Paziņoti Baltvilka balvas nominanti; starptautisko balvu saņem britu rakstniece Kirana Milvuda Hārgreiva un tulkotāja Renāte Punka

Plaši atzīmējot ievērojamā dabas dzejnieka un bērnu kultūras atbalstītāja Jāņa Baltvilka 80. dzimšanas dienu, 24. jūlijā jau 20. reizi tiks pasniegta viņa vārdā nosauktā valsts nozīmes balva bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā. 4. jūlijā paziņoti balvas nominanti un nosaukti laureāti tulkojumu kategorijā –  par Baltvilka balvas starptautisko laureāti kļuvusi britu rakstniece Kirana Milvuda Hārgreiva par romānu "Džūlija un haizivs" un tās tulkotāja Renāte Punka.

Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) gatavojas nozīmīgajiem balvas sarīkojumiem, kopā ar izdevējiem un biedrību "Baltā Vilka takas" piedāvājot bagātu pasākumu programmu.

Balvas nominanti

Starptautiskās balvas laureāti:

Izturot sīvu 12 Eiropas valodās sarakstītu 26 grāmatu konkurenci tulkojumu kategorijā, par Jāņa Baltvilka balvas starptautisko laureāti 2024. gadā ir kļuvusi britu rakstniece Kirana Milvuda Hārgreiva par romānu "Džūlija un haizivs" (Jāņa Rozes apgāds, 2023) un tās tulkotāja Renāte Punka. Rakstniece kopā ar savu vīru Tomu de Frestonu, kurš ir arī grāmatas ilustrators, ieradīsies Rīgā, sniegs intervijas medijiem un piedalīsies balvas ceremonijā, kā arī starptautiskajos bērnu literatūras lasījumos.

Jāņa Baltvilka balvai bērnu un jauniešu literatūrā nominēti:

  • Aija Lisovska "Melnā aita" ("Zvaigzne ABC", 2023)
  • Lauris Gundars "Ōpja hūte" ("Pētergailis", 2023)
  • Luīze Pastore "Šis ir mans seriāls" ("Aminori", 2024 )
  • Kārlis Vērdiņš "Jandāliņš" ("Liels un mazs", 2023)
  • Inese Zandere "Putni mūs redz" ("Liels un mazs", 2023), "Izdomā sev auto" ("Liels un mazs", 2023), "Neredzamie plāksterīši" ("Liels un mazs", 2023)
  • Māra Cielēna "Sfinksas Albertas smaids" ("Lietusdārzs", 2023)

Jāņa Baltvilka balvai grāmatu mākslā nominēti:

  • Anita Paegle par ilustrācijām Māras Cielēnas grāmatai "Sfinksas Albertas smaids" ("Lietusdārzs", 2023)
  • Anna Vaivare par ilustrācijām savai grāmatai "Otrais koncerts" ("Liels un mazs", 2024)
  • Aleksandra Runde par ilustrācijām savai grāmatai "Ko darīt, ja esi kails pilsētā" ("Jāņa Rozes apgāds", 2023) un Ineses Zanderes dzejoļu krājumam "Putni mūs redz" ("Liels un mazs", 2023)
  • Lote Vilma Vītiņa par ilustrācijām Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājumam "Jandāliņš" ("Liels un mazs", 2023)
  • Aleksejs Naumovs par ilustrācijām Ineses Zanderes dzejoļu krājumam "Izdomā sev auto" ("Liels un mazs", 2023)
  • Rebeka Lukošus par ilustrācijām Mairas Dobeles grāmatai "Es tevi gaidīju" ("Liels un mazs", 2024)

 "Latvijas valsts meži" jau 10 gadus atbalsta balvu par labāko debiju "Jaunaudze".

Pretendenti balvai "Jaunaudze" par debiju bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā:

  • Aleksandra Runde "Ko darīt, ja esi kails pilsētā" ("Jāņa Rozes apgāds", 2023)
  • Linda Gabarajeva "Kosmoss ir virs bēniņiem" ("Liels un mazs", 2024)
  • Lelde Jauja "Tās ir tikai superspējas" ("Latvijas Mediji", 2023)
  • Laura Jambuševa  "Diena, kuru es pārvērtu" ("Latvijas Mediji", 2023)
  • Rute Marta Jansone par ilustrācijām Luīzes Pastores grāmatai "Šis ir mans seriāls" ("Aminori", 2024)

Žūrija vērtēja 67 grāmatas

Balvas žūrijā šogad strādāja literatūrzinātnieces Ilze Stikāne un Inguna Daukste-Silasproģe, mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis, ilustratore Gita Treice, kā arī sabiedrības pārstāvji Kursīšu bibliotēkas-informācijas centra vadītājs Mārtiņš Lagzdons un vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Kā atzina balvas rīkotāji, žūrijas uzdevums nebija viegls, bija spraigas diskusijas par vēl vienas nominācijas nepieciešamību – bilžu grāmatas pašiem mazākajiem, jo tās ir grūti salīdzināt ar izvērstiem stāstiem un jauniešu romāniem, toties lasītveicināšanai tas būtu ļoti nozīmīgs stimuls.

Kopumā ekspertiem bija jāizlasa un jāizvērtē 67 grāmatas, pievēršot uzmanību ne tikai teksta kvalitātei, bet iedziļinoties arī ilustrācijās un to daudzveidīgajās tehnikās, lai noteiktu pretendentu grāmatu mākslas balvai. Ir vairāk nekā 12 spēcīgu debitantu rakstniecībā un ilustrācijā. Kopumā sacentās 12 izdevniecību grāmatas. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, debitantu un izdevniecību skaits ir audzis, kā arī žūrijas ekspertu vienots atzinums – patīkami pārsteidz grāmatu dizaina un ilustrāciju mākslas augstais līmenis.

Balvas rīkotāji norādīja, ka katru gadu profesionālas žūrijas novērtējums rakstnieku un ilustratoru darbam un vērtīgu Eiropas valstu bērnu un jauniešu literatūras darbu tulkojumiem mērķtiecīgi ir sekmējis kvalitatīvas literatūras turpmāku izdošanu latviešu valodā un Latvijas aktīvu dalību Eiropas kultūras procesos. Šogad LBJLP auglīgi sadarbojas arī ar starptautisko projektu "Aldus Up", kura mērķis ir veicināt grāmatizdevēju starptautiskos kontaktus, tulkojumu tiesību apriti un citus grāmatniecības nozarei svarīgus profesionālus risinājumus. Šī projekta līdzfinansējums Starptautiskajai Jāņa Baltvilka balvai dod plašāku publicitāti un attīstības iespējas ilgtermiņā.

Lasītāju balsojums portālā LSM.lv

Sadarbībā ar portālu LSM.lv, sākot no 10. jūlija, būs iespēja iesaistīties lasītāju balsojumā un izvēlēties pašu labāko un skaistāko bērnu vai jauniešu grāmatu no šogad nominētajiem darbiem.  

Balvas notikumu programma

Katru gadu saistībā ar Jāņa Baltvilka balvu notiek jaunākās bērnu literatūras lasījumi, kuros piedalās gan iepriekšējo gadu Baltvilka balvas laureāti, gan aktuālie nominanti un debitanti. Šī gada lasījumos, kuru nosaukums "Krūmu krāmu jēru jūra" ir patapināts no Jāņa Baltvilka dzejoļu krājuma, piedalīsies arī starptautiskā laureāte Kirana Milvuda Hārgreiva ar jaunas grāmatas pieteikumu Renātes Punkas tulkojumā.

Kā katru gadu balvas pasniegšanas ceremonijā muzikālu pirmatskaņojumu piedzīvos speciāli šim notikumam radītas solodziesmas ar Jāņa Baltvilka dzeju. Dziesmu autore ir komponiste Sniedze Prauliņa. Apbalvošanas ceremoniju vadīs Ance Strazda un Klāvs Mellis. Notikuma vizuālās identitātes autore – Anna Vaivare. 

Sadarbības partneri no AS "Latvijas Mediji", popularizējot Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā, ir sagatavojuši īpašu iknedēļas izdevuma "Kultūrzīmes" speciālnumuru. Tajā būs publicētas intervijas, recenzijas un Māra Runguļa apkopotās Jāņa Baltvilka līdzgaitnieku atmiņas par dzejnieku.

Sarīkojumu norises laiki:

24. jūlijā pulksten 11.00 LU Botāniskajā dārzā, Kandavas ielā 2, "Šķūnī" Starptautiskie bērnu literatūras lasījumi "Krūmu krāmu jēru jūra". Ieeja bez maksas.  

24. jūlijā pulksten 15.00 Jāņa Baltvilka piemiņas brīdis I Meža kapos.

24. jūlijā pulksten 17.00 LU Botāniskajā dārzā balvas pasniegšanas ceremonija, dalība ar ielūgumiem.

25. jūlijā pulksten 14.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Baltā Vilka klasē – dabas fotogrāfa Andra Eglīša izstāde un pasākums Jāņa Baltvilka atcerei.

27. jūlijā pulksten 15.00 Jāņa Baltvilka mājās Smārdes pagasta "Zīlītēs" rakstnieka stādītajā mežā atklās atpūtas un meditācijas vietu. No augusta līdz oktobrim māja vērs durvis pirmajai rakstnieku rezidencei, notikumi plašāk atspoguļoti biedrības "Baltā Vilka takas" "Facebook" lapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti