Kultūras ziņas

Top krimināldrāma "Klajumā aiz meža"

Kultūras ziņas

Latviešu mūzikas pirmatskaņojumi mākslas centrā "Zuzeum"

Andras Manfeldes "Dilstošais medus mēness"

Skaistais izslīd caur pirkstiem. Kuldīgā atvēršanas svētkus svin Andras Manfeldes dzejoļu krājumam

Septembris ir dzejas mēnesis, kad ne vienā vien vietā pulcējas rakstītā vārda pavēlnieki un skan viņu radītais. Kurzemes dzejas dienu laikā, kas notika Kuldīgā, pirmā iepazīšanās bija ar Andras Manfeldes jauno dzejoļu krājumu "Dilstošais medus mēness". Tas atklāj dzejnieces liriskumu un romantismu. Viņa pati saka: "Tas ir par to, ka skaistais tomēr izslīd mums caur pirkstiem."

"Dilstošais medus mēness" ir piektais Andras Manfeldes dzejoļu krājums. Viņa saka – dzejoļi lielākoties tapuši pie jūras pēdējo četru, piecu gadu laikā, turklāt maz te atrast no sociālā skaudruma, kas bijis dominējošs citos krājumos. Viņa spēlējusies gan ar mēnesi debesīs, gan mēnesi laika nogrieznī. Te ir noskaņas "starp dilstošo un pilno, medaino un vēso, nežēlīgo un maigo, starp sievieti un vīrieti, apelsīna "jā" un citrona "nē"", kā teikts krājuma priekšvārdā.

"Tas ir par to, ka skaistais, tomēr izslīd mums caur pirkstiem. Un mēs nevaram viņā palikt kā tādā Tabora kalnā, kur Jēzus mācekļi lūdzas "paliksim, celsim šeit telti", un tad šis ir par to, ka mēs nevarēsim tajā skaistumā to telti uzcelt. Vienīgais, mēs varam mainīt no tā vasaras spīdīgā, skaistā, brīvā, iet uz to rudens skaistumu un tamlīdzīgi. Un ka tajā zaudējumā arī ir skaistums," stāsta dzejniece.

Andras Manfeldes dzejoļu krājuma "Dilstošais medus mēness" atklāšana Kuldīgā
Andras Manfeldes dzejoļu krājuma "Dilstošais medus mēness" atklāšana Kuldīgā

Grāmatas atklāšana Kuldīgā notika Kurzemes Dzejas dienu laikā, uz kuru bija pulcējušies dzejnieki no visa reģiona.

"Es Andru uzskatu par ļoti Dieva noskūpstītu cilvēku, par bezgala lielu talantu manās acīs ne tikai tāpēc, ka man patīk viņas dzeja. Andrā ir tik ļoti zemes sāls. Katrs viņas dzejolis ir kā glezna," teic dzejniece Inta Kampara.

"Andra, jā, cepuri, cepuri nost. Manuprāt, nu viņas dzejas pasaule ir tāda ļoti – viņai ir tanī savs, teikšu tehniski, zobrats, kas kustina viņas dzejas poētisko pasauli," atzīmē Talsu novada literātu apvienības vadītājs Andžejs Beļēvičs.

"Šis ir īpašs dzejas krājums ar to, ka tas ir tāds mazliet romantiskāks. Mēs esam pieraduši Andru uztvert kā tādu diezgan skarbu rakstnieci, ja mēs runājam par pieaugušo literatūru un par dzeju. Bet šis ir viņas romantiskā daļa. Es tā domāju, vismaz es to tā sajutu," spriež Kuldīgas Galvenās bibliotēkas pārstāve Iveta Grīniņa.

Dzejoļu krājums ir neliela apjoma, bet ir jau daudz iestrāžu nākamajam – atzīst Andra Manfelde. Grāmatas redaktors ir Jānis Rokpelnis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti