Aizraujošas detektīvintrigas grāmatās «Stum savu arklu pār mirušo kauliem» un «Tavā ēnā». Literatūras apskats

Šoreiz pievērsīšos diviem detektīvromāniem, kas gan ir ļoti atšķirīgi. Tie ir poļu rakstnieces, Bukera un Nobela prēmijas laureātes Olgas Tokarčukas darbs "Stum savu arklu pār mirušo kauliem", ko tulkojusi Ingmāra Balode, un populārās zviedru rakstnieces Annas Jansones viens no jaunākajiem veikumiem "Tavā ēnā", ko tulkojusi Dace Andžāne.

Ja zviedru romāns ir ļoti tipisks detektīvžanra darbs, tad ar poļu autores romānu ir sarežģītāk, jo – lai arī detektīvintriga tajā ir ļoti būtiska, tad tomēr tas ir tikai veids, lai pašā pamatā runātu par virkni citu tēmu, jo īpaši cilvēka attiecībām ar dabu. Ne velti Tokarčukas romānu mēdz dēvēt arī par ekoloģisko trilleri.

Aizraujošas detektīvintrigas grāmatās «Stum savu arklu pār mirušo kauliem» un «Tavā ēnā». Literatūras apskats
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Stum savu arklu pār mirušo kauliem"

Tiklīdz ieraudzīju, ka šī grāmata iznākusi latviski, atcerējos, ka Dailes teātrī nākamajā sezonā taps iestudējums pēc tās motīviem.

To veidos holandiešu režisore Ola Mafalani, galveno lomu atveidos Čulpana Hamatova. Tāpat kā Jaunā Rīgas teātra izrādē "Kurlmēmo zeme", viņa spēlēs latviešu valodā.

Pirmizrāde būs nākamā gada pavasarī, bet jau tagad ir iespēja izlasīt grāmatu. Tās darbība risinās kādā nomaļā Polijas ciematiņā, kur arvien biedējošākos apstākļos sāk iet bojā ciema iedzīvotāji. Galvenā varone Janīna uzskata, ka visas šīs nāves ir dabas atriebība par cilvēku nodarījumiem dabai. Viņai ir arī pierādījumi, bet viņā neviens nopietni neklausās, uzskata par prātā jukušu.

Janīna ir pusmūža sieviete, kādreiz bijusi tiltu būves inženiere, tagad ciema skolā māca bērniem skolā angļu valodu. Viņai piemīt ļoti liela jūtība dažādās nozīmēs, ar dzīvniekiem un visu dabas pasauli viņa izjūt ļoti ciešu saikni, viņai ārkārtīgi sāp brutalitāte un nežēlība, ar kādu cilvēki mēdz attiekties pret dabu.

Arī viņas ciemā tādu netrūkst, ir cilvēki, kas stirnas un citus meža dzīvniekus ļoti nežēlīgi nogalina lamatās, šauj un slaktē legāli un nelegāli, un četri no viņiem arī ļoti mīklainos apstākļos iet bojā. Vienmēr ir norādes, ka nāves brīdī šiem cilvēkiem kaut kur ļoti tuvu bijuši dzīvnieki vai pat viņu ielenkuši. Tā kā Janīnas versijai par dabas atriebību neviens netic, viņai neatliek nekas cits kā pašai iesaistīties izmeklēšanā. Kā tas notiek un ar ko tas beidzas – par to tad arī vēsta ekotrilleris.

Bet šī detektīvintriga ir tikai pirmais sižeta slānis, savā dziļākajā būtībā romāns vēsta par ko citu, un katram var būt sava versija, par ko.

Es nolasīju stāstu par to, cik viss pasaulē un dabā ir vienots un saistīts un ka absolūti nekas nepaliek bez sekām. Ka no dabas skatu punkta nav derīgu un nederīgu būtņu, kā cilvēki varbūt dažkārt iedomājas. Darbs ir arī izteikti sociālkritisks. Autore ir kritiska pret daudziem mūsu sabiedrībā pieņemtiem standartiem, kā sabiedrībai būtu jāfunkcionē, kritiska arī pret reliģiju.

Nosaukums "Stum savu arklu pār mirušo kauliem" ir citāts no 18. gadsimta angļu dzejnieka un mistiķa Viljama Bleika dzejoļa. Un Bleika idejām un arī citiem citātiem romānā ir ļoti liela nozīme.

"Tava ēna"

Detektīvromāns "Tavā ēnā" savukārt ir tipisks sava žanra paraugs. Jāatzīst, ka ļoti aizraujošs, kaut arī slepkavības, kas tajā notiek, ir stindzinoši nežēlīgas un baisas.

Viss sākas ar to, ka vecā karjerā nirēji meklē motociklu, ko tur noslīcinājis kāds narkotikas salietojies vīrietis. Motociklu izcelt traucē turpat nogrimusi koka muca ar dzelzs stīpām, tāpēc nirēji to izceļ pirmo un līdz ar to dienas gaismā izceļ arī pirms desmit gadiem notikušu noziegumu – mucā ir kādas rudmatainas sievietes mirstīgās atliekas.

Tā ir savulaik bez vēsts pazudusī Emelija Kartmane – sākumskolas skolotāja un vientuļā māte. Ātri vien kļūst skaidrs, ka iepriekšējā izmeklēšana bijusi pavirša.

Tagad šo lietu uztic izmeklētājam Kristoferam Barkam. Viņš atklāj, ka sieviete pirms nāves saņēmusi draudus un dīvainus anonīmus zvanus, kad kāds viņai telefonā dziedājis tautas dziesmu "Mazā Kārina". Izmeklēšanas laikā šādus pašus draudus sāk saņemt Barka jaunā kolēģe Sāra, un viss liecina, ka viņa varētu būt nākamais upuris.

Barks dara visu iespējamo, lai to novērstu… Līdzās detektīvintrigai, romāns ir arī ļoti nopietna iedziļināšanās cilvēka sarežģītajos psihes labirintos, ko neapšaubāmi veido dažādas traumatiskas bērnības pieredzes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti