Vai zini?

Vai zini, no kurienes nāk klasiskās tēzes parafrāze "Veni, scripsi, vixi"?

Vai zini?

Vai zini, ka dzejnieks Olafs Stumbrs publicējis dzeju ar vairākiem pseidonīmiem?

Vai zini, no kādām valodām tiek tulkotas bērnu grāmatas?

Vai zini, no kādām valodām tiek tulkotas bērnu grāmatas?

Līdzās latviešu oriģinālliteratūrai bērnu grāmatplaukti regulāri papildinās ar tulkojumiem no dažādām valodām, un atšķirībā no satura, ko bērni iepazīst internetā, šīs grāmatas bieži vien nenāk no globālās angliski runājošās pasaules, bet gan no dažādām citām valodām. Bērnu grāmatu izdevniecība "Liels un mazs", sagaidot savu 20. dzimšanas dienu, ir pārskatījusi savu tulkojumu plauktu un atklāj tajā pārstāvēto dažādo Eiropas valstu un valodu bagātību. 

Pavisam "Liels un mazs" šo 20 gadu laikā ir izdevis 94 tulkojumus no 17 valodām.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Ar 22 grāmatām pārliecinoša līdere šajā kolekcijā ir Igaunija – no igauņu autoriem visvairāk pārstāvēts Andruss Kivirehks. Interese par igauņu bērnu grāmatām rodas tādēļ, ka tās ir asprātīgas un latviešiem mentāli tuvas, taču ļoti liela nozīme ir arī profesionāliem, igauņu bērnu literatūrā patiesi ieinteresētiem tulkotājiem, un tieši tādi ir Maima Grīnberga un Guntars Godiņš.

Izdevniecībā "Liels un mazs" izdotās igauņu autora Andrusa Kivirehka grāmatas
Izdevniecībā "Liels un mazs" izdotās igauņu autora Andrusa Kivirehka grāmatas

Latvieši izsenis jutuši simpātijas pret Ziemeļvalstu literatūru. To apliecina arī izdotie 14 tulkojumi no zviedru valodas un astoņi no norvēģu valodas.

Tulkotāja Mudīte Treimane, kura sen pazīstama kā lieliska Astridas Lindgrēnes latviskotāja, mums atvērusi arī trakulīgo, hipijisko Barbru Lindgrēnes stāstu "Loranga". Savukārt tulkotāja Jolanta Pētersone parādījusi gan to, cik traki asprātīgs spēj būt Ērlenns Lū – grāmatas "Kurts" un komiksa "Kurš sasēdēja brūno sieru?" autors – gan to, cik siltas un draudzīgas Norvēģijas kalnos mītošās sirdis attēlo rakstniece Marija Parra.

"Liels un mazs" ziemeļnieku plauktā atrodamas arī trīs somu un divas islandiešu grāmatas. Tulkota ne tikai proza, bet arī dzeja. Somu dzejnieces Heli Lāksonenas krājumu "Piec ait kalns" Guntars Godiņs atdzejojis īpašajā "Heli valodā", ko viņš uzbūvējis uz Vidzemes lībiešu valodas bāzes, lai atveidotu dienvidrietumu Somijā runāto valodu, kurā raksta Heli. 

Savukārt zviedru klasiķa Ulfa Starka iedomu "Zvērus, kurus neviens nav redzējis, tikai mēs" dzejoļus atdzejojis Juris Kronbergs, bet Starka dzejoļus par mazo "Diktatoru" – Uldis Bērziņš.

Šie atdzejojumi, tāpat kā izcilie prozas tulkojumi, spilgti parāda, cik lielā mērā tulkošana nāk par labu latviešu valodai – tā atraisa un liek lietā mūsu pašu valodas bagātības, iedzīvina iespējas, kas snauž valodā,  un rosina lasītāja valodas iztēli.    

Zviedru autora Ulfa Starka grāmatas, kas izdotas izdevniecībā "Liels un mazs"
Zviedru autora Ulfa Starka grāmatas, kas izdotas izdevniecībā "Liels un mazs"

Visi, kas lasījuši kādu no Ineses Paklones tulkojumiem no nēderlandiešu valodas vai redzējuši jocīgo skolotāju Jāpu, kuru Kaspars Znotiņš kopā ar Gunu Zariņu atveidoja izrādē, būs jautājuši, kādēļ tulkots no nēderlandiešu, nevis nīderlandiešu vai holandiešu valodas? Tulkotāja nav kavējusies sniegt pamatotu skaidrojumu: "Nēderlandiešu valodas skaidrojošās vārdnīcas ietver gan visu divpadsmit Nēderlandes provinču leksiku, gan arī šajā pašā valodā runājošo piecu provinču leksiku no Beļģijas flāmu reģiona. Holandiešu vārdi ir tikai maza daļa no visas šīs valodas bagātības. Nosaukumu Nīderlande esam latviešu valodā dabūjuši ar vācu valodas starpniecību (Niederland). Šo vārdu paši nēderlandieši izrunā kā Nēderlandi (Nederland). Abi vārdi nozīmē to pašu – Lejas zeme, Lejzeme. Man šķiet tikai valodnieciski pareizi un vēsturiski godīgi turēties pie valsts un valodas pašnosaukuma un tā izrunas."

Tulkojumi no franču valodas iepazīstina ar franču un beļģu bērnu grāmatām, tostarp slavenās mākslinieces Kitijas Krauzeres bilžu grāmatām, kurās viņa ir arī teksta autore. Kitija dzīvo Beļģijā, viņas vecāku dzimtās valodas ir zviedru un angļu, bet savus darbus viņa sacer franciski. Kitijas īpašo jūtīgumu un niansēto vizuālo valodu ietekmējis arī tas, ka viņai kopš bērnības ir dzirdes traucējumi. Viņas domāšana un tēmu izvēle ir brīva no stereotipiem. Negaidītie, pārsteidzošie tēli atklāj noslēpumu pilnu pasauli, kurā māksliniece meklē cilvēcību un iejūtību.  

Savukārt Ingmāras Balodes un Māra Salēja tulkojumi un atdzejojumi iesniedzas Polijas, Ukrainas un Čehijas literārajā telpā. Īpaša draudzība izdevniecību Liels un mazs" vieno ar Ļvivas izdevniecību "Starij Lev" un tās autoriem – Romanu Romanišinu un Andriju Lesivu, kuru bilžu grāmatas "Karš, kurš pārvērta Rondo" izdevums latviešu valodā ir izdevēju un grāmatas pircēju ziedojums Ukrainas atbalstam.

No kreisās: Ūna Laukmane, Alise Nīgale  Jelgavas tipogrāfijā pie grāmatas "Karš, kurš pārvērtā...
No kreisās: Ūna Laukmane, Alise Nīgale Jelgavas tipogrāfijā pie grāmatas "Karš, kurš pārvērtā Rondo" drukas

Austrumeiropu pārstāv arī slovēņu bilžu grāmatas. Tulkojumi no angļu valodas "Liels un mazs" izvēlēto grāmatu gadījumā nozīmē īru, austrāliešu un amerikāņu bērnu literatūru – Valda Ābola un Ievas Lešinskas interpretācijā.  

No vācu valodas izraudzītās grāmatas rāda ļoti oriģinālus bērnu literatūras atzarus, tostarp meditatīvo Volfa Erlbruha bilžu grāmatu "Pīle, Nāve un tulpe", kas apcer samierināšanos ar nāvi. Arī puiciski nebēdnīgo vēstures komiksu "Kinderlande", kas stāsta par Austrumvāciju īsi pirms Berlīnes mūra krišanas. 

Daces Meieres tulkotais lietuviešu komikss "Sibīrijas haiku" mums atklājis komiksa iespējas izstāstīt traģisku vēstures stāstu gaiši un iedvesmojoši, bet Edvīns Raups spējis latviskot apjomīgu un ļoti mūsdienīgu portugāļu izziņas grāmatu "Te iekšā. Smadzenes manā galvā", kas ved pusaudzi ceļojumā uz paša smadzenēm un dod pārliecinošu izskaidrojumu viņa dumpinieciskumam un emociju vētrām. 

Izdevniecībā "Liels un mazs" izdotie komiksi par vēstures tēmām
Izdevniecībā "Liels un mazs" izdotie komiksi par vēstures tēmām

Reāls atbalsts izdevējiem, kas cenšas savā valodā darīt pieejamas citu mazo Eiropas valodu balsis un uzturēt dzīvu kultūras daudzveidību, ir Eiropas Savienības kultūrpolitika – programmas "Radošā Eiropa" literatūras tulkojumu un aprites grantu konkursi, kuros līdzfinansējumu tulkojumu izdošanai un autoru vizītēm Latvijā vairākkārt saņēmusi arī izdevniecība "Liels un mazs". 

Savukārt, pateicoties izdevēju starptautiskajai sadarbībai un platformas "Latvian Literature" atbalstam,  50 "Liels un mazs" grāmatas ir tulkotas un izdotas 30 pasaules valodās.

Gan lielākajās – angļu, vācu, franču, itāļu un spāņu, gan "mazajās" – un ne vien tādās, kas savā zemē ir valsts valoda, bet arī tādās kā Spānijā runātās katalāņu, galīsiešu un basku valoda, kā arī Latvijai tik tālajās un eksotiskajās mongoļu, japāņu, korejiešu, arābu, un ķīniešu valodā.

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti