultūras darbinieki runāja kopīgajā sanākšanā. Forumam dotais baltā galdauta simbols parāda centienus iedibināt arī jaunu - baltā galdauta svētku tradīciju, ko simtgades gaidīšanas laikā veltīt ne tikai valsts dibināšanas, bet arī atjaunošanas laikam, jo bez 4. maija deklarācijas nenotiktu arī Latvijas simtgades svinības.

"Mēs gribam jau nākamajā gadā rādīt piemēru, kā vietējā kopienā var svinēt 4.maiju. Tas būs, lai mums būtu lielāka kopības sajūta, lielāka piederības sajūta, apziņa par valstiskumu, lai nākamajos desmit gados baltā galdauta tradīcija būtu jau tāda pati tradīcija, kā  nēsāt lentīti patriotu nedēļā, un mēs vairs neatcerētos to kā simtgadei veltītu pasākumu, bet tā būtu mūsu ikdienas tradīcija," pauž projekta "Latvijai 100" radošās padomes pārstāve Rūta Dimanta.

Simtgadei veltīto pasākumu un dāvanu vidū būs arī Dziesmu un deju svētki, Likteņdārzs, īpaši koncerti un svētku nedēļu pasākumi, īpaša filmu programma, izstādes, kā arī Nacionālā Latvijas enciklopēdija.

"Visi droši vien ir pazīstami ar padomju laika beigās tapušo lielo, zaļo desmit sējumu enciklopēdiju. Lai cik tas dīvaini nebūtu, 25 gadu laikā jauna, fundamentāla, vispusīga enciklopēdija Latvijā nav tapusi. Mums šķita, ka tā būs lieliska dāvana Latvijas simtgadei. Mūsdienu vajadzībām piemērojoties, tā būs tiešsaistes enciklopēdija, bet ceram vismaz vienu sējumu, kas veltīts tieši Latvijai, uz simtgadi izlaist arī papīra formātā," stāsta Latvijas Nacionālās bibliotēkas Stratēģiskās attīstības nodaļas vadītājs Uldis Zariņš.

Kultūras ministre Dace Melbārde, uzrunājot forum dalībniekus, atzina, ka Latvijas simtgade nav brīdis, kad var atrisināt visas problēmas, taču tas ir laiks, kad var iekustināt lietas uz pozitīvām pārmaiņām: "Mēs redzam Latvijas valsts simtgades svinības kā iespēju. Iespēju stiprināt ticību savai valstij, saliedēt sabiedrību, tā ir iespēja cilvēkiem, kas atrodas īsāku vai garāku laiku ārpus Latvijas, atgriezties mājās, un tā ir iespēja visiem kopā, ne tikai kultūras nozarei, domāt, kādi būs nākamie Latvijas simts gadi."

Iesaistīties simtgades organizēšanā var ikviens. Piesakoties portālā "Lv100.lv", katrs var dāvināt kaut stundu sava laika. Pēc reģistrēšanās projekta "Latvijai 100" komanda sazināsies ar katru dāvinātāju, lai vienotos par to, kā viņa palīdzība var būt noderīga gan gatavošanās posmā, gan pašā svinību laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti