Kultūras rondo

"Zilā lapsa" - Dailes teātrī tapis iestudējums pusaudžiem

Kultūras rondo

Andris Akmentiņš: Manī stīvējas prozaiķis Akmentiņš un dramaturgs Akmentiņš

Trešdaļgadsimta balvas dzejā laureāts – Jura Kunnosa krājums "Slengs pilsētas ielās"

Pirmais Trešdaļgadsimta balvas dzejā laureāts – Jura Kunnosa krājums «Slengs pilsētas ielās»

Pirmās Trešdaļgadsimta balvas dzejā, kas godina labākos pirms 33 gadiem iznākušos latviešu dzejas krājumus, laureāts ir 1991. gadā izdotais "Slengs pilsētas ielās" – dzejnieka Jura Kunnosa (1948–1999) trešais dzejoļu krājums, informēja balvas iniciators.

Balvas iniciators Ivars Šteinbergs norādīja: "Ir iespējams salīdzināt Jura Kunnosa "Slengs pilsētas ielās" ar Aleksandra Čaka "Poēmu par ormani" (1930. gads). Čaks, protams, mazliet nostalģiski apdzied aizejošo laiku, kurā ormaņus no pilsētvides palēnām izspiež auto. Kunnosa gadījumā nostalģijas vietā ir pagātnes, tagadnes un nākotnes saplūsme. Tomēr ir daudz citu paralēļu, kas ir vēl būtiskākas, piemēram, tāpat kā Čaka veltījumi Rīgai, arī Kunnosa dzejoļi ir laikmeta dokumentācija meistarīgā un oriģinālā valodā. Jura Kunnosa "Slengs pilsētas ielās" jāieraksta vēsturē kā latviešu urbānās dzejas grāmata, kas ne tikai fano un kaifo par pilsētas ainavām – tuvām un aizgājušām –, bet kā empātiska, estētiski piesātināta un etnogrāfiski precīza transformācijā esošas kultūras interpretācija." 

Trešdaļgadsimta balva ir jauns, simbolisks literatūras apbalvojums, kas ik gadu piešķirams vienam latviešu dzejas krājumam, kas iznācis pirms trīsdesmit trīs gadiem. Balvas mērķis ir publiski godināt un popularizēt tos latviešu dzejas krājumus, kuri literatūras profesionāļu ieskatā ir izturējuši laika pārbaudi, ir ietekmējuši literāro procesu pēdējo 33 gadu laikā vai arī - kuri šķiet nepelnīti izgājuši no literārās aprites, bet būtu pelnījuši, ka tos aktualizē, norādīja balvas iniciators Šteinbergs.

Balvas statueti veidojusi māksliniece Spāre Vītola. Pirmās Trešdaļgadsimta balvas žūriju veidoja dzejnieks Kārlis Vērdiņš, rakstniece Inese Zandere, dzejnieks Ivars Šteinbergs un dzejniece Līva Marta Roze.

Statuete pēc balvas pasniegšanas ceremonijas nonāks Latvijas Nacionālās bibliotēkas Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavā, kur tiks izstādīta kopā ar informāciju par apbalvojumu. Vēlāk tā tiks dāvināta Latvijas Nacionālajam rakstniecības un mūzikas muzejam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti