Labrīt

Katalonijas valdības ārlietu ministre: Svarīgākais ir sekot Amnestijas likuma ieviešanai

Labrīt

Kremlis propagandu izplata arī humora šovos

Rakstniecības un mūzikas muzejs aicina uz literārām pastaigām Rīgā

Tilts ar laiku – literārās pastaigās šovasar varēs izzināt piecu rakstnieku Rīgu

Ko Rīga nozīmēja Rīgas centra zēnam Anšlavam Eglītim? Kādām acīm to redzēja Grīziņkalna meitene no strādnieku ģimenes Vizma Belševica vai Iļģuciema puika Zigmunds Skujiņš? Daudz plašāk šos jautājumus varēs izzināt literārajās pastaigās, ko šo trešdien uzsāks Rakstniecības un mūzikas muzejs. Šādus pasākumus muzejs vasarās sāka rīkot pirms četriem gadiem, katru gadu pievienojot jaunus pastaigu maršrutus. Šī gada jaunums ir  Gunaram Janovskim un Zigmundam Skujiņam veltītās pastaigas.

Ģertrūdes baznīca ir viena no literārās pastaigas "Anšlava Eglīša Rīga" pieturvietām. Pastaigas vadītāja Liega Piešiņa šeit rosina pievērst uzmanību, kā Eglītis ar savu valodu izaicinājis ierasto izteiksmes veidu: "Tiem, kas tagad šobrīd šeit esat, jums jāpaņem kāds no šaha kauliņiem. Tiem otrā pusē būs uzrakstīts kāds vārds, kas jums jāatmin. Esmu gandrīz droši pārliecināta, ka lielāko daļu jūs paši nevarēsit atminēt, jums vajadzēs manu palīdzību. Tā, kurš tur mums kaut ko ir izvilcis…? Nu, kas ir ķirna? Varbūt kaut kāds trauks? Nē, tas ir novārdzis dzīvnieks."

Arī Anšlava Eglīša lietotie vārdi "ņirgoņa", "ķeists" un citi patiešām nav viegli atpazīstami un spilgti parāda, cik nozīmīgs instruments rakstniekam bija izteiksmīga, sulīga un bagāta valoda.

Anšlavam Eglītim veltītā pastaiga pa Rīgas centru ilgst apmēram divas stundas, tai ir septiņas pieturvietas, katra zīmīga ar ko savu.

Ceļojums sākas pie Rīgas pilsētas 2. ģimnāzijas, kur 1919. gadā rakstnieks uzsāka mācības. Šeit uzzinām gan par viņa kā pusaudža spuraino raksturu, gan skolas laika draudzībām un arī pirmo mīlestību, kas palika nepiepildīta, bet ko Eglītis dziļi glabāja sirdī visa mūža garumā.

Ko Eglītim nozīmēja Rīga? – to spilgti atklāj viņa rīcība neilgi pirms došanās bēgļu gaitās, turpina Liega Piešiņa: "Anšlavs Eglītis apzinājās to, ka viņš brauks prom. Un, ja šajā Otrā pasaules kara beigu posmā viena liela daļa cilvēku domāja par šeptēšanos, tad viņš kopā ar saviem draugiem, to skaitā arī Veltu Tomu, apstaigāja Rīgu un to fotografēja, lai to sev iemūžinātu un varētu atcerēties. Tā ir atšķirība, kas parāda cilvēka personības lielumu, apliecinot, kas viņam ir būtiskākais un svarīgākais."

Anšlavs Eglītis ir tikai viens no literāro pastaigu varoņiem, kopumā šovasar tiks piedāvātas pieciem rakstniekiem veltītas pastaigas.

Literārās pastaigas pa Rīgu
Literārās pastaigas pa Rīgu

Jau agrāk izveidotajām Vizmai Belševicai un Zentai Mauriņai veltītajām pastaigām šovasar piepulcēsies divas jaunas – veltītas Zigmundam Skujiņam un Gunaram Janovskim, stāsta Liega Piešiņa: "Gunaram Janovskim veltītā pastaiga ir Pārdaugavā, Kalnciema un Slokas ielas krustojumā tā sāksies un aizies līdz Daugavai. Mēs apstaigāsim vietas, kur Gunars Janovskis ir dzīvojis 10 gadus no 1921. līdz 1931. gadam. Pastāstīsim par to, cik ļoti viņš ir mīlējis ūdeņus. Literatūrzinātniece Inguna Daukste-Silasproģe, kura ļoti labi pārzina Gunara Janovska dzīvi un daiļradi, izvadās un parādīs, kā šīs vietas izskatās."

Lai stāstītu par Zigmundu Skujiņu Liegai Piešiņai piepulcēsies arī rakstnieka meita Inga Skujiņa. Pastaiga notiks pa Skujiņa bērnības zemi – Iļģuciemu, par kuru viņš rakstījis: "Es biju laimīgs, jo jutos brīvs."

"Tas, kas notiek šajās literārajās pastaigās, ir tas, ka īstenībā mēs veidojam tādu tiltu ar laiku," norāda Liega Piešiņa. "Mēs cenšamies parādīt arī seno laiku fotogrāfijas, kas ir muzeja krājumā, lai varētu salīdzināt, kā tas ir izskatījies agrāk un kā tas izskatās tagad. Man jau liekas, ka tas ir tieši kā pamudinājums, lai tu pats raktu dziļumā. Jo ja tev izveidojas interese par kādu konkrētu situāciju vai literātu, tad tas puzuris vai tā mozaīka jau saliekas kopā, un tu vari to papildināt savām zināšanām."

Liega Piešiņa novērojusi, ka interese par kādu konkrētu personību ievērojami pieaug, ja ir tapusi kāda ar viņu saistīta filma vai sērijas "Es esmu" grāmata. Piemēram, Anšlava Eglīša popularizēšanā ļoti liels nopelns ir filmām "Homo Novus" un "Pansija pilī’.

Ar pastaigu "Anšlava Eglīša Rīga" trešdien sāksies šīs vasaras literārās pastaigas, kas noslēgsies 24. augustā ar Zigmundam Skujiņam veltīto pastaigu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti