Latviešu valodā izdod rokasgrāmatu «Pirmā palīdzība kultūras mantojumam krīzes apstākļos»

Ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta rekomendāciju ir tapis tulkojums latviešu valodā Starptautiskā kultūras vērtību saglabāšanas un restaurācijas pētniecības centra "ICCROM" rokasgrāmatai "Pirmā palīdzība kultūras mantojumam krīzes laikā", kā arī praktisko padomu izdevumam, informēja izdevēji.

Katastrofu, militāru konfliktu un apjomīgu nemieru laikā vietējās kopienas ir pirmās, kas cenšas aizsargāt savu kultūras mantojumu; tomēr viņu spēja iejaukties bieži vien ir ierobežota.

Tajā pašā laikā pirmās palīdzības sniedzēji civilās aizsardzības ietvaros ne vienmēr apzinās, kas kultūras un kultūras mantojuma aizsardzības ziņā ir svarīgi. Bieži trūkst apmācības, kā rīkoties ar mantojuma objektiem un struktūrām, kā arī kā krīžu laikā nosargāt un apmierināt tradicionālo zināšanu nesēju un nemateriālā mantojuma īpašās vajadzības, teikts grāmatas pieteikumā.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Attīstības departamenta direktore Katrīna Kukaine par rokasgrāmatu «Pirmā palīdzība kultūras mantojumam krīzes apstākļos»
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Rokasgrāmata ir divdaļīgs izdevums, kas paredzēts dažādiem ārkārtas situācijā iesaistītajiem dalībniekiem. Tas nodrošina praktisku metožu un lietošanai gatavu instrumentu kopumu, lai aizsargātu un glābtu apdraudēto kultūras mantojumu – gan materiālo, gan nemateriālo.

Lietotājam draudzīgs grafisks attēlojums palīdz lasītājiem plānot un īstenot koordinētas kultūras glābšanas un riska samazināšanas darbības, kurās iesaistītas vietējās kopienas, mantojuma glabātāji, ārkārtas palīdzības sniedzēji un humānās palīdzības darbinieki.

Resursam ir vairākas izmantošanas iespējas: tas palīdz uzlabot kultūras mantojuma institūciju gatavību ārkārtas situācijām, kalpo par atsauci, lai apmācītu citus, un darbojas kā ceļvedis koordinētas kultūras mantojuma pirmās palīdzības plānošanā un īstenošanā.

Tā sagatavošanu latviešu valodā vadīja Latvijas Nacionālās bibliotēkas Attīstības departamenta direktore Katrīna Kukaine un biedrība "ICOMOS Latvija".

Resursa mērķauditorija ir kultūras mantojuma profesionāļi un institūcijas, kas vēlētos izstrādāt saskaņotus ārkārtas situāciju plānus; organizācijas un humānās palīdzības speciālisti, kas strādā, lai uzlabotu noturību pret katastrofām; civilās aizsardzības un militārais personāls, ugunsdzēsēji un citi, kas ir atbildīgi par kopienu un to līdzekļu aizsardzību katastrofu un konfliktu laikā.

Rokasgrāmatas pieejama šeit, un to papildina praktisko padomu tulkojumi latviešu valodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti