Bērnība kosmosā un vītola pavēnī. Recenzija par Sanitas Reinsones stāstu «Draugi un kaimiņi»

Sanitas Reinsones otrā grāmata bērniem, stāsts "Draugi un kaimiņi" ("Jānis Roze", 2024), ir vērtīgs pienesums bērnu oriģinālliteratūrā, kurā arvien ir daudz brīvas vietas humoram un vasarīgai nebēdnībai. Tas ir pieaugšanas stāsts, kas jaunākos lasītājus iedvesmos varoņdarbiem tepat kaimiņos, bet "lielajiem" ļaus paciemoties pašu bērnības atmiņās.

Spēlējam kosmosos? Aizver acis un kārtīgi saberzē tās ar dūrēm! Vai redzi zvaigznes un kosmosa putekļus, kas riņko acu priekšā? Tā ir tava planēta Bērnība. Latviešu folkloras, dzīvesstāstu un digitālo humanitāro zinātņu pētnieces Sanitas Reinsones jaunākā grāmata bērniem, stāsts "Draugi un kaimiņi", ir ceļojums laikā un atpakaļmetiens 20. gadsimta 90. gados. Taču, neiegrožota laika līnijās, grāmata ļauj piezemēties sajūtās, kas raksturīgas bērnības gadiem un tam trausli īsajam mirklim, kad bērnība šķietami pēkšņi pārtop pusaudzībā. Rakstīta jaunajam lasītājam, "Draugi un kaimiņi" būs grāmata arī vecākiem, īpaši tiem, kuru bērnība pagājusi 90. gados.

Mazās Nākotnes ielas galā atrodas Džungļi. Tā lielo vītolu, kura pavēnī risinās varenākā spēlēšanās, iesaukuši vietējie bērni. Tikmēr pieaugušajiem ir savi plāni, un Džungļu vietā mazpilsētā paredzēts uzcelt fabriku, un to nu bērni nav gatavi pieļaut. Sanitas Reinsones "Draugi un kaimiņi" apspēlē bērnu literatūrā ierastu shēmu – tas ir klasisks pieaugšanas stāsts, kurā bērni, piedzīvojot grūtības un pārbaudījumus, neatlaidīgi dodas pretī mērķim un paveic iecerēto varoņdarbu, kamēr lielākās pārmaiņas notiek pašos. Notikumi grāmatā vēstīti no galvenās varones skatupunkta, taču meitenes vārdu stāsta gaitā tā arī neuzzinām, kas rosina domāt ne vien par personiskām atmiņām iz autores bērnības, bet arī viegli ļauj iejusties galveno varoņu ādā un lasītājam nonākt paša bērnības mikrokosmā. Savdabīga atgriešanās bērnības dienu atmiņās stāsts būs 90. gadu bērniem, kas "Draugos un kaimiņos" atpazīs laikam raksturīgo estētiku un ieradumus, sarunas un atsauces.

Sanitas Reinsones grāmata "Draugi un kaimiņi"
Sanitas Reinsones grāmata "Draugi un kaimiņi"

Deviņdesmitie bija laiks, kad bērnu pieskatīšana un pāraprūpe vēl nebija modē, tāpēc šķiet iederīgi, ka viegluma un humora pilnajās grāmatas lappusēs Sanita Reinsone ne vien atdzīvina 20. gadsimta nogales mazpilsētas ikdienu, bet arī aktualizē sociāli trauslus jautājumus, starp kuriem arī emocionālā vardarbība, bērnu vientulība un vecāku atsvešināšanās. Autores prasme par to runāt nepiespiesti, tikai akcentos, tēmu aktualizē spilgti un pārliecinoši. Tikmēr bērni "Draugos un kaimiņos" izdzīvo apkārt notiekošo, kā jau bērniem pienākas. Viņi nebēdnīgi metas pārdrošās rotaļās, skumst kāpņutelpās, kur pārdzīvo konfliktus ģimenē, lai pēc brīža jau atkal plānotu nākamos darbus un nedarbus. Sanitas Reinsones stāsta burvība ir trāpīgajās niansēs un teksta smalkumos, kas, ierakstīti īstajā laikā un vietā, paplašina notikumu kolorītu. Tas var būt viens pavisam īss teikums garākas rindkopas vidū vai noslēgumā, viens asprātīgs dialogs vai asredzīgs lietu vērojums, kas konkrētajai epizodei piešķir svaigumu un humoru.

Sanita Reinsone lappusēs attaisno pētnieces titulu, autore prot samanīt nozīmi katrā sīkumā, smaržā un krāsā, lai pēcāk to izmantotu vēstījumā kā vidi un sajūtas veidojošu elementu.

Nieki un sīkumi veido arī stāsta tēlu kolorītu. Tiem ir savas dīvainības, un, tāpat kā kosmosā  katra zvaigzne un planēta cita no citas atšķiras, arī "Draugos un kaimiņos" nav divu vienādu varoņu. To neparastībā ieskanas groteskas notis, taču Sanitai Reinsonei veiksmīgi izdodas balansēt ticamo ar hiperbolizēto. Pieaugušie, kas grāmatā spēlē nosacīto pārbaudījumu, ar ko bērniem jācīnās, te ieskanas arī spēks, kas var jauno paaudzi spēcināt, atbalstīt un iedrošināt. Grāmatas tēlus ilustrācijās iedzīvinājusi māksliniece Aleksandra Runde. Pieaugušo mazās un lielās dīvainības atdzīvojas ilustrācijās, kas iezīmē grimases, stāju, katram raksturīgo apģērbu, kā arī vidi. Zīmējumi veikli sasaucas ar Sanitas Reinsones tekstu, papildina to, darbojas kā estētiku un noskaņu pastiprinošs māksliniecisks līdzeklis. Grāmatas vāka noformējums savukārt ļauj uz pasauli paraudzīties no Džungļu puses, un atkarībā no tā, cik tuvu esat logam uz bērnību, pasaule jums apkārt paplašināsies vai sašaurināsies.

Sanitas Reinsones grāmata "Draugi un kaimiņi"
Sanitas Reinsones grāmata "Draugi un kaimiņi"

Lai gan grāmatas lappuses īpaši skauj tieši deviņdesmito gadu bērnus, "Draugi un kaimiņi" būs aktuāla arī tiem, kas savu bērnību piedzīvo tieši šobrīd. Notikumi, kuros ieskanas sadzīviska varonība, pieaugšana, vēlme mazliet padusmoties uz pieaugušajiem un sarāt viņus par neveikliem centieniem saprast bērnus, patiks visu vecumu lasītājiem. Arī tiem, kurus šodien apsūdzam par neprasmi spēlēties tā, kā to darījām mēs.

Sanita Reinsone nekrata ar pirkstu bērniem šodienā, viņa raksta par bērnības dienu vienkāršību, vieglumu, par bērnišķīgu fantazēšanu, kosmosu, kurā patverties, kad grūti, skumji, vientuļi, sarežģīti, un pieaugšanu, kas notiek pēkšņi un negaidīti.

Caur centrālo tēlu personisko pārdzīvojumu un cīniņiem izglābt tik ļoti svarīgos Džungļus grāmata runā arī par labumu, ko gūstam, ja darbojamies kopā, ja domājam nevis šeit un tagad, bet nākotnē. Tā, kā tas notika Mazās Nākotnes ielā.

Pārāk ātri pienāk tā diena, kad kosmosā aizlidot vairs neizdodas tik viegli. Tad ir labi, ja pa rokai ir tādas grāmatas kā "Draugi un kaimiņi", kas aizved uz piemirstiem bērnības stūrīšiem un kaktiņiem un ļauj aizceļot un piezemēties sen neapdzīvotās planētās. Tur, vītolos, joprojām ir drošākā slēptuve un vieta, kur izspēlēt drosmīgākos sapņus, kuri reiz noteikti piepildīsies.

Ko lasīt? Idejas un izlases

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti