Piecas grāmatas nākotnes olimpiešiem

Šovasar esam piedzīvojuši XXXIII Olimpiskās spēles Parīzē. Sekojot līdzi sportiskajām kaislībām arēnās, stadionos un Eifeļa torņa pakājē, ne viens vien no mums aizdomājies par to, ko nozīmē sports un kādas īpašības veido čempionu.

Rakstu sērijā "5 + 5" piedāvājam piecu grāmatu izlasi, kuru centrā sports, sacensību gars un neatlaidība, bet uz pieciem svarīgiem jautājumiem par to, ko būtiski ņemt vērā, audzinot nākotnes olimpieti, atbildes sagatavojusi daudzcīņniece, olimpiete Laura Ikauniece.

Hana Šū "Astoņkājis sacenšas"

No angļu valodas tulkojusi Iveta Ikale

Izdevējs – "Zvaigzne ABC"

Hanas Šū grāmatu sērija par astoņkāji būs lielisks grāmatu plaukta papildinājums mazākajiem lasītājiem. Sērijā iznākušas piecas grāmatas, un tajās atraktīvais astoņkājis fotografējas, svin dzimšanas dienu, tirgo lietussargus, spēlē paslēpes un arī sacenšas.

Astoņkāja draugi katrs ir citādāks, tāpēc sacensības nav diez ko godīgas, taču tās palīdz apjaust katra drauga īpašās atšķirības un talantus. Kā jau grāmatā jaunākā vecuma bērniem, tajā nav daudz teksta, bet lakoniskais vēstījums palīdzēs vecākiem uzsākt ar bērniem sarunu gan par dažādību, gan sacensību garu un godīgumu. Domājot par sporta pasauli, kur panākumu atslēga ir ne tikai fiziskās īpašības, bet arī raksturs, bilžu grāmata "Astoņkājis sacenšas" skaisti ilustrē arī šo aspektu. Turklāt amizanti uzzīmēto tēlu pozitīvais un pieņemošais gars atgādinās, ka sacensības ir arī par prieku un gandarījumu, ne tikai par uzvaru.

Hanas Šū bilžu grāmata mazākajiem lasītājiem apliecina, cik svarīgi ņemt vērā katra individuālās īpašības un atrast katra īpašo talantu. Jautājums ekspertei – kas jāņem vērā, izvēloties savu ceļu sportā? Piemēram, kas ir tās auguma, rakstura īpašības, kurām vajadzētu piemist vieglatlētam?

Atbild olimpiete Laura Ikauniece: Noteikti jāņem vērā nervu sistēmas tips. Ja bērnam ir iedzimta vājāka nervu sistēma, piemēram, melanholiskais temperaments, tad sports nedos gandarījumu. Nozīmīgi ir arī tas, cik intraverts vai ekstraverts ir bērns. Piemēram, tā saucamie holēriķi un sangviniķi labi jutīsies komandu sportā. Jāņem vērā arī  fiziskās iedzimtās īpašības, piemēram, vai ir izteikts ātrums, izturība utt. Ja runājam tieši par vieglatlētiku, tajā ir daudz disciplīnu, un katrā ir būtiskas atšķirīgas auguma īpatnības. Jāatrod savam augumam un interesei piemērota disciplīna, bet mērķtiecība, neatlaidība un prasme nesāpīgi pārdzīvot neveiksmes nodrošinās panākumus jebkurā sportā. 

Astrida Lindgrēne "Protams, Lota māk braukt!"

Māksliniece Ilona Vīklande

No zviedru valodas tulkojusi Mudīte Treimane

Izdevējs – "Zvaigzne ABC"

Leģendārā zviedru autore Astrida Lindgrēne ir radījusi tikpat leģendārus grāmatu tēlus, un par lielu daļu no tiem var teikt – tie ir neatlaidīgi, spēka pilni un gatavi izdarīt visu iedomātā mērķa dēļ. Tā var raksturot arī piecgadīgo Lotu, kas ļoti vēlas iemācīties braukt ar velosipēdu.

Ar trīsriteni braukt viņa jau prot, bet lielais brālis un māsa no kalniņa traucas lejā ar īstiem divriteņiem, un Lota tik ļoti gribētu tāpat. Viltīga plāna rezultātā Lota tiek pie divriteņa, taču drīz vien tas rezultējas milzu kritienā un sāpīgā traumā. Vai tiešām Lotas sportiskajiem mērķiem būs pienācis gals? Bilžu grāmata, kuru tik skaisti uzzīmējusi igauņu izcelsmes māksliniece Ilona Vīklande, būs skaists ceļojums bērnības sapņos un spītībā. Mazās Lotas tēls ļauj atminēties laiku, kad divritenis bija grandiozākais bērnības sapnis, bet braukšana ar to – brīvības un laimes simbols.

Zviedru autores Astridas Lindgrēnes bilžu grāmata "Protams, Lota māk braukt!" lieliski ilustrē neatlaidību un vēlmi nepadoties pat visai kritiskos apstākļos. Jautājums ekspertei – kas sportā ir svarīgāks – talants vai neatlaidība? Kāpēc?

Atbild olimpiete Laura Ikauniece: Manuprāt, svarīgākais ir neatlaidība, jo mērķtiecīgs, ilgstošs darbs nes panākumus jebkurā jomā.

Mauri Kunnas "Lielā sporta grāmata"

No somu valodas tulkojusi Anete Kona

Izdevējs – "Zvaigzne ABC"

Somu autora Mauri Kunnas grāmatas iepriecina dažādu vecumu lasītājus visapkārt pasaulei. Arī latviešu lasītāji iepazinuši autora krāšņos stāstus par spokiem, Ziemassvētkiem, vikingiem un vairākām citām tēmām. Ilustrācijām bagātajā "Lielajā sporta grāmatā" lasītājiem ir iespēja iepazīt dažādo un aizraujošo sporta pasauli.

Sportistu tēlos iejutušies Zvērpils iemītnieki, dzīvnieciņi, un katram no tiem piemeklēts īstais un atbilstošais sporta veids. Grāmatas lappuses ir sirsnīga humora pilnas, autors nav baidījies pajokot ne par sportu un katra sporta veida īpatnībām, ne par sportistiem un viņu vēlmi par katru cenu uzvarēt. Grāmata ir gandrīz kā sporta enciklopēdija, taču Mauri Kunnasa stāstnieka talants papildina informatīvo materiālu ar intriģējošām un humorpilnām atkāpēm. Šī ir grāmata, kurā sports atklājas visā krāšņumā un dažādībā, un tas, savukārt, atgādina, ka ikvienam no mums noteikti atrastos kāda aktivitāte pa prātam.

Dzīvojot līdzi Olimpiskajām spēlēm Parīzē, redzam sporta veidu krāšņo dažādību un arī to, cik mainīgs ir sports mūsdienās. Kādas pārmaiņas gaida sporta pasauli nākotnē? 

Atbild olimpiete Laura Ikauniece: Viss attīstās, zinātne iet uz priekšu, arī rehabilitācijas iespējas attīstās. Katru gadu tiek laboti pasaules rekordi, sportisti ne tikai pievērš uzmanību fiziskajām īpašībām, bet mūsdienās ļoti daudz tiek runāts par mentālo veselību un psiholoģisko noturību. Paši labākie tam pievērš īpašu papildu uzmanību.

Ole Kenneke "Sports ir lielisks"

No vācu valodas tulkojusi Gita Hofmane

Izdevējs – apgāds "Jānis Roze"

Savukārt šī krāsainā un atraktīvā bilžu enciklopēdija par sportu nāk no Vācijas. Autors Ole Kenneke grāmatā apkopojis un uzzīmējis dažādus sporta veidus, un sportiskajos tēlos iejutušies dzīvnieciņi. Grāmata ir nedaudz askētiskāka par Mauri Kunnasa veikumu, tajā ir arī lakoniskāks teksts, tāpēc šo mazo sporta enciklopēdiju šķirstiet un pētiet kopā ar jaunākā vecuma bērniem.

Arī šajās lappusēs atradīsiet jauku humoru, krāsainas ilustrācijas un dažādus sporta veidus. Grāmata būs iespēja pētīt sportiskos zvēriņus, viņu amizantās grimases un sportiskos izaicinājumus. Sportisti šīs grāmatas lappusēs piedzīvo arī pa kādai neveiksmei, tāpēc te atradīsiet arī atgādinājumu, ka nopietns sports neiztiek bez nopietnas gatavošanās. Ja jūsmāju mazais lasītājs ar sportu pagaidām ir uz jūs, Oles Kennekes veikums mudinās mesties iekšā sporta pasaulē un meklēt savu sporta veidu. Vai vismaz iziet brīvdienu pārgājienā un izkustēties svaigā gaisā.

Vācu autora grāmata runā ne vien par to, cik sports ir lielisks, bet arī par treniņiem, iespējamām traumām un sagatavošanos attiecīgajam sporta veidam. Cik liela nozīme sportiskajos panākumos ir pareizai treniņu slodzei, treniņu programmai?

Atbild olimpiete Laura Ikauniece: Tai ir izšķiroša nozīme. Trenerim ir jāmāk saplānot treniņu programmu atbilstoši sportista vecumam un spējām, un priekšā stāvošajām sacensībām.

Mika Kerenens "Armando"

Māksliniece Lilija Berzinska

No igauņu valodas tulkojusi Daila Ozola

Izdevējs – "Pētergailis"

Dažādībā ir spēks. To mēs it kā saprotam un arī skaļi sludinām, taču realitāte nereti ir daudz skarbāka. Kaut kā nevedas tā citādā pieņemšana, īpaši tad, ja visu mūžu esam dzīvojuši kādā mazpilsētā, kurā zinām un esam pieraduši pie katra kaimiņa.

Igauņu rakstnieks Mika Kerenens ir uzrakstījis stāstu par Armando, kura mamma ir igauniete, bet tēvs – argentīnietis. Ģimene no Argentīnas pārceļas uz dzīvi Igaunijā, un nu, Armando nākas piedzīvot, ko nozīmē atšķirties, būt citādākam un neierastam. Armando glābj viņa futbolista prasmes un talants. Pēc tam, kad skolasbiedri to pamanījuši, sirdis pret jauno klasesbiedru ar tumšāku ādas krāsu un biedējoši melnām acīm atmaigst. Šis īsais stāsts ļaus ģimenē vēlreiz parunāt par to, cik skaisti mēs katrs esam savā dažādībā, un uzsvērt ādas krāsas nebūtiskumu patiesā draudzībā. Kā vienmēr – labais un skaistais taču nāk no cilvēka iekšējās būtības.

Stāsts par Armando un viņa futbolista talantu mudina domāt arī par sporta spēku vienot dažādo. Ko par to saka profesionāli sportisti? Jautājums ekspertei – runā, ka sporta vieno dažādu tautu un rasu pārstāvjus. To redzam arī olimpiskajās spēlēs. Vai un kā šo vienotību izdevies izjust pašai?

Atbild olimpiete Laura Ikauniece: Vieno tas ērkšķiem klātais ceļš, visi smagi trenējas un saskaras ar visdažādākajām grūtībām sporta karjerā. Šo vienotības sajūtu ļoti labi izjutu pēc katras pabeigtās daudzcīņas, kad kopā sadevušās rokās mēs apsveicam cita citu un apejam goda apli, pasakāmies skatītājiem par atbalstu. 

Laura Ikauniece
Laura Ikauniece

5 olimpietes Lauras Ikauniece ieteikumi un padomi vecākiem, kas vēlas izaudzināt nākotnes olimpieti

1. Izvērtējiet bērna temperamentu un iedzimto nervu sistēmas tipu.

2. Rūpīgi izvērtējiet iedzimtās fiziskās īpašības.

3. Atcerieties, ka attīstīta paškontrole ir būtisks aspekts sasniegumiem sportā.

4. Novērtējiet bērna psiholoģiskās īpašības: mērķtiecību, neatlaidību un gribasspēku.

5. Noteikti ņemiet vērā bērna intereses.

Ko lasīt? Idejas un izlases

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti