Kultūras ziņas

Leļļu teātra pagalms – vieta atpūtai un spēlēm

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Aicina iesaistīties Latviešu folkloras krātuves "Simtgades talkā"

Aicina iesaistīties Latviešu folkloras krātuves «Simtgades talkā»

Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts aicina iesaistīties akcijā "Simtgades talka" – palīdzot pārrakstīt digitalizētos krātuves materiālus. Lai gan iesaistīties pārrakstīšanā var arī ārpus uzsaukuma, šoreiz tas veidots arī, lai svinētu Latviešu folkloras krātuves simto dzimšanas dienu, kā arī digitālā arhīva garamantas.lv desmito jubileju.

Digitālajā arhīvā garamantas.lv ikvienam interesentam ir iespēja atšifrēt datorrakstā krājumā esošos tekstus, tajā skaitā tautasdziesmas, pasakas, teikas un buramvārdus. Ir iespēja izvēlēties tekstus pēc nejaušības principa vai mērķtiecīgāk, atlasot materiālus no sava novada, zināma folkloras vācēja vai pēc kādiem citiem parametriem.

LU LFMI Latviešu folkloras krātuves vadītāja Rita Grīnvalde atzīmē: "Lai neviens nebaidās par materiālu trūkumu vai vienveidību, jo ir vairāk nekā trīs miljoni folkloras vienību kopumā, tā kā katrs atradīs sev kaut ko tīkamu.

Tas skaits, kas jau šobrīd ir ieskenēts, ir apmēram 250 000 failu, kas ir ceturtā daļa no visa padarāmā.

Kā redzat, darba vēl ir daudz."

Krājuma vadītāja ir pateicīga ikvienam, kurš iesaistās. Viņa uzskata, ka tas ir svētīgs darbs, jo ne tikai dara pieejamu latviešu folkloras krātuves arhīvu cilvēkiem gan Latvijā, gan pasaulē, bet arī dod iespēju saudzēt vērtīgos materiālus. Arhīvā glabājas manuskripti arī no 19. gadsimta otrās puses, kurus nav vēlams regulāri pārcilāt, lai tie nesaplīstu un saglabātos ilgāk.

"Domāju, daudziem arī tā apziņa, ka tu esi darījis kaut ko savas tautas labā, tā ir laba apziņa. Un tu tiešām esi darījis tautas labā, ja tu esi palīdzējis padarīt [redzamus] šos materiālus, kas citādi senāk gulēja folkloras krātuves arhīva plauktos un retam pētniekam bija pieejami," teica Grīnvalde, piebilstot, ka itin bieži šādā darbā, kas notiek katram savā mājā, pie savām ierīcēm, rimti, cilvēki nereti atklāj radu radus vai vecvectēva bērnības dienu pierakstus, tie ir tie jaukākie mirkļi.

Lai gan piedalīties "Simtgades talkā" ir iespējams līdz nākamā gada beigām, ikviens ir aicināts turpināt palīdzēt, lai krājuma tekstus būtu iespēja iepazīt plašākai sabiedrībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti