Kultūras ziņas

Nacionālais teātris atklāj 106. sezonu

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Risinājums Laikmetīgās mākslas muzeja projekta virzībai

Laikmetīgās mākslas muzeja darba uzsākšanai finansējumu meklēs esošajā KM budžetā

No ieilguša sastinguma punkta izkustināts jautājums par Laikmetīgās mākslas muzeju. Kultūras ministrijas Vizuālās mākslas padome piedāvā sākotnēji muzeju veidot kā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) struktūrvienību, kam nākamgad jāsāk krājuma izveide, darbu iepirkums un pētniecība. Kultūras ministrija plāno nepieciešamo finansējumu darba uzsākšanai atrast savā budžetā.

ĪSUMĀ:

  • Laikmetīgās mākslas muzeju veidos kā atsevišķu institucionālo vienību Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pakļautībā.
  • Latvijas Nacionālais mākslas muzejs gaida finansējumu, lai jauno uzdevumu varētu veikt.
  • Ministrija plāno vismaz sākotnēji nepieciešamo finansējumu atrast savā budžetā.
  • Nepieciešamais finansējums sākotnējam periodam ir 350 000 eiro.
  • Tuvākajā laikā plānots veikt izpēti, lai izvēlētos jaunā Laikmetīgās mākslas muzeja iespējamo atrašanās vietu.
  • Muzeja ēka provizoriski varētu tikt uzbūvēta līdz 2032. gadam.

"Esam vienojušies virzīties uz priekšu ar atsevišķas institucionālās vienības izveidi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pakļautībā, kas būtu vērsta tieši uz laikmetīgās mākslas krājuma veidošanu, pētniecību un komunikāciju ar sabiedrību," informē kultūras ministre Agnese Lāce ("Progresīvie"), skaidrojot ka: "Šis virziens izvēlēts tādēļ, ka jānovērš sadrumstalotība starp dažādām institūcijā, strādājot ar laikmetīgās mākslas krājumu Latvijā un arī veicināšanu. Un arī tādēļ, lai nostiprinātu pārliecību sabiedrībā, ka šis ir kas tāds, kas mums tiešām ir nepieciešams."

Latvijas Vizuālās mākslas padomes priekšsēdētāja Solvita Krese uzsver: "Redzam, ka vairākas paaudzes izaugušas bez šī laikmetīgās mākslas muzeja un Latvijā nav vispār vietas, kur varētu apskatīties laikmetīgās mākslas attīstības gaitu, kādi sasniegumi mums ir šajā sfērā. Tas, kas notiek pašreiz, tas vienkārši pazūd, tas netiek dokumentēts. Ar to nodarbojas Laikmetīgās mākslas centrs, bet tas ir nepietiekams apjoms, ko mēs varam pacelt.

Respektīvi, ir vajadzīga nepārtraukta mākslas procesa dokumentācija, nepārtraukti mākslas darbu iepirkumi, kas ļauj saglabāt pārskatu par laikmetīgās mākslas attīstību."

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs gaida finansējumu, lai jauno uzdevumu varētu veikt.

LNMM direktores vietniece krājuma darbā Iveta Derkusova uzsver: "Mums laikmetīgās mākslas komplektēšana ir viens no muzeja loģiskiem darba virzieniem, bet tas netiek specifiski izdalīts, kā mēs esam gadsimta gaitā savas kolekcijas papildinājuši, toskait ejot uz priekšu laikmetā arī ar mūsdienu mākslu, tā tas arī ir turpinājies. Ja izveidojas šī jaunā vienība pie muzeja, kuras mērķis ir strādāt, lai veidotu saturu un arī turpinātu uzkrāt kolekciju, kura nākotnē varētu tikt eksponēta Laikmetīgās mākslas muzejā tad, kad tas tiks uzbūvēts, tad tas būtu atsevišķais finansējums, kura ietvaros noteikti eksperti veidotu veidotu šo mākslas uzkrājumu."

Kultūras ministre norāda, ka ministrija plāno vismaz sākotnēji nepieciešamo finansējumu atrast savā budžetā: "Finansējuma apjoms sākotnējam periodam ir 350 000 eiro, kas ietver gan mākslas iepirkumu, gan sešu cilvēku atalgošanu, un mēs redzam iespēju finansēt esošā finansējuma ietvaros."

Ne visiem gan risinājums Laikmetīgās mākslas muzeju dibināt kā Nacionālā mākslas muzeja struktūrvienību šķiet pats spēcīgākais solis. Latvijas Vizuālās mākslas padomes priekšsēdētāja Solvita Krese komentē:

"Man liktos atsevišķa vienība, institūcija būtu daudz jaudīgāks spēlētājs, bet es saprotu, ka pašreizējos finansiālos apstākļos un citu apsvērumu dēļ racionālāk ir šo iniciatīvu attīstīt pie Nacionālā mākslas muzeja."

Tuvākajā laikā plānots veikt izpēti, lai izvēlētos jaunā Laikmetīgās mākslas muzeja iespējamo atrašanās vietu.

Laikmetīgās mākslas muzejs darbību Nacionālā mākslas muzeja paspārnē varētu uzsākt 2025. gadā. Muzeja ēka provizoriski varētu tikt uzbūvēta līdz 2032. gadam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti