VII pasaules diktāts latviešu valodā – oriģinālteksts salīdzināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem un 11 mēnešiem.

27. novembrī pulksten 12.05 vienlaikus Latvijā un citviet pasaulē tiešsaistē jau septīto reizi norisinājās pasaules diktāts latviešu valodā. Tekstu īpaši šim nolūkam radījis dzejnieks, tulkotājs un Latvijas Rakstnieku savienības prozas un dzejas konsultants Aivars Eipurs. Šogad diktāts tika translēts arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv. Interesenti, kuri diktātu rakstīja tiešsaistē, kļūdu labojumu savā e-pastā saņems aptuveni mēnesi pēc pasākuma norises, bet tie dalībnieki, kuri diktēto tekstu pierakstīja ar pildspalvu, savu veikumu var salīdzināt ar šo oriģināltekstu.

Aivars Eipurs
Mazsālīto gurķu blūzs

Noņēmu salocītos dvielīšus no abām burkām, divlitru un vienlitra. Bijīgi, kā saskāries ar paša radītu brīnumu, izņēmu no katras pa gurķītim, garšoja varen labi. Taču par visu pēc kārtas.

Uz Jāņiem tirgū nopirku it kā mazsālītus gurķus, tomēr tie bija pārāk sāļi. Kad par to darbavietā pastāstīju kolēģei, viņa teica, ka ļoti viegli šādus gurķus pagatavot pašam un ka otrā rītā tos jau varēšot ēst, tikai jānogriežot gurķīšiem abi gali. Burka esot jāizdekorē ar dillēm, mārrutku lapu, upeņu zariņu un ķiploka pusdaiviņām, jāsaliek gurķīši un jāaplej ar verdošu ūdeni, kurā iebērta ēdamkarote cukura un ēdamkarote sāls. Burka jātur bez vāciņa, un tad mazsālītie gurķīši būšot gatavi pa vienu nakti.

Es gan tos sauktu par viegli skābētiem. Marinētie ir marinētie, tas ir saprotams, bet par robežu starp skābētiem un sālītiem, kur nu vēl mazsālītiem, īstas skaidrības nav.

Nekad nebiju neko konservējis – ne dārzeņus, ne augļus – , ja nu vienīgi kādreiz palīdzējis atvērt kādu burku. Taču šoreiz nolēmu to izdarīt, lai tur lūst vai plīst, un pamatīgi izbrīnīju mājiniekus ar savu nodomu, jo pie manis ne viņi, ne es pats šādu saimniekošanas formu nebijām novērojuši.

Atcerējies par savu nodomu, pēc pāris dienām devos uz tirgu pirkt ingredientus. Iegādājies gurķus, devos tālāk un drīz vien pamanīju arī garo diļļu saišķi. Tas maksājot vienu eiro. Būdams labs fiziognomists, konstatēju, ka pārdevēja ir mīlīga, tātad lieta bija droša. Teica, lai es ņemot arī mārrutka lapu. Tāpat ķiploku. Ķiploks maksājot septiņdesmit centus. Upeņu zariņa gan viņai diemžēl nebija, tomēr par pirkumu paprasīja četrus eiro un septiņdesmit centus. Ne tikvien samaksāju, bet arī pateicos par konsultāciju.

Kāds idiots esmu, aptvēru tikai tramvajā. Iznāk, ka par mārrutka lapu biju samaksājis trīs eiro. Tā lapa bija liela, taču ne jau tik liela kā palma vai ziloņa auss.

Nākamajā reizē visu garšaugu komplektu nopirku par vienu eiro, turklāt ar upeņu zariņu. Mārrutka lapa bija gandrīz kā ziloņa auss.


Pieturzīmju skaidrojumi meklējami šeit:

Dokumenti

Diktāta oriģinālteksts ar skaidrojumiem.docx

Lejuplādēt

20.75 KB

Ap 300 vārdu garā diktāta ar virsrakstu "Mazsālīto gurķu blūzs" atbilstību latviešu valodas normām pārbaudīja un apstiprināja Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Andra Kalnača un Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētniece Baiba Saulīte.

Visi tiešsaistes dalībnieki kopā ar izlaboto diktātu saņems arī virtuālu apliecinājumu par piedalīšanos, savukārt labāko rezultātu ieguvēji tiks apbalvoti ar vērtīgām grāmatām no izdevniecības "Jānis Roze" un "Zvaigzne ABC".

 

Savukārt sestdien, 27. novembrī, pulksten 18.15 ikviens varēs pārbaudīt savas zināšanas un rakstītprasmi latgaliski, jo Latvijas Radio Latgales studija un Latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv jau piekto reizi organizē pasaules diktātu latgaliešu rakstu valodā. Šī gada diktātā aktrise Inga Misāne-Grasberga lasīs fragmentu no Ilzes Spergas vēl nepublicētā stāsta “Seiki kūceni zīdēja”.  Tas būs pieejams, sākot no pulksten 18.15 šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti