«Krustiņš jeb ļoti asiņaina grāmata» – ukraiņu rakstnieces vēstījums sievietēm par sievietēm

Tikko iznākusī ukraiņu rakstnieces Olhas Kari "Krustiņš jeb ļoti asiņaina grāmata" sadzīviski un filozofiski vēsta par daudzajām pārmaiņām, kas mūža gaitā notiek ar sievietes ķermeni, kā arī par mūsu attieksmi pret tām, informēja izdevniecībā "Zvaigzne ABC".

Olha Kari, kura kļuvusi pazīstama ar trāpīgajiem novērojumiem un iedziļināšanos sabiedrības procesos, ir radījusi grāmatu, kas met izaicinājumu ar sievietes fizioloģiju saistītiem aizspriedumiem un izskan kā slavinājums sieviešu spēkam un izturībai: "Kas ir tas, kas rada sieviešu neredzamības, klusēšanas un paciešanās loku tur, kur jākliedz, jāsaceļas un jāatgādina pasaulei: es esmu sieviete, es esmu, es esmu svarīga un manas sāpes eksistē nevis tāpēc, lai rūdītu paciestspēju, kas būs vajadzīga dzemdībās, bet tāpēc, lai tās mazinātu un izdziedinātu. Nevis kaut kad, varbūt tad, kad būs laiks, bet tūlīt un tagad. Nekavējoties!"

Sievietēm grāmatā ir dažāda dzīves pieredze, un katra no viņām dod stāsta pavedienam savu īpašu nokrāsu, bagātinot to un padarot daudzveidīgāku. Viņas runā par savām sajūtām, par emocijām un praktisko, par sabiedrības un reizēm arī pašu aizspriedumiem. Par to, kā ir būt meitenei un sievietei – auglīgajā vecumā un arī pēc tā, teikts grāmatas pieteikumā.

Olha Kari uzsver atklātu, vaļsirdīgu sarunu nepieciešamību, lai mazinātu ar bioloģiskiem procesiem saistītu stigmatizāciju – un stāsta ne vien par savas valsts, bet arī pasaules pieredzi.

"Ir ģimenes, kurās brīvi runā par visām ķermeniskajām norisēm. Ir ģimenes, kur par tām runā aizplīvuroti. Un ir arī ģimenes, kur par sieviešu fizioloģiju nerunā nemaz. Jā, arī mūsdienās. Tad nu jaunie cilvēki zināšanas smeļ kur kurais – no draugiem, no interneta plašumiem, no grāmatām. "Krustiņš…" ir reizē grāmata un saruna – saruna ar daudzajām sievietēm, kas dalījušās savā pieredzē. Saruna, kas iejūtīgi vēsta par sievietes fizioloģiju un emocijām," vēsta grāmatas apraksts.

Grāmatā dažādu sieviešu liecības savijas ar Olhas Kari stāstījumu, brīžiem iegūstot patstāvīgu skanējumu, citkārt pievienojoties daudzbalsīgam korim.

"Kad manai draudzenei sākās mēnešreizes un viņa uzzināja, ka tagad tā katru mēnesi notiks vēl vairākus desmitus gadu, viņai bija tāds šoks, ka viņa saslima [..]. Bija domājusi, ka mēnešreizes būs tikai līdz 18 gadu vecumam, tādēļ reāli saslima, kad saprata, ka tas ir bezmaz uz visu dzīvi."

Olha Kari dzimusi 1983. gadā Černihivā. Viņa ir žurnāliste un četru grāmatu autore – tās atzinīgi novērtētas Ukrainā un saņēmušas arī BBC "Book of the Year" gada labāko grāmatu sarakstu veidotāju uzmanību. Viņas darbi ieguvuši lieliskas kritiķu atsauksmes un uzticamu lasītāju loku.

No ukraiņu valodas tulkojusi Māra Poļakova.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti