Kultūras rondo

Kā atdzīvināt Vecrīgas un Rīgas centra vēsturisko pievilcību?

Kultūras rondo

Par cilvēka un dabas trauslumu un neparedzamību. Izstāde "Dzirdes reljefi"

Svinot raidījuma desmitgadi, "Mazā lasītava" dodas pie klausītājiem Vācijā

Svinot raidījuma desmitgadi, «Radio mazā lasītava» dodas pie klausītājiem Vācijā

Kopā ar aktieri Gundaru Āboliņu un Vecpiebalgas muzeju apvienības "Orisāre" vadītāju Līvu Gruduli no 25. jūnija līdz 3. jūlijam "Radio mazā lasītava" devusies pie klausītājiem Vācijā. "Radio mazā lasītava" pieturēs gan Berlīnē, gan Minsterē, gan Freiburgā, lai tiktos ar diasporas klausītājiem un latviešu autoru lasītājiem, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāstīja radio žurnāliste Ingvilda Strautmane. 

"Izrādās, ka pirmais "Radio mazās lasītavas" raidījums skanēja tieši 28. jūnijā pirms 10 gadiem. Tas bija somu rakstnieka [Mika] Valtari romāns "Turms, nemirstīgais". Mēs runājām ar tulkotāju Maimu Grīnbergu, un es varu pavisam godīgi pateikt, ka tad, kad mēs iesākām, mēs nekad nevarējām iedomāties, ka tas būs tik ilglaicīgs projekts.

Jo mēs iesākām, dažādu ekonomisko apstākļu dēļ pamēģinot šādu formātu, un, re, – tā mēs turpinām lasīt," stāstīja Strautmane.

"Radio mazās lasītavas" pirmā pieturvieta bija Berlīnē, kur tapa raidījums par Valentīnu Freimani – nule kā iznākusi viņas grāmata "Antigones likums", kas ir turpinājums pirmajai biogrāfiskajai grāmatai "Ardievu, Atlantīda!".

Tālāk tā devās uz Minsteri, kur Minsteres latviešu ģimnāzijā 28. jūnijā tiksies ar diasporas lasītājiem un klausītājiem. Saruna būs par pirmajiem ceļojumu aprakstniekiem brāļiem Kaudzītēm, Anšava Eglīša daiļradi un nesen kā izdoto grāmatu "Lielais Mēmais. Filmu žurnālista piezīmes".

"Vakar vakarā Minsterē mums bija milzīgs pārsteigums. Mēs zinājām, ka šeit ir trimdas arhīvs, ka šeit ir bibliotēka, bet tas, ko mēs nezinājām, ir tas, ka šeit ir gan Jāņa Jaunsudrabiņa istaba, gan Zentas Mauriņas salons ar autentiskām lietām.

Protams, ļoti daudziem latviešu rakstniekiem Vācija bija pirmā pieturvieta, pirmās dīpīšu vai bēgļu nometnes, un ļoti daudzi aizceļoja tālāk, bet, piemēram, Jaunsudrabiņš ne," stāstīja Strautmane.

Līdz ar to Jaunsudrabiņa istabā redzami gan viņa makšķerēšanas piederumi, gan gleznošanas piederumi, gan viņa paša gleznas un grāmatas. Lai arī kopumā latviešu rakstnieku emigrācija daudziem saistās ar skumjām un pārdzīvojumiem, šie priekšmeti stāsta par mierīgu, piepildītu dzīvi. 

"Tur nav nekā bēdīga. Tur ir īstenībā ļoti radoša sajūta. Arī Zentas Mauriņas istabā ir radoša sajūta. Tāpēc, jā, nav bēdīgi, jo viņi šeit radīja milzīgu interesi par latviešiem.

Piemēram, Jaunsudrabiņš šeit ir radījis fantastisku auru par Latviju un latviešiem, un joprojām ir cilvēki, kas to atceras un stāsta saviem bērnu bērniem," teica Strautmane. 

Viņa vērtēja, ka, iespējams, valoda ir tās mājas, kurās var dzīvot, vienalga, lai arī kur tu reāli atrastos – Rīgā, Daugavpilī, Berlīnē vai Minsterē.

"Valoda un kultūra ir tas, kur tu atgriezies. Ja tu vēl to papildini ar tās vietas kultūru, kurā tu esi, šajā gadījumā, piemēram, ar Vācijas, tad, es domāju, varbūt to bēdīgo nošu nemaz nav tik daudz," pauda Strautmane. 

Pēc tam "Radio mazās lasītavas" ceļš vedīs uz Vācijas dienvidiem, kur 30. jūnijā visi interesanti tiks gaidīti Latviešu kultūras centrā Bērzainē, Freiburgā, kur tiks turpināta saruna par izcilo domātāju, rakstnieci un tulkotāju Zentu Mauriņu, jo viņas dzīvesvieta bija turpat netālu esošajā Badkrocingenā.

Tāpat notiks nesen aizsaulē aizgājušās Ingunas Baueres grāmatas "Daiļā Marija" lasījumi, kas ir triju 18. gadsimta "kurzemnieku romānu" cikla noslēdzošais darbs, kā arī tiks turpināti stāsti par brāļiem Kaudzītēm, kas bija lieli ceļotāji un iesāka latviešu literatūrā jaunu žanru – ceļojumu aprakstu. Līva Grudule šobrīd pēta un apkopo abu brāļu Eiropas piezīmes.

"Radio mazā lasītava ceļo" izbraukuma raidījumu ieraksti Latvijas Radio 1 ēterā būs klausāmi 7., 14. un 21. jūlijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti