Labrīt

Krimināllietā, kad 91 gadu vecs autovadītājs nāvējoši notrieca jaunieti, plāno izlīgumu

Labrīt

Galēji labējie – līderi Francijas parlamenta priekšvēlēšanu aptaujās

Drīzumā nāks klajā Mārča Auziņa grāmata "Flirts ar patiesību"

Aizraujošs ceļojums zinātnes pasaulē. Profesora Auziņa sleja nonāk grāmatā «Flirts ar patiesību»

Kāpēc laika prognozes ne vienmēr piepildās? Vai zaķis var izskriet cauri kalnam? Ko mēs zaudējam, uzzinot patiesību? – tie ir daži no profesora Mārča Auziņa iztirzātajiem jautājumiem viņa zinātnes slejā, ko jau vairākus gadus publicē sabiedrisko mediju portāls LSM.lv.

Rakstu ir sakrājies gana daudz, un daļa no tiem drīzumā iegūs arī taustāmāku formātu, jo klajā nāks Mārča Auziņa grāmata "Flirts ar patiesību".

No kreisās: profesors Mārcis Auziņš un apgāda "Jumava" vadītājs Juris Visockis
No kreisās: profesors Mārcis Auziņš un apgāda "Jumava" vadītājs Juris Visockis

Grāmata būs kā aizraujošs ceļojums zinātnes, civilizācijas vēstures un reliģijas pasaulē, un tā domāta visiem tiem, kas vēlas pasauli izprast un izzināt dziļāk.

Profesoram Mārcim Auziņam piemīt īpaša prasme sarežģītas lietas izklāstīt vienkārši, saprotami un ļoti aizraujoši. To spilgti apliecina viņa populārzinātniskās esejas, kas jau vairākus gadus lasāmas viņa zinātnes slejā portālā LSM.lv.

To nosaukumi jau vien ir ko vērts – "Vai mūziku var izskaitļot?", "Vai Dievs bija matemātiķis?", "Ko Buda zināja par kvantu datoriem?", "Vai mākslīgais intelekts spēj mīlēt un nīst?".

Tagad daļa no viņa rakstiem no virtuālās vides pārcelsies arī uz taustāmo grāmatas formātu, kur vienkopus būs lasāmas aptuveni 40 esejas.

Grāmatas nosaukumu "Flirts ar patiesību" Mārcis Auziņš pats atzīst par nedaudz provokatīvu, bet arī trāpīgu, jo patiešām arī ar idejām mēs mēdzam flirtēt ļoti līdzīgi kā ar cilvēkiem: "Flirts ir kaut kas, ko mēs ļoti bieži asociējam ar cilvēku attiecībām. Tad, kad mēs attiecībās flirtējam, tad parasti ir sajūta, vai tik es tam cilvēkam nepieeju par tuvu, vai es viņam vispār gribu tik tuvu pietuvoties? Ko apkārtējie teiks par to visu? Tur ir vesela sajūtu gamma un vesela rinda emociju. Tāpat es domāju – flirtējot ar patiesību, pietuvojoties patiesībai, mēģinot to saprast, var ieraudzīt arī ko tādu, kas pirmajā brīdī pat nobiedē. Tā emociju gamma ir ļoti līdzīga."

Mārcim Auziņam šķiet, ka cilvēki dabaszinātnes bieži vien mēdz ignorēt, jo tās viņiem saistās ar kaut ko formālu, sausu un neinteresantu. Ar savām esejām viņš šo attieksmi grib kliedēt, gluži otrādi parādot, cik tās patiesībā ir krāsainas un interesantas. Rakstīt viņš izvēlas par viņam pašam konkrētā brīdī interesējošām un tuvām tēmām. Piemēram, eseja ar nosaukumu "Vai iespējams meditēt zinātniski?" balstās paša pieredzē. Kad viņš savulaik strādāja Kalifornijas universitātē Berklijā, viņš blakus savam profesionālajam darbam pie budistu mūkiem iemācījās meditēt un kopš tā laika meditāciju praktizē katru dienu: "Vai ir iespējams meditēt zinātniski? Mūsdienu neirofizioloģija ļauj ļoti precīzi nomērīt, kas mūsu smadzenēs notiek meditācijas laikā. Iespējams, ka to nav izšķiroši zināt tiem, kas profesionāli meditē, bet man pavisam noteikti tas ir papildus nopietns arguments, kad es ieraugu, ka es patiešām meditācijas laikā savus procesus galvā, smadzenēs varu ietekmēt. Līdz ar to tā nav tikai kaut kāda pašsuģestija, bet es varu nomērīt, kas tajā brīdī notiek cilvēka galvā, un pārliecināties, ka meditācijas laikā mēs varam šos procesus ļoti tieši un konkrēti vadīt. Tā kā atbilde uz jautājumu pavisam viennozīmīgi ir – jā!"

Zinātniskas lietas uzrakstīt viegli uztveramā formā profesoram padodas bez mokošas piepūles, tikai tēma pirms tam ir sevī jāiznēsā un jānobriedina.

"Tas, protams, prasa laiku. Es domāju, ka daļa no klausītājiem zina kinorežisoru Deividu Linču, kurš vienlaicīgi ir arī mākslinieks. Viens viņa citāts, man liekas, šo procesu ļoti precīzi raksturo. Viņš saka – ja tu gribi vienu stundu gleznot, tev vajag četras stundas brīva laika. Ja es saku, ka manas slejas top ātri, tad tas nenozīmē, ka pusdienlaikā starp divām lekcijām es varu uzrakstīt sleju. Tam ir vajadzīgs garāks laiks, kad tu noskaņojies tam darbam, un tad, kad tavā galvā tas stāsts ir izveidojies, uz papīra tas uzliekas ļoti viegli," stāsta profesors Mārcis Auziņš.

Grāmata tiem, kuriem patīk dziļi domāt, izzināt un mēģināt saprast šo pasauli, – tā par izdevumu saka apgāda "Jumava" vadītājs Juris Visockis: "Tas ir materiāls, kur ir gan fizika, gan dzīve. Man liktos, ka virsraksts tikpat labi varētu būt arī "Flirts ar skaidrību", jo cilvēki ikdienā gaida ļoti skaidras atbildes no politiķiem, no zinātniekiem. Bet jūs, profesor, tur vienā slejā sakāt, ka vispār jau tā skaidrība un patiesība ir ļoti dziļi ierakta, tai ir tik daudz slāņu… Bet Dievs jau laikam mūs ir radījis, lai mēs mazliet piepūlētos, un šis arī ir tāds piepūles vērts materiāls."

Mārča Auziņa grāmata "Flirts ar patiesību" klajā nāks jūlija sākumā. Rudenī savukārt būs turpinājums profesora sadarbībai ar viņa vārda brāli – ģitāristu Mārci Auziņu, kad atkal abi satiksies uz mūzikas nama "Daile" skatuves zinātnes un mūzikas projektā, kura nosaukums "Flirts ar Budu".

Profesora Auziņa zinātnes sleja

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti